Kocaali'de kurulması planlanan OSB ile ilgili, Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar'ın önerisiyle kurulan komisyon raporunu hazırladı. Raporda Kocaali'de OSB kurulmasının telafisi mümkün olmayacak sonuçlara neden olabileceği belirtildi.
Kocaali'de kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi'yle ilgili Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar'ın önerisiyle kurulan ve üyeleri arasında siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, oda başkanları ve teknik isimlerin yer aldığı komisyon haftalar süren çalışmasını tamamladı. Komisyon yaptığı çalışmayı bir raporla kamuoyuna paylaştı.
OSB'NİN FAYDALARI VE ZARARLARINI TESPİT ETMEK
Raporda amacı belirtilirken komisyonun Belediye Başkanı Ahmet Acar tarafından kurulduğu vurgulanırken çalışmanın amacı “Kocaali’de kurulması planlanan Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’nden kaynaklı oluşabilecek teknik ve sosyal etkiler için araştırma yaparak, bölgeye olası faydaları ve zararlarını tespit etmektir.” şeklinde tanımlandı.
RAPOR HAZIRLANIRKEN KİMLERLE GÖRÜŞÜLDÜ
Raporda yapılan çalışmalar anlatılırken çok farklı kesimlerle temas kurulduğu vurgulandı. Raporda verilen bilgilere göre çalışma sırasında ilçede, halk, kanaat önderleri, STK temsilcileri, OSB kuruluşuyla ilgili talepte bulunan ve sorumlu kişiler, SATSO yönetimi ve ilçedeki Çevre Mühendisleri, Kimya Mühendisleri, Kimyagerler, Teknoloji Mühendisi gibi isimlerle görüşüldü.
KOMİSYONDAN BİLGİLER GİZLENDİ
Raporda kurulması planlanan organize sanayi bölgesinin içeriğinin, süreç içerisinde defalarca talep edilmesine rağmen komisyon üyelerine teslim edilmediği vurgulanırken bunun i kafa karışıklığına neden olduğu belirtildi.
Yapılan incelemeler sonucunda OSB'de planlanan üretimlerin teknolojik ürünler değil teknolojik makinalarla kimyasal ve pvc içerikli sanayi üretimleri olduğu anlaşıldığı kaydedildi ve “ İlaveten üretimlerin otomasyon makinaları ile yapılacağından eğitimli ve kalifiye iş gücüne ihtiyaç duyulduğu, bu iş gücünün temininin ilçemiz insan kaynaklarından karşılanamayacağı anlaşılmıştır” denildi.
YER SEÇİMİ YAPILIRKEN HAZIRLANAN RAPOR KARIŞIK
Komisyon raporunda kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi için yer seçimi ile ilgili kafa karışıklığı yaratan durum ise şöyle anlatıldı. “Kurulması planlanan Organize Sanayi Bölgesi için yer seçimi yapılırken değerlendirilen alternatif yerlerin incelemesine bakıldığında aynı verimli arazi özelliklerine sahip 4 farklı yerin teknik inceleme sonuçlarının arasındaki çok büyük farklı değerlendirmeler, soru işaretlerinin artmasına neden olmuştur (3 yerde deprem faylarının olması, mutlak korunması gereken tarım arazilerinin oluşu gibi aslında hem verimlilik hem de aynı deprem kuşağında olması teknik inceleme raporunun objektif hazırlanmadığı yönünde kuşkuları beraberinde getirmiştir).
İLÇEYE 130 BİN NÜFUS GÖÇ EDER
Komisyon raporunda kurulması planan organize sanayi bölgesinin 450 Hektarlık bir alanda kurulacağından hareketle, 25.000 kişinin çalışacağı öngörüldüğü bunun ilçeye 100 bin ile 130 bin nüfus göç olacağı düşünüldüğü ifade ediliyor. Bunun da ilçe halkında olumsuz bir intiba oluşmasına neden olduğu kaydediliyor.
Komisyon raporunda ayrıca şu görüşlere yer verildi:
FINDIK ALANLARI İMARA AÇILIR
Öte yandan artan nüfus ile fındık bahçelerinde yapılaşma ve imar baskısına neden olarak zamanla fındık bahçelerinin el değiştirmesine ve fındık alanlarının imara açılarak yapılaşmaya neden olacağı düşünülmektedir, şuan ki mevcut yapı stoğumuzun insan göçünü ikame edecek sayıda olmadığı bilinmektedir.
YER SEÇİMİ İZNİ VERİLDİKTEN SONRA KARIŞALAMIYOR
OSB Derneği başkanı ile yapılan görüşmelerde yer seçim izni verildikten sonra OSB ile ilgili alınacak kararlarda belediyemizin kararı doğrultusunda değil, müteşebbis heyetin vereceği kararlar doğrultusunda hareket edileceği anlaşılmaktadır, sonrasında vazgeçilmesi gibi bir durumun olmayacağı hususu netleştirilmiştir, bu durumda osb yönetiminde yer alacak olan yerel yönetim temsilcisi sadece izleyici ve dinleyici konumunda kalacaktır.
120 FİRMADAN TALEP ALINMIŞ
Yine OSB Derneği Başkanı ile yapılan görüşmede taleplerin çok yoğun olduğu ve yaklaşık 120 firmadan ön talep alındığı belirtilmiş, ilçemizin lokasyonundan ve coğrafik özelliklerinden kaynaklı cazibe alanı olduğu anlaşılmıştır,
BELEDİYEYE EK GELİR GETİRMEYECEK
Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayicilere verilecek izinler, yapılacak imar planlamaları, harçları, hatta çöp toplama işleri yasa gereği yine osb tarafından yapılacak belediyemizin bu konuda ilave bir gelir kaynağının oluşmayacağı sadece elektrik ile ilgili bir takım gelirin oluşacağı anlaşılmıştır,
ATIK SU DENİZE DEŞARJ EDİLECEK
OSB’de faaliyet gösterecek firmalardan kaynaklı endüstriyel nitelikli atıksuyun oluşacağı bunun da minimum 15.000 ton/gün olacağı, arıtıldıktan sonra denize deşarjının yapılacağı anlaşılmıştır, evsel kullanım amaçlı su için ise ayrıca 5.000 ton/gün atıksuyun oluşacağı arıtıldıktan sonra yine denize deşarj edileceği anlaşılmış olup bu durum yaz ay aylarında sahil turizmimizi büyük ölçüde etkileyeceği tespit edilmiştir.
BİLGİLER ÇELİŞKİLİ
Bu işin organizasyonunu üstlenen kişiler tarafından verilen bilgilerde de çeşitli çelişkilerin bulnduğu bununda yine insanlarda kafa karışıklığına neden olduğu anlaşılmıştır
DERNEK BAŞKANININ ÜRETİMİ TEKNOLOJİK DEĞİL
OSB dernek başkanının firmasını gezdiğimizde “PİMTAŞ Plastik firması” plastik boru, bağlantı parçaları, plastik havuz ekipmanlarının üretildiği görüldü. Üretimine baktığımızda teknolojik bir ürün olmadığı anlaşılmıştır. Ancak üretimden atıksu oluşmadığı, kirletici bir gaz salınmadığı görülmüştür. Yine başkanın söylediklerinden yola çıkarak diğer firmaların endüstriyel atıksularının oluşabileceği, baca gazlarının oluşabileceği tarafımıza belirtilmiştir.
KOMİSYON RAPORUNUN SONUÇ KISMI İSE ŞÖYLE:
Tüm bu hususlar doğrultusunda komisyon üyeleri, bu büyüklükte bir organize sanayi bölgesinin ileride telafisi mümkün olmayacak sonuçlara neden olabileceğini düşünmektedir. Bu nedenle ilçe merkezinden uzak olarak ve tarıma elverişli olmayan minimum 500 dönüm maksimum 1.500 dönüm alanın belediye ve sivil toplum kuruluşları öncülüğünde, ilçemizin doğal yapısına uygun, bölgemize yüksek oranda katı sağlayacak bir sanayi bölgesi ilan edilmesi (osb değil) ve yine nace kodları üzerinde işin uzmanları tarafından çalışıldıktan sonra onaylanarak fabrikaların ilçemize gelmelerinin sağlanmasının en doğru sonuç olacağı yönünde kanaat birliğine varılmıştır.