"Kızartma Yemenin Hiç de Sırası Değil"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Beslenme Uzmanı Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, ''Aşırı sıcaklarda kızartma ve yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmedir'' dedi.

Elmacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz sezonuyla birlikte yaşanan aşırı sıcaklara karşı her yaştan insanın dikkatli olması ve beslenme alışkanlıklarında bazı değişikliklere gitmesi gerektiğini vurguladı.

Hava sıcaklıklarındaki artışların insan sağlığı üzerinde çok fazla etkili olduğunu, bunun için de gerekli önlem ve tedbirlerin alınmasını zorunlu hale getirdiğini ifade eden Elmacıoğlu, özellikle beslenme konusuna gerekli özenin gösterilmemesi halinde bazı sağlık sorunları yaşanabileceğine dikkati çekti.

Elmacıoğlu, yaz aylarında besinler seçilirken hafif ve sulu gıdaların tercih edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla beraber, sodyum, potasyum gibi mineraller de atılmaktadır. Bu durum halsizlik, nabız zayıflığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol açar. Vücuttaki sıvı kaybını önlemek için günde en az 2 ile 2.5 litre su içmeye özen göstermek gerekir. Ayrıca, aşırı sıcaklarda kızartma ve aşırı yağlı besinler yerine taze sebze ve meyvelere ağırlık verilmelidir."

Bu dönemde enerji ve vitamin deposu olarak bilinen karpuz, üzüm, çilek, kiraz ve şeftali gibi yaz meyvelerinin bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Elmacıoğlu, bunların hem sıvı kaybını önleyeceğini hem de vücuda zindelik vereceğini bildirdi.

Aşırı sıcaklarda tüketilen yağlı ve hamurlu yiyeceklerin vücutta yorgunluğa ve tansiyona neden olacağını da anlatan Elmacıoğlu, kalsiyum açısından zengin olan taze sıkılmış meyve sularının tercih edilmesinin sağlık açısından daha yararlı olacağını ifade etti.
16 yıl önce
içli köfte kızartma