Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Üretim Araştırmaları Topluluğu tarafından ‘Küçük Canlıların Büyük Mucizesi’ adlı bir konferans düzenlendi.
Sakarya Üniversitesi Üretim Araştırma Topluluğu tarafından düzenlenen konferans SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin yoğun ilgi gösterdiği konferansa, Ekosol Firması Genel Müdürü Burçin Karababa konuşmacı olarak katıldı.
Solucan gübresinin kullanımı ve uygulama alanları hakkında bilgiler veren Karababa, “Son yıllarda organik gübre olarak kullanımı hızla artıyor. Solucan gübresi 70 yıldır gelişmiş ülkelerde tarımda kullanıyor. Son 10 yıldan beri de Türkiye ‘de ürettiğimiz bir gübre. Solucan gübresinde yüzde 70 oranında solucan dışkısı, yüzde 30 oranında da organik atıklardan yaptığımız karışım kullanıyoruz” diye konuştu. Tüm solucanlardan organik gübre elde edebildiğini ifade eden Karababa, “Ancak, Hindistan’daki solucan ile Kaliforniya’daki yerleşik solucanı melezleştirerek ‘Red Worm’ (kırmızı solucan)lardan daha hızlı organik gübre elde ediyoruz” dedi.
Ekosol Firmasını, ailesinde oraya çıkan ihtiyaç nedeni ile kurduğunu belirten Karababa, bu yola 50 solucan ile başlayıp 500 milyon solucana ulaştıklarını söyledi. Karababa, “Bu solucanlar tabaktaki atıklar ile beslenmezler. Et ve süt ürünleri yemezler. Sindirim sistemleri buna uygun değil. Çay kahve posaları, peçeteler, yumurta kabuğu, sebze meyve gibi mutfakta kullanılan atıklar ile besleniyorlar. Oysa ki bu atıkların bir çoğunu çöpe atıyoruz. Her çöp, çöp değildir” diye konuştu.
Konferansın sonunda Burçin Karababa’ya, SAÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Saim Özdemir tarafından plaket takdim edildi.