Kriz İletişim Sektörünü Teğet Geçecek

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak, telekomünikasyon sektöründeki firmalar arasında kıyasıya bir tarife rekabeti olduğunu belirterek, "Eğer uygun şartlar oluşturulmazsa bu durum bir kısmı için yıkıcı hale gelebilir." uyarısında bulundu.

Dernek bünyesinde telekomünikasyon, internet, telefon ve uydu haberleşmesi alanlarında hizmet veren 22 firma bulunuyor.

Yeni işletmecilerin çalışmaya başladığı 2002 yılından bu yana 450 civarında lisans verildiğini aktaran Dernek Başkanı Arıak, gazetecilere yaptığı açıklamada, sektörün önünün yeterince açılmaması ve rekabet şartlarının oluşturulamaması sebebiyle firmaların çoğunun kapandığını dile getirdi.

Sadece 20 ila 30 firmanın ayakta kaldığını belirten Arıak, telekomünikasyon firmaları arasında kıyasıya bir tarife rekabeti ortamının bulunduğuna dikkati çekerek uygun şartlar oluşturulamadığı taktirde bunun bazı firmalar açısından yıkıcı hale gelebileceği uyarısında bulundu.

Firmaların Çoğu Yaşayamadı

2002 yılından sonra telefon hariç internet ve uydu haberleşmesi için bazı lisanlar verildiğini, 2004 yılında da uzak mesafe telefon için 45 yeni işletmecinin lisans aldığını dile getiren Yusuf Ata Arıak, "Bu firmaların çoğu artık çalışmıyorlar ya da sektörü bıraktılar. Firmaların kapanma nedenleri yeterli rekabet ortamının oluşmamış olmasıdır. Bizdeki kayıpların büyük bir kısmı sektörün önü yeterince açılmaması ve rekabet şartlarının oluşturulamamasından dolayı firmaların çoğu yaşayamadı." dedi.

Bu Oranların Yükselmesi Lazım

Telekom ve cep telefonu operatörlerinin dışındaki alternatif sektörün cirosunun 400 milyon dolar olduğunu belirten Arıak, toplam 18 milyar dolar civarında cirosu olan telekomünikasyon işletmecilik sektöründe alternatif sektörün cirosunun yüzde 4 civarında olduğunu kaydetti. "Sektörü büyüterek içinde adaleti ve rekabeti sağlamalıyız." diyen Arıak şunları söyledi: "Sadece Turkcell ve Türk Telekom grubunun ciroları 6 ila 7 milyar dolar civarında. Toplam 18 milyar dolar civarında telekomünikasyon işletmecilik cirosu var. Alternatif sektörün cirosu bunun içinde yüzde 4 civarında. Bunun düzelmesi ve değişmesi lazım. Serbestleşme yapılan tüm ülkelerde, Avrupa'da alternatif işletmeciler yüzde 30 ila 50 mertebesinde ciro elde ediyor. Bizde ise bu oran sadece yüzde 4. Bu oranların yükselmesi lazım. Hem de sektörün hep birlikte büyümesi lazım. Sektörü büyüterek içinde adaleti ve rekabeti sağlamalıyız."

Kriz İletişim Sektörünü Teğet Geçecek

Küresel ekonomik krizin iletişimi diğer sektörler kadar etkilemeyeceğini belirten Dernek Başkanı Arıak, zora düşen firmaların işlerini büyültmek için telekomünikasyon hizmetlerini daha fazla kullanmak zorunda olduğunu ifade etti. İletişim sektörünün ürünlerini herkesin kullandığını anlatan Arıak, "Küresel krizden iletişim sektörü de etkilenecek ama diğerleri kadar ağır değil. Çünkü zora düşmüş firmalar genelde işlerini büyütebilmek için telekomünikasyon hizmetlerini daha çok kullanmak zorunda. Belki eskiye göre seyahatle yapabilecekleri işleri bile haberleşme, telefon, internet veya video konferansla yapmak zorunda kalacaklar. Türkiye'de hükümet eksi kalkınma bekliyor. Bir çok iş yerlerinin küçüldüklerini görüyoruz. Ama bizim sektörümüzde eksiye düşme olmayacaktır. Mutlaka artıda kalacaktır. Ama bizde bir ölçüde etkileneceğiz." ifadelerini kullandı.

15 yıl önce
Telefoncular, Telefon, GSM ve İletişim Hizmetleri Telefoncular, Telefon, GSM ve İletişim Hizmetleri
Kurumsal iletişim eğitimi
iletişim