Özel Yıldırım İlkbahar İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencilerinin 7 aylık çalışması başarılı olunca, şimdi projenin küresel ısınmayla kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalan tarım sektöründe uygulanabilirliği gündeme geldi.
Küresel ısınmayla birlikte kuraklık tehlikesi yaşanılan bir dönemde susuz bitki yetiştirmek isteyen 5. sınıf öğrencileri 'Su Döngüsü' adını verdikleri projeye 7 ay önce başladı. Kapalı kutulara çakıllı toprak koyan öğrenciler, pet bardakla bir bardak suyu da kaba koyarak bitkileri kapattı. içinde çeşitli çiçek ve bitkilerin bulunduğu kaplar, güneş ışını alabilecek yerlere konuldu.
Proje danışmanı öğretmen Osman Koç, projeyle ilgili şunları söyledi:
"Önce çakıllı toprakları koyduğumuz kaplara çeşitli bitkiler ektik. Bir kez suladık ve yanına bir pet bardak su koyduk. Ağzını kapattığımız için havasız kalan kapta su buharlaşmaya ve ardından yağmura sebep oldu. Böylelikle kap içerisindeki bitkiler yağmurlama sistemiyle susuz olarak yetişmiş oldu. Projenin uygulanabilirliği konusunda da düşüncelerimiz var. Tarım ürünlerinde verimliliğin düştüğü günümüzde bu proje öncelikle seralarda kullanılabilir. Çünkü projenin mantığı havasız kalan alanda buharlaşma, yoluyla bitkinin su ihtiyacının karşılanmasıdır. Öğrencilerimiz bu proje için büyük çaba sarf etti"
5. sınıf öğrencilerinden Furkan Yerlikaya da, "Biz bu projeye öncelikle inandık. Arkadaşlarımızla birlikte susuz bitki yetiştirildiğini denemek istedik. Başardığımız için mutluyuz. İnşallah projemiz büyük alanlarda uygulanabilir. Kaplara koyduğumuz bitkilere 7 ay boyunca hiç su vermedik. Havasız kaldığı için içerisine konulan bir bardak pet su buharlaşmayla yağmura dönerek bitkilerin su ihtiyacını karşıladı" diye konuştu.