Köy Kooperatifinden Bir İlk

Sakarya'da birkaç yıl önce güzelliği keşfedilen Acarlar Longozu (Subasar ormanı) ekonomik getiri de sağlamaya başladı. Türkiye'de sadece Sakarya'daki Acarlar Longozu'nda yetişen ve ilaç sanayiinde kullanılan 180 ton göl soğanı yaprağı, Köy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nce Bulgaristan'a ihraç edildi.

Turnalı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ahmet Kalkan, yaptığı açıklamada, Türkiye'de ilk kez bir köy kooperatifinin endemik bir bitkinin aksamını ihraç etme başarısı gösterdiğini kaydetti. Göl soğanının Acarlar Longozu'nda yetişen yöreye özgü ve dünyada nadir olarak bulunan bir bitki türü olduğu dile getiren Kalkan, göl soğanı hasadı ve satışı için Çevre ve Orman Bakanlığı ve SİT alanı olduğu için Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulundan izin aldıklarını diye getirdi. Kalkan şu bilgileri verdi: "Bu satıştan bir hafta içinde köy halkı 100 bin YTL gelir elde etti. 240 ton ihraç iznimiz olmasına karşın doğaya zarar vermemek için, 180 tonda üretimi durdurduk. Bu bitki nisan ayında açıp bir ay kadar çiçekli kalıyor. Köklerini sökmeden yapraklarını sattık. Kooperatif olarak aracıları kaldırarak, hem üreticimizin daha fazla kazanmasını sağladık, hem de ender yetişen bu bitkiyi koruma altına aldık.''

ÇOCUK FELCİ VE SİNİR SİSTEMİ HASTALIKLARINA İLAÇ OLUYOR

Göl soğanının daha önceleri yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarıldığını, kontrolsüz ve kaçak olarak yapraklarının yanı sıra yumrusunun da söküldüğünü ifade eden Kalkan, "Biz göl soğanı hasadını, orman ve tarım il müdürlükleri işbirliğiyle yasal ve sağlıklı duruma getirdik. Türkiye'de yalnızca bu bölgede yetişiyor. Bilim adamlarının açıklamalarına göre, göl soğanı içermiş olduğu kimyasallar sayesinde tıpta alzheimer ve çocuk felci gibi sinir sistemini etkileyen hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Bulgaristan'daki ilaç firması da başta çocuk felci aşısı olmak üzere, çeşitli ilaç yapımında kullanacak" diye konuştu.

Köy Kooperatifinden Bir İlk
Köy Kooperatifinden Bir İlk
Köy Kooperatifinden Bir İlk
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
b53fa5f40e786c1e4d66f100e2abef33@