Köylüler İsyan Etti, Toçoğlu İçlerine Su Serpti

Adapazarı ilçesi Abalı Köyü'ne Organize Besi Çiftliği bölgesi kurulacak olması köylüleri isyan ettirdi.   

Abalı Köyü sakinleri, 450 dönüm ekili arazi ve 300 dönüm mera alanı olan köye organize besi çiftliği bölgesi yapılmasına karşı çıkıyor. Abalı Köyü Muhtarı Arif Yılmaz, 1. sınıf tarım arazilerine organize besi hayvancılığı bölgesi kurulmasına karşı olduklarını belirterek, "Köyde 450 dönüme yakın 1. sınıf tarım arazisi ve 300 dönüm mera bulunuyor. Bu bölgeyi istimlak ederek organize besi bölgesi yapmak istiyorlar. İlgili yerlere bunun yapılmaması için başvurumuzu yaptık" dedi.
Kimse Fikrimizi Sormadı

Budaklar, Hacılar ve Abalı köylerinin buna karşı olduklarını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
"Tarla sahipleri ve halk olarak bunu istemiyoruz. 1. sınıf çok verimli tarım arazisi, yılda iki hatta üç sefer ürün alınan yerleri hayvancılık bölgesi yapmak istiyorlar. Bize tarım arazisi ve hayvanlarımızı otlatmak için mera lazım. Bu proje yapılırken bize kimse fikrimizi sormadı."

Köylülerden Raif Kaya da verimli tarım arazilerine hayvancılık bölgesi yapılamayacağını belirterek şöyle konuştu:
"Organize besi bölgesi kurulunca biz ne yapacağız? Ne yapalım köyümüzü bırakıp gidelim mi?" 
<font size="2"><font face="Arial"><strong><font color="#000000">Kimse Fikrimizi Sormadı</font></strong><br /><br />Budaklar, Hacılar ve Abalı k&ouml;ylerinin buna karşı olduklarını anlatan Yılmaz, şunları s&ouml;yledi:</font></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399"> &quot;Tarla sahipleri ve halk olarak bunu istemiyoruz. 1. sınıf &ccedil;ok verimli tarım arazisi, yılda iki hatta &uuml;&ccedil; sefer &uuml;r&uuml;n alınan yerleri hayvancılık b&ouml;lgesi yapmak istiyorlar. Bize tarım arazisi ve hayvanlarımızı otlatmak i&ccedil;in mera lazım. Bu proje yapılırken bize kimse fikrimizi sormadı.&quot;<br /></font><br />K&ouml;yl&uuml;lerden Raif Kaya da verimli tarım arazilerine hayvancılık b&ouml;lgesi yapılamayacağını belirterek ş&ouml;yle konuştu:</font></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399"> &quot;Organize besi b&ouml;lgesi kurulunca biz ne yapacağız? Ne yapalım k&ouml;y&uuml;m&uuml;z&uuml; bırakıp gidelim mi?&quot;&nbsp;</font></font></font>
Ne Yapacağımızı Şaşırdık

Tarımla uğraştıklarını belirten Fikri Güler ise, tarımcı olduklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti:
"Verimli araziler olan yerde hayvancılık yapılmasını aklımız almıyor. Bize gelen resmi bir bilgi yok. Kime sorsak topu birbirine atıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Buralar ahır olunca bizim topraklara nasıl sulama yapacağız? İlerideki kumaş fabrikasının atıkları sulama yaptığımız deredeki balıkları öldürdü, toprakları kirletti. Ahırlar olunca hem çevre kirlenecek, hem bizim geçimimiz bozulacak. Besi bölgesi istemiyoruz." 

Süs Bitkiciliği Teşvik Edilsin

150 dönüm alanda süs bitkiciliğiyle uğraşan Şeref Tunçdağ, "Süs bitkiciliği ilimizde önü en açık alan. Benim arazilere de gelip besi bölgesi için ölçüm yapmak istediler. Doğru mu yaptım bilmiyorum ama arazimden çıkın dedim. Ahırlar olunca biz ne yapacağız diye sorunca bize 'ahırlarda işçi olarak çalışırsınız' dediler" diye konuştu.   

Sakarya Büyükşehir Belediyesi ise köylülerin rahat olmasını istedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun seçim öncesi hazırladığı projeler arasında Organize Besi Çiftliklerin bulunduğunu belirten yetkililer, "Şu an bu çiftlik için 4-5 yer düşünülüyor. Abalı'da böyle bir şey yapılırsa ilk önce köylülerle görüşülecek. Vatandaşlarımız tedirgin olmasın" dedi. 
<font size="2"><font face="Arial"><strong><font color="#000000">Ne Yapacağımızı Şaşırdık</font></strong><br /><br />Tarımla uğraştıklarını belirten Fikri G&uuml;ler ise,&nbsp;tarımcı olduklarını belirterek s&ouml;zlerine ş&ouml;yle devam etti: </font></font><font size="2"><font face="Arial"><font color="#333399">&quot;Verimli araziler olan yerde hayvancılık yapılmasını aklımız almıyor. Bize gelen resmi bir bilgi yok. Kime sorsak topu birbirine atıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. Buralar ahır olunca bizim topraklara nasıl sulama yapacağız? İlerideki kumaş fabrikasının atıkları sulama yaptığımız deredeki balıkları &ouml;ld&uuml;rd&uuml;, toprakları kirletti. Ahırlar olunca hem &ccedil;evre kirlenecek, hem bizim ge&ccedil;imimiz bozulacak. Besi b&ouml;lgesi istemiyoruz.&quot;&nbsp;<br /></font><br /><strong>S&uuml;s Bitkiciliği Teşvik Edilsin</strong><br /><br />150 d&ouml;n&uuml;m alanda s&uuml;s bitkiciliğiyle uğraşan Şeref Tun&ccedil;dağ, <font color="#333399">&quot;S&uuml;s bitkiciliği ilimizde &ouml;n&uuml; en a&ccedil;ık alan. Benim arazilere de gelip besi b&ouml;lgesi i&ccedil;in &ouml;l&ccedil;&uuml;m yapmak istediler. Doğru mu yaptım bilmiyorum ama arazimden &ccedil;ıkın dedim. Ahırlar olunca biz ne yapacağız diye sorunca bize <strong>'ahırlarda iş&ccedil;i olarak &ccedil;alışırsınız'</strong> dediler&quot;</font> diye konuştu.&nbsp;&nbsp;&nbsp;<br /><br />Sakarya B&uuml;y&uuml;kşehir Belediyesi ise k&ouml;yl&uuml;lerin rahat olmasını istedi. B&uuml;y&uuml;kşehir Belediye Başkanı Zeki To&ccedil;oğlu'nun se&ccedil;im &ouml;ncesi hazırladığı projeler arasında Organize Besi &Ccedil;iftliklerin bulunduğunu belirten yetkililer,<font color="#333399"> &quot;Şu an bu &ccedil;iftlik i&ccedil;in 4-5 yer d&uuml;ş&uuml;n&uuml;l&uuml;yor. Abalı'da b&ouml;yle bir şey yapılırsa ilk &ouml;nce k&ouml;yl&uuml;lerle g&ouml;r&uuml;ş&uuml;lecek. Vatandaşlarımız tedirgin olmasın&quot;</font> dedi.&nbsp; </font></font>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
6a7c86e861785e6f19a873626ef7fac8@