Yaptığı yorum ve açıklamalarla küresel krizi önceden tahmin eden Nouriel Roubini, Türkiye'ye övgüler yağdırdı.
Türk ekonomisinin bu yıl büyüyeceğini ancak büyüme hızının, uygulanacak reformlara ve küresel toparlanmaya bağlı olarak değişeceğini söyledi. Türkiye'nin ileriki yıllarda kredi derecelendirme kuruluşlarından 'yatırım yapılabilir' notu alacağını vurgulayan Roubini, bunun için Türkiye'yi adres gösterdi. Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantıları çerçevesinde Davos'ta bulunan Roubini, ihtiyati önlemler açısından IMF ile anlaşma yapılıp yapılmamasının da büyüme hızını belirleyeceğini kaydetti.
Son küresel krizi ilk tahmin eden ekonomist Prof. Nouriel Roubini, Türkiye ekonomisi için ılımlı bir iyimserlik içinde olduğunu belirtti. Önümüzdeki dönemde büyümenin sağlanacağını, ancak hızının, Türkiye'nin uygulayacağı reformlara ve küresel toparlanmaya bağlı olacağını kaydetti. Türkiye'nin kredi notunu artıran kredi derecelendirme kuruluşlarının, mevcut küresel koşullarda Türkiye'ye kısmen pozitif baktıklarını belirten Roubini, Türkiye'nin, sağlam bir para ve maliye politikası uygulamasına devam ettiği, ayrıca ekonomik-mali reformları gerçekleştirdiği sürece reyting kuruluşlarından, ileriki yıllarda 'yatırım yapılabilir' derecesini alabileceğini de vurguladı.
Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantıları çerçevesinde Davos'ta bulunan Nouriel Roubini, küresel gelişmeler çerçevesinde Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerini anlattı. "Türkiye ekonomisi, geçen yıl küresel krizin etkileri sebebiyle sıkıntı içinde bulunuyordu.'' diyen Roubini, Türkiye ekonomisinin toparlanma sürecine girdiğini, ancak bundan sonraki toparlanma ve ekonomik büyümenin hızının, sadece Türkiye'ye değil, dış gelişmelere de bağlı olacağını ve bu dış gelişmelerin Türkiye'nin kontrolünde olmayan gelişmeler olduğunu kaydetti.
Türkiye'nin, ticaretinin önemli bir kısmını Avrupa ülkeleriyle yaptığını hatırlatan Roubini, bu sebeple, Avrupa ülkelerinin toparlanmasının, Türkiye ekonomisinin de ekonomik büyümesini hızlandıracağını söyledi. Roubini, Türkiye'nin kontrolünde olan verimliliği, rekabet gücünü, istihdamı artırmak için uygulayacağı reformların da önemli olduğunu belirterek, eğer Türkiye bu reformları gerçekleştirirse, ekonomik büyümesinin hız kazanacağını anlattı. Roubini, ihtiyati önlemler açısından, IMF ile anlaşma yapılıp yapılmamasının da büyüme hızını belirleyici unsurlardan biri olduğunu kaydetti.
Gates'ten YOKSULLARA 10 MİLYAR DOLAR
Dünyanın en büyük yazılım firması Microsoft'un kurucularından Bill Gates ve eşi Melinda, kurucuları oldukları vakıf ile gelecek 10 yılda 10 milyar dolar yardımda bulunacak. Davos'ta bulunan Gates yaptığı açıklamada, söz konusu paranın yeni aşıların geliştirilmesi ve yoksul ülkelere gönderilmesinde kullanılacağını belirtti.
ZAMAN