Sakarya\'da kırsal alanda köpeğin saldırısına uğramasının ardından kendini korumak için temin ettiği bastonun yapımını öğrenen iş adamı, işlediği farklı motiflerle ağaç dallarını adeta sanat eserine dönüştürüyor.
Köpek korkusu nedeniyle aldığı bastonun 30 yıl önce yapımına merak saran 84 yaşındaki Nihat Çakıner, hangi malzemelerin kullanıldığını ve işlemelerinin nasıl yapıldığını öğrendi.
Birkaç denemeden sonra ağaç işlemesindeki yeteneklerini fark eden Çakıner\'in, farklı motiflerle el işçiliğinin marifetlerini sergilediği ürünleri ilgi görmeye başladı.
Nakkaş hassasiyetiyle işlediği figürlerle bastona \'\'yürürken dayanmaya yarayan araç\'\' diye tanımlanan sözlükteki anlamından farklı değerler yükleyen Çakıner, dünyaca ünlü ürünler hazırlayan Devrekli ustaları aratmıyor.
Nihat Çakıner yaptığı açıklamada, bastonla 30 yıl önce köpeğin saldırısına uğramasının ardından tanıştığını, gözlemlediği ustalardan öğrendiği işte kendini geliştirdiğini söyledi.
Farklı sap modelleri ve gövde işlemeleriyle bastonlarının ilgi gördüğünü anlatan Çakıner, "İlk bastonlarını arkadaşlarıma hediye ediyordum. Zamanla ürünlerime ilgili ve talep arttı. Ben de atölye kurdum. Hazırladığım farklı bostanların yer aldığı sergiler açtım. Şimdi yerel yöneticiler kendilerini ziyarete gelen misafirlere takdim etme için bile benim bastonlarını satın alıyor" diye konuştu.
"Eşsiz bastonlar üretiyorum"
Usta Çakıner, motiflerin hepsinin el sanatı ürünü olduğundan birbirine benzemediğine dikkati çekerek, "Böylece ürünlerimi alanlar eşsiz bastonlara sahip oluyor. Benden birbirine benzeyen iki baston isteseniz alamazsınız. Ürünlerimin ünü yurt dışına kadar yayıldı. Oradan da talep alıyorum" dedi.
Baston yaparken adeta gençleştiğini hissettiğini anlatan Çakıner, farklı motifler ve baston sapları hazırlamak için üretken olmaya gayret gösterdiğini dile getirdi.
Çakıner, baston yaparak önemli kültür mirasını yaşattığı için mutlu olduğunu, sağlığı el verdiği sürece atölyesinde çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.