Konservatuvar Mezunu Ramazan Davulcusu!

Sakarya'da Devlet Konservatuvarı Bölümü mezunu Şirin Dinçer, Osmanlı döneminden miras kalan Ramazan geleneğini yaşatmak için mahalle sakinlerini davul çalarak sahura kaldırıyor.

Ramazan´ın vazgeçilmez klasiklerinden olan Ramazan davulcularının yerini konservatuvar öğrencileri almaya başladı. Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Devlet Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü mezunu Şirin Dinçer, Camili Mahallesi'nde davul çalıp maniler eşliğinde vatandaşları sahura kaldırarak geçmişten gelen Ramazan kültürünü yaşatmaya çalışıyor. 

Davullar Gümbür Gümbür Çalmalı

Profosyonelliğin sadece bir sanatçının arkasında çalmak olmadığını söyleyen Dinçer, vatandaşlardan çok güzel tepkiler aldığını belirtiyor. Sahur davulunun Osmanlı geleneği olduğunu anlatan Dinçer, "Geleneğimizi en iyi şekilde yaşatmak için çalışıyorum. Kesinlikle Ramazan davulu eskilerden gelen bir gelenek. Osmanlı'dan gelen davul kültürünü yaşatmak ve insanlara Ramazan'ı en iyi şekilde tattırmak istiyoruz. Ramazan geldiğinde insanlar davulun hazzını alabilmeli. (Evet Ramazan geldi, davullar gümbür gümbür çalıyor) diyebilmeli. Bunun için buradayız. İnsanlara manevi bir haz tattırmak istiyoruz. Davul çalarak hem kültürü yaşatıyoruz. hem de geçimimize katkı sağlıyoruz." dedi.

<strong><font face="Arial" size="2" color="#000000">Davullar G&uuml;mb&uuml;r G&uuml;mb&uuml;r &Ccedil;almalı</font></strong> <p><font face="Arial" size="2">Profosyonelliğin sadece bir sanat&ccedil;ının arkasında &ccedil;almak olmadığını s&ouml;yleyen Din&ccedil;er, vatandaşlardan &ccedil;ok g&uuml;zel tepkiler aldığını belirtiyor. Sahur davulunun Osmanlı geleneği olduğunu anlatan Din&ccedil;er,<font color="#333399"> &quot;Geleneğimizi en iyi şekilde yaşatmak i&ccedil;in &ccedil;alışıyorum. Kesinlikle Ramazan davulu eskilerden gelen bir gelenek. Osmanlı'dan gelen davul k&uuml;lt&uuml;r&uuml;n&uuml; yaşatmak ve insanlara Ramazan'ı en iyi şekilde tattırmak istiyoruz. Ramazan geldiğinde insanlar davulun hazzını alabilmeli.<strong> (Evet Ramazan geldi, davullar g&uuml;mb&uuml;r g&uuml;mb&uuml;r &ccedil;alıyor)</strong> diyebilmeli. Bunun i&ccedil;in buradayız. İnsanlara manevi bir haz tattırmak istiyoruz. Davul &ccedil;alarak hem k&uuml;lt&uuml;r&uuml; yaşatıyoruz. hem de ge&ccedil;imimize katkı sağlıyoruz.&quot;</font> dedi.</font></p>

Her İş O İşin Profesyonellerince Yapılsın

Bazı kişilerin davulu amatörce çaldığını kaydeden Dinçer, profesyonelliğe ihtiyaç olduğunu ifade etti. 'Kimsenin ekmeğine karşı değiliz' diyen Dinçer şunları söyledi: "Kimsenin ekmeğine karşı değiliz. Her iş o işin profesyonellerince yapılsın. 3 yıldır bir grubumuz var. Bir koromuz var, ama diğer arkadaşlarımız şu anda burada değil. Arkadaşlarımızla birlikte davul çaldığımızda çok güzel tepkiler alıyoruz. Mahalleye girdiğimizde bizi alkışlıyorlar. İstek parçalar da istiyorlar, özellikle de mehter marşını talep ediyorlar. Şehit anaları (oğlum sen bize bu duyguları yaşatıyorsun) diyorlar. Bize kumanya hazırlayanlar da oluyor."

Yaşadıkları en büyük sorunun başı boş köpekler olduğunu söyleyen Dinçer, "Ramazan ayında gecenin bir vaktinde davul çalmak hiç de kolay değil. Bu işin en zor yanı sokak köpekleri. Köpeklerin nereden ve nasıl gelebileceğini bilemiyorsunuz. Arada kalınca da tedirgin oluyorsunuz. Soğukkanlı değilseniz, tabana kuvvet. Yapacak bir şey yok." şeklinde konuşuyor.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong><font color="#000000">Her İş&nbsp;O İşin Profesyonellerince Yapılsın</font></strong><br /><br />Bazı kişilerin davulu amat&ouml;rce &ccedil;aldığını kaydeden Din&ccedil;er, profesyonelliğe ihtiya&ccedil; olduğunu ifade etti. <font color="#333399"><strong>'Kimsenin ekmeğine karşı değiliz'</strong></font> diyen Din&ccedil;er şunları s&ouml;yledi:<font color="#333399"> &quot;Kimsenin ekmeğine karşı değiliz. Her iş o işin profesyonellerince yapılsın. 3 yıldır bir grubumuz var. Bir koromuz var, ama diğer arkadaşlarımız şu anda burada değil. Arkadaşlarımızla birlikte davul &ccedil;aldığımızda &ccedil;ok g&uuml;zel tepkiler alıyoruz. Mahalleye girdiğimizde bizi alkışlıyorlar. İstek par&ccedil;alar da istiyorlar, &ouml;zellikle de mehter marşını talep ediyorlar. Şehit anaları (oğlum sen bize bu duyguları yaşatıyorsun) diyorlar. Bize kumanya hazırlayanlar da oluyor.&quot;</font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Yaşadıkları en b&uuml;y&uuml;k sorunun başı boş k&ouml;pekler olduğunu s&ouml;yleyen Din&ccedil;er, <font color="#333399">&quot;Ramazan ayında gecenin bir vaktinde davul &ccedil;almak hi&ccedil; de kolay değil. Bu işin en zor yanı sokak k&ouml;pekleri. K&ouml;peklerin nereden ve nasıl gelebileceğini bilemiyorsunuz. Arada kalınca da tedirgin oluyorsunuz. Soğukkanlı değilseniz, tabana kuvvet. Yapacak bir şey yok.&quot;</font> şeklinde konuşuyor.<br /></font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
60f7e4cc7c0f2c64b257cc42d329a376@