Kolombiya’dan Kamboçya’ya Yeni Türkiye ve YTB Konferansı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Doç. Dr. Kudret Bülbül, "Avrupa’da belirli alanlarda verdiğimiz burs programlarıyla vatandaşların yetkinliklerini artırmayı amaçlıyoruz. YTB de bu anlamda aslında bir diaspora başkanlığıdır, diaspora bakanlığıdır" dedi.

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezi tarafından Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen  "Kolombiya’dan Kamboçya’ya Yeni Türkiye ve YTB" konferansında konuşan Bülbül, Türkiye’nin tarihi ve coğrafyasıyla çok büyük bir kültüre sahip olduğunu söyledi. 

Türkiye’nin artık tarihiyle barışması gerektiğini dile getiren Bülbül, "Tarihimizi, kültürümüzü, coğrafyamızı bir risk olarak değil bütün bunları bir farklılık olarak değerlendirmeliyiz. Ben buna 'Yeni Türkiye' diyorum. Eskiden bir dönemi reddeden, bir dönemi kabul eden bir tarih anlayışımız vardı. Artık tarihi ile barışan bir Türkiye’den bahsediyoruz" diye konuştu.

Bülbül, Türkiye'nin son dönemde toplumun tüm kesimleriyle barıştığını, bu sayede ekonomik olarak zenginleştiğini anlattı.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlara yönelik mali destek ve yardım programları yürüttüklerini anlatan Bülbül, "Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının daha rahat ve kolay oy kullanabilmesi ve seçime katılım oranının artırılması için çalışmalar yaptık. 'Genç Liderler', 'Gençlik Köprüleri' programlarımız var. Avrupa’da belirli alanlarda verdiğimiz burs programlarıyla vatandaşların yetkinliklerini artırmayı amaçlıyoruz. YTB de bu anlamda aslında bir diaspora başkanlığıdır, diaspora bakanlığıdır" ifadesini kullandı.

"Gençler akın akın Türkiye’ye gelmek istiyor"

Bülbül, soydaş ve akraba toplulukları konusunda da bazı çalışmalar yürüttüklerini ve bu kapsamda 300-400 milyonluk büyük bir coğrafyayı hedef aldıklarını aktardı. 

Balkanları, Kafkaslar'ı ve Orta Asya’yı kapsayan geniş coğrafyanın Türkiye için çok büyük bir değer olduğunu belirten Bülbül, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün Türkçenin aslında bu coğrafyalarda en az diğer diller kadar çok yaygın olduğunu daha yeni farkediyoruz.  Son yüzyılda soydaş ve akraba toplulukları coğrafyasıyla ilişkilerimiz oldukça zayıflamıştı. Düşünce kuruluşları yoluyla bunu düzeltmeye yönelik ortak yürüttüğümüz çalışmalarımız oldu. Dünyanın her tarafından başvuru alıyoruz. Biz de bu öğrencileri önce üniversiteye, sonra yurda yerleştiriyoruz ve en son burs veriyoruz. Geçen yıl itibarıyla 182 ülkeden 155 bin başvuru aldık. Dünyanın her tarafından gençler akın akın Türkiye’ye gelmek, geleceklerini Türkçede aramak istiyor. Bu bizim için çok önemli bir gelişme. Bugün Türkçe küresel bir dil olma yolunca hızla ilerliyor. Örneğin Kolombiya’dan her yıl ortalama 400 başvuru alıyoruz. Kolombiya’da artık ‘Amerikan rüyası bitti Türkiye rüyası başladı’ yorumları yapılıyor."

Bülbül, yabancı öğrenciler vasıtasıyla kaybedilen değerleri yeniden öğrendiklerine işaret ederek "Onlar aracılığıyla aslında kendimizi tanıyoruz. Uzun tarih yürüyüşünün en deneyimli milletlerinden biriyiz. Aslında farklı kültürlerle karşılaşıldığında ne yapılır, onlarla nasıl iletişime geçilir, bunu en iyi yapan milletlerden biriyiz" ifadesini kullandı.

Kolombiya’dan Kamboçya’ya Yeni Türkiye ve YTB Konferansı
9 yıl önce
Yeni yıl partisi
Türkiye ulaşım
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
d41028d2fca2f78ad1b67df1c9bccf04@