Komite üyeleri müşterek toplantıda bir araya geldi

SATSO Meslek Komitesi Üyelerinin katılımıyla yılda iki defa gerçekleştirilen Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı'nın ikincisi SATSO Meclis Toplantı Salonu’nda Meslek Komitesi Üyelerinin katılımı ile SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci yönetiminde gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci şunları dile getirdi: “Meslek Komitelerimiz Oda – Üye kaynaşmasında en önemli görevleri üstlenen vazgeçilmez organlarımızdır. Her bir komitemiz çok önemli ve kıymetlidir.  Göreve geldiğimizden günden bugüne Odamız için, Sakarya’mız için önemli çalışmalar gerçekleştiren, bağlı bulundukları meslek gruplarının sorunlarına çözüm üreten, yönetim kurulumuzu çalıştıran Meslek Komitelerimizin her birine, her bir üyemize buradan çok teşekkür ediyorum.  Komitelerimizin aktif ve örnek çalışmaları bizleri mutlu etmektedir. Gerek mesleki gerekse şehrimize ait sosyo ekonomik sorunları çözme noktasındaki gayretlerinin artarak süreceğine inancımız tamdır.”

Toplantıda ilk sözü alan 17. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu “İş dünyasında fiyatlandırma konusunda sıkıntı yaşanıyor. Nitelikli istihdam bu anlamda çok önemli. Finanstaki daralmadan dolayı piyasada ödeme ve nakit sorunu beraberinde fiyata dayalı rekabeti ve kalitesiz üretimi beraberinde getiriyor. Değişen ekonomi koşullara ayak uyduracak şekilde ilerlemeliyiz. Planlarımızı dünyadaki değişime göre yapmalıyız. Moral olarak düşmemeli stratejilerimizi gözden geçirmeliyiz.” Diye konuştu.

29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir ise ülke bütçesinin %3.6’sının eğitime ayrıldığını belirterek oranın eğitim sektörü açısından yetersizliğine dikkat çekti. Emir konuşmasında “Biz eğitim anlamında neler yapıyoruz, buna bakmalıyız. Kaynaklarımızı hoyratça kullanmamalıyız. Devlet eğitimin her noktasında olmalı” diyerek başka oluşumların eğitim açığından faydalanmasına fırsat verilmemesi gerektiğini vurguladı.

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise komite faaliyetleri anlamında verimli bir yıl geçirdiklerini ifade ederek 15 Temmuz darbe kalkışması sonrası Demokrasi Meydanı çevresinde iletişimin hızlı sağlanması için halka şarj aleti ve yedek batarya desteği verdiklerini belirtti. Bayrak ayrıca GSM alımlarında kredi kartı limitinin yükseltilmesi ile ilgili bir düzenleme yapılmasının sektörü canlandıracağına inandıklarını belirtti.

7. Meslek Komitesi Başkanı Doğan Çatalbaş ise komite faaliyetlerini yoğun bir şekilde devam ettirdiklerini ifade ederek “Göreve geldiğimiz toplam 40 ayda 47 toplantı,176 karar aldık. Komisyonlarla işbirliği çerçevesinde 13 toplantı tertip ettik. AGDAŞ ile müşterek 10 toplantı, toplam 500 katılımcı ile 14 eğitim semineri düzenledik. Toplam 75 firma ile 6 paydaş toplantısı düzenledik. 271 kişinin katılımı ile tesisat fuarına iştirak ettik. 70 usta ve mühendise mesleki yeterlilik belgesi verdik. Kısacası bulunduğumuz konumun hakkını vermeye çalıştık” diyerek bu süreçte destek veren SATSO Yönetimine de teşekkürlerini sundu.

21. Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Adak ise “Yeni yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile 2016 yılı Kasım ayı itibariyle hususi otomobiller dahil olmak üzere kış lastiği takma zorunlu hale geldiğini belirtmek isteriz. Söz konusu uygulamayla ilgili üyelerimizin mağduriyet yaşanmaması adına 2016 yılı Kasım ayına kadar kış lastiklerini tedarik etmelerini komite olarak tavsiye etmekteyiz."

Komite faaliyetleri hakkında da bilgi veren Komite Başkanı İbrahim Adak, biriken atık lastiklerin geçici bir süre depolanması için Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nden yer talep ettikleri ve bu konuda çözüm beklediklerini belirterek bu konuda Yönetim Kurulundan destek beklediklerini ifade etti.

Galericiler Sitesi kurulma çalışmaları ile ilgili son durum hakkında da bilgi veren İbrahim Adak,  Ekim ayı sonunda 3 farklı proje tasarımı üyelerimize sunularak hangi proje tasarımının uygulanacağı konusunda üyelerimizle karar verilecek. 1. OSB nin alt yapı çalışmaları tamamlandığında inşaat çalışmalarına başlanacak. Aynı zamanda galericiler sitesi projesiyle birlikte Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi’nin 160.000 metrekare alana yapılacak olan 378 iş yerine yönelik projesini de takip etmekteyiz. Bu projede şu anda 218 üyemiz yer almakta. Mevcut durumda proje çalışmaları devam edilmekte olup Bakanlıkla kredilendirme çalışmalarıyla ilgili görüşmeler yapılıyor. Bakanlık onayından sonra 2017 yılı itibariyle inşaat çalışmalarına başlanması planlanıyor”

18. Meslek Komitesi’nden Hüseyin Emanet Kentsel Dönüşüm çalışmalarının düzenli bir planlama ile yapılması gerektiği konusundaki görüşünü öne sürerek “Arazi yönetimi ve kentsel dönüşüm konusunda yerel belediyeler aktif olmalı ve hızlı hareket etmeli. Şehrin Merkezi olan bölge çekirdeğidir ve bu bölge hareketini kaybetmemeli. ” diye konuştu. Meclis üyesi Emanet ayrıca kentle ilgili konuları hep birlikte konuşup tartışarak en iyisine karar vermek gerektiğini ifade ederek mimari anlamda yapı denetimlerinin daha disiplinli şekilde yapılması gerektiğini dile getirdi.

33. Meslek Komitesi Başkanı Kadir Ahmet Tecelli ise OSB ve sanayi sitelerindeki alanların sektörel anlamda makine imalatçıları için yetersiz olduğunu belirterek nitelikli eleman konusunda da ciddi sorunlar yaşadıklarını ifade etti.  Tecelli konuşmasında “4. Sanayi Devrimini önemsiyoruz. Sanayi sektöründeki değişim ve dönüşümleri yakından takip etmeli üretimimizi geliştirmeliyiz.’’ Dedi ve  Vize muafiyeti uygulamasının iş dünyası açısından verimli olacağını belirterek yeşil pasaport şeklinde uygulamaların  altyapısının hazırlanmasının önemine değindi.

34. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Kadir Savaş inşaat sektörünün durma noktasında olduğunu belirterek “Sektörü canlandırmak için banka faiz oranlarındaki düşüşün yetersiz olduğunu düşünüyoruz. Tapu harçlarının da bir süre %4’ten %2’ye düşürülmesinin faydalı olabileceği görüşünü savundu. Şehirde uygulanan kat artırımı uygulamasının müteahhit firmaların değil arsa sahiplerinin karına olduğunu belirterek açıklamada bulundu.

13. Meslek Komitesi Başkanı Özgür Karakaş ise Sakarya’nın inşaat sektörü açısından ülke sıralamasında 16. sırada yer aldığına dikkat çekerek bu anlamda nitelikli istihdamın önemli olduğuna vurgu yaptı.  Karakaş, Sakarya Üniversitesi mühendislik fakültesinin 240, meslek yüksekokulu inşaat bölümünün 62 mezun verdiğini ve meslek liselerinde de inşaat bölümünde toplam 196 öğrencinin yer aldığını belirterek 2000 civarında inşaat firmasına bu sayıda elemanın yetersiz olduğunu ifade ederek “Bir şehir sadece yollarla limanlarla büyümüyor inşaat sektörü de önemli. Nitelikli istihdam konusunda acil çözüm bulunmalı” dedi.

Karakaş ayrıca, Mesleki Yeterlilik Belgesi konusunda daha profesyonel bir sistem getirilmesi gerektiğini dile getirdi.

15.Meslek Komitesi Başkanı Ercan Başnuh Medikal firmaların sorunları ile ilgili değerlendirmede bulunarak “Yaklaşık 4 yıldır sorunları buradan dile getiriyoruz. Medikal firmalar ruhsatlandırma Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alabilmek için belediye ruhsatı gerekiyor. Bu konuda belediyeden ruhsat almakta sorun yaşandığı için Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alınamıyor. Bu konuda Yönetim Kurulumuzun da desteği ile TOBB ve bakanlıkla yazışmalar yaptık. Ama bu konuda çözüm olmadı. Belediye dışında tüm kurumlar bu işyerlerini ticari işyeri olarak kabul ediyor fiiliyatta bir şey değişmiyor ama bize durak tarif edilmesin, yürünecek yol tarif edilsin” diyerek yaşanan mağduriyeti dile getirdi.

28.Meslek Komitesi’nden Meclis üyesi Ahmet Çubuk ise “ Nitelikli eleman konusu hepimizin sorunudur. İlimizde sanayi kültürünü oluşturmalıyız. 7 OSB ile bunu yapmazsak işimiz zor. Ülkede genel ve iş ahlakı konusunda bir kültür ahlak erozyonu yaşıyoruz. Mevzuat konusunda da sıkıntı yaşıyoruz. Ülke olarak her alanda yeniden yapılanma gerçekleştirilmeli” diye konuştu.

24.Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Alican Yıldırım Türkiye’de sabit enerji uygulamasının olmaması nedeniyle Tekstil makinalarının maliyeti kadar enerji temini ücreti ödüyoruz. Finansman konusunda firmalarla büyük sıkıntı yaşıyoruz.” diyerek sektörü bu konuda canlandırmak gerektiğini ifade etti.

34.Meslek Komitesi’nden Yönetim Kurulu Üyesi Fatma Aygün Kahya ise müteahhitlik yapan firmaların konut satışında yaşadığı sıkıntılara değinerek kredi kullanarak konut alımına tüketicilerin sıcak bakmadığını ifade etti. Fatma Aygün Kahya konuşmasının devamında KDV iadeleri uygulaması konusunda değerlendirme yaparak sektörde belli yıl çalışmış firmalara KDV iade indirimi yapılması gerektiğini vurguladı. Kahya konuşmasında sektörün yapı denetimleri konusunda daha ciddi denetlenmesi gerektiğini ifade ederek yapı denetiminin önemine dikkat çekti.

 

8.Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ramazan Çokal ise mobilya imalat sektöründe nitelikli eleman sıkıntısı yaşandığına değinerek örnekler vererek işsizlik sigortasının elemanlar işten ayrılmak isteyen elemanlar tarafından bir fırsat olarak görüldüğünü dile getirdi.

5.Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yavuz Köprülüoğlu ise “Serdivan’da faaliyet gösteren restoran işletmecilerinin dernekleştiğini ve birlikte hareket ettiklerini belirterek güzel bir örnek teşkil ettiklerini dile getirdi. Köprülüoğlu kendileri ile gerçekleştirdikleri müşterek toplantıda bölgenin otopark konusunda sıkıntılı olduğunun ifade edildiğini bu konuda SATSO’dan destek beklediklerinin bilgisini verdi.
Komite üyeleri müşterek toplantıda bir araya geldi
Komite üyeleri müşterek toplantıda bir araya geldi
Komite üyeleri müşterek toplantıda bir araya geldi
Komite üyeleri müşterek toplantıda bir araya geldi
Komite üyeleri müşterek toplantıda bir araya geldi
8 yıl önce
sakarya öğretim üyeleri
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
00dd32ee529037f4f7e8397a84c2a4a8@