Şehir bazlı milliyetçilik yapmayın
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, otomotiv sanayinin merkezinin Sakarya, Kocaeli, İstanbul ve Bursa olduğunu, hangi şehrin arazisi ve şartları uygunsa orada olmasını istediklerini belirterek, "Şehir bazlı bir milliyetçilik yapmamızın pek gereği yok. Önemli olan ülkenin bu üretimi yapmasıdır" dedi.
Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, bu yıl 22'ncisi düzenlenecek Şahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Ayhan Zeytinoğlu çevre ödülleriyle ilgili açıklamalarının ardından gazetecilerin yerli otomobille ilgili sorularını cevaplayarak, "Otomotiv sanayinin merkezi Sakarya, Kocaeli, İstanbul'un doğusu ve Bursa diyebiliriz. Buralar en kolay yapılacak alandır. Hangi şehrin arazisi ve şartları uygunsa orada olmasını isteriz. Şehir bazlı bir milliyetçilik yapmamızın pek gereği yok diye düşünüyorum. Önemli olan ülkenin bu üretimi yapmasıdır. Verimlilik adına söylediğim bölgelerde üretilmesi tabiki çok verimli olur. Kocaeli, Türkiye'nin dünya ile rekabet etme adına en önemli illerinden birisidir. Bu ilin de en rekabetçi ilçesi Dilovası'dır. Çünkü önümüzdeki ay İzmit Körfezi Köprüsü açılacak. O bölge dünya ile rekabet etme adına yani ürettiğiniz malı dünya pazarına sokma adına en doğru bölgelerden biri olduğuna inanıyorum" diye konuştu.
Otomativ sektöründe ithale muhtaç kısımlar araştırılmalı
Otomotiv sektöründe ithale muhtaç olan kısımların araştırılması gerektiğini söyleyen Zeytinoğlu, "Eğer bir araç belirli bir oranda burada yapılıyorsa bence o aracı yerli sayabiliriz. Ford fabrikasında yapılan aracı söylemek gerekirse bildiğim kadarıyla dizayn kısmı ve Ar-Ge kısmını da Türk mühendisler yaptı. Adı Ford olabilir ama sonuçta Türk otomobilidir. Dünyada otomobil fabrikaları isimleri, markaları birleşiyor. Böyle yeniden marka yaratmak bilhassa otomobilde çok zor birşey. Bizim vurguladığımız şey otomobilde ithale muhtaç olan kısımları ülkemizde neden üretmediğimizi araştırmamız lazım diye düşünüyorum. Eğer bir motoru üretemiyorsak onu üretme yollarına bakmalıyız. Aktarma organlarını ithal ediyorsak onu neden ithal ettiğimizi sayısal bazda rakamlar az ondan mı? yoksa kabiliyetimiz mi yetmiyor? bunları araştırıp onlara göre teşvik verirsek bence otomobillerin yerlileşmesi o şekilde daha rahat olabilir diye düşünüyorum" diye konuştu.