Köylülere uygulamalı eğitim verildi

Karasu Ziraat Odası tarafından, tertiplenen üç günlük eğitim programı için, Karasu\'ya gelen, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, "Dünya fındık üretiminin büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye’de çiftçilerimizin ürününüm artması, sağlıklı üretim yapabilmesi için fındık bahçelerinde uygulamalı olarak çiftçimizi eğitiyoruz" dedi.

İlk olarak, Karasu Ziraat Odası konferans salonunda çiftçileri bilgilendiren Karadeniz, daha sonra Kızılcık köyü, Hürriyet Köyü, Paralı Köyü ve Kurudere Beldesi\'nde eğitim verdi.

Fındık bahçesinin ömrü 60 yıldır

Üç günlük eğitimin ardından bir açıklama yapan Karadeniz, bu bölgede üreticiler için fındığın çok önemli bir ürün olduğunu, kalite ve verimi arttırmak için yenileme çalışmaları yapılması gerektiğini söyledi. Fındık bahçelerinin çok eskilerden kalma olduğunu söyleyen Karadeniz, “Karasu\'da 60-70 yıllık bahçeler var. Yaptığımız bilimsel ve akademik çalışmalarda fındık yaşının 60 yıl olduğunu gördük. Dolayısıyla dikildikten 60 yıl sonra fındık bahçelerinin sökülmesi, yeniden dikilmesi gerekir” dedi.

Fındıktaki dalın ekonomik ömrünün 20 yaş olabileceğinin altını çizen Karadeniz; ”Fındık ocağı dikildikten sonra 20’nci yaşında dalların yenilenmesi, ikinci 20 yaşında tekrar yenilenmesi ve 60 yaşına ulaşan dalların ocağı sökülerek yenilenmesi gerekmektedir. Bu işlem yapılmadığı sürece her geçen gün yaşlı bahçelerdeki verim kaybı artmaktadır”.

Fındık bahçelerinin yenilenmesini tavsiye ediyoruz.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, Türkiye’nin Dünya fındık üretiminde önemli bir konumda bulunduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti;

"Ülkemiz, dünyada fındık üretiminin yüzde 75’ini sağlamakta ancak yaşlı fındık bahçeleriyle üretimimiz giderek azalmakta. Son yıllarda küresel iklim değişikliği de bu üretim trendinin azalmasına neden olmakta. Yapacağımız ülkesel bir proje kapsamında yaşlanmış fındık bahçelerinin sökülmesi, yenilenmesi, gerektiğinde teraslanması yöntemine gidilmeli. Yeni dikim sistemleriyle ve yeni çeşitlerle fındık bahçelerinin yenilenmesini tavsiye ediyoruz."

Fındık üreticileri eğitimden çok memnun kaldı

Üreticiler; "Çok iyi bir eğitim oldu bizler atalarımızdan ve babalarımızdan gördüğümüz eğitimle fındık üretimi yapıyorduk. Gördük ki bizim bilgilerimizde çok eksiğimiz varmış. İlk defa böyle bir eğitimin gerçekleşti köylerimizde. Bizlerin ayağına  kadar ve hatta bahçelerimize kadar gelip, bilgilerini bizlerle paylaşan çok değerli hocamız, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz’e teşekkür ediyoruz dediler.

Eğitim çalışması sonunda Karasu Ziraat Odası Başkanı Fikri Hordoloş, İhsaniye Köyü\'nde bir kahvaltı verdi. Kahvaltıya, Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Turan Karadeniz, Karasu İlçe tarım müdürü Mehmet Yılmaz ve ziraat mühendisleri, tarım kredi kooperatifi yönetim kurulu başkanları ve Karasu İlçe Ziraat Odası Mühendisleri ile gazeteciler katıldı.
Köylülere uygulamalı eğitim verildi
Köylülere uygulamalı eğitim verildi
Köylülere uygulamalı eğitim verildi
11 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
a30d834a2da5f59db94a7a21c8a5a3d0@