Kurban Bayramı'nda Sizler "Kurban" Olmayın!

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kurban kesimi sırasında belli teknikler uygulanarak üzücü kazaların önüne geçilebileceğini söyledi.

Yıldız, CİHAN muhabirine yaptığı açıklamada, kurban kesimlerinde bir çok aksaklıkların yaşandığını ve üzücü kazaların meydana geldiğini belirtti. Kesim sırasında vurma ve boynuz darbeleriyle ciddi sakatlıkların oluşabileceği uyarısında bulunan Yıldız, alınacak bir takım önlemlerle üzücü kazaların önüne geçilebileceğini ifade etti.


Acemi Kasaplarla Karşılaşıyoruz

Kurbanlık hayvanın nakli, kesim yerinin durumu, kurbanın yere yatırılması, kesilmesi, hijyen teknikleri ve dezenfeksiyonun çok önemli olduğunu kaydeden Yıldız, "Her kurbanda benzer problemler yaşanıyor. Kurbanlık hayvanları sokaklarda kovalayanlar, boynuz darbesiyle yaralanan ve ellerini parmaklarını kesen acemi kasaplarla karşılaşıyoruz. Kurban kesimi tekniğine uygun yapıldığında hiçbir kaza yaşamayız." dedi.

 

<font size="2"><font face="Arial"><strong>Acemi Kasaplarla Karşılaşıyoruz<br /><br /></strong>Kurbanlık hayvanın nakli, kesim yerinin durumu, kurbanın yere yatırılması, kesilmesi, hijyen teknikleri ve dezenfeksiyonun &ccedil;ok &ouml;nemli olduğunu kaydeden Yıldız, <font color="#333399">&quot;Her kurbanda benzer problemler yaşanıyor. Kurbanlık hayvanları sokaklarda kovalayanlar, boynuz darbesiyle yaralanan ve ellerini parmaklarını kesen acemi kasaplarla karşılaşıyoruz. Kurban kesimi tekniğine uygun yapıldığında hi&ccedil;bir kaza yaşamayız.&quot;</font> dedi. <br /></font></font><p>&nbsp;</p>
Hayvan Saldırgan Bile Olsa Sorun Yaşanmaz

İki kişinin bile büyükbaş bir hayvanı kendi başına yatırabileceğini anlatan Yıldız, kurbanlık hayvanı yatırma tekniği ile ilgili şu bilgiyi verdi: "Rueff yöntemi dediğimiz teknikte; hayvanı başından sağlam bir yere bağlıyoruz. Daha sonra sağlam bir iple iki boynuzu bağlıyoruz. İpi boynunun üstünden uzatarak alttan geçiriyoruz. Bu sayede hareketli bir düğüm oluşuyor. Göğüs ve karnından geçirdiğimiz ipi kuyruk hizasından arkaya doğru uzatıyoruz. Belli bir mesafe bıraktıktan sonra hayvanı iple çekerek olduğu yere yatırıyoruz. Bunun ardından hayvanın ayaklarını ve gözünü bağlıyoruz. Bu yöntem uygulanırsa hayvan ne kadar saldırgan olursa olsun hiçbir kaza yaşanmaz."

Yıldız, Rueff tekniğini uygulamalı olarak gösterdi. Veteriner hekim, huysuz olan kurbanlığı uyguladığı teknikle başarılı şekilde yatırdı.

<strong><font face="Arial" size="2">Hayvan Saldırgan Bile Olsa Sorun Yaşanmaz</font></strong> <p><font size="2"><font face="Arial">İki kişinin bile b&uuml;y&uuml;kbaş bir hayvanı kendi başına yatırabileceğini anlatan Yıldız, kurbanlık hayvanı yatırma tekniği ile ilgili şu bilgiyi verdi: <font color="#333399">&quot;Rueff y&ouml;ntemi dediğimiz teknikte; hayvanı başından sağlam bir yere bağlıyoruz. Daha sonra sağlam bir iple iki boynuzu bağlıyoruz. İpi boynunun &uuml;st&uuml;nden uzatarak alttan ge&ccedil;iriyoruz. Bu sayede hareketli bir d&uuml;ğ&uuml;m oluşuyor. G&ouml;ğ&uuml;s ve karnından ge&ccedil;irdiğimiz ipi kuyruk hizasından arkaya doğru uzatıyoruz. Belli bir mesafe bıraktıktan sonra hayvanı iple &ccedil;ekerek olduğu yere yatırıyoruz. Bunun ardından hayvanın ayaklarını ve g&ouml;z&uuml;n&uuml; bağlıyoruz. Bu y&ouml;ntem uygulanırsa hayvan ne kadar saldırgan olursa olsun hi&ccedil;bir kaza yaşanmaz.&quot;</font></font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Yıldız, Rueff tekniğini uygulamalı olarak g&ouml;sterdi. Veteriner hekim, huysuz olan kurbanlığı uyguladığı teknikle başarılı şekilde yatırdı. </font></p>
16 yıl önce
Kurban kesimi
ramazan bayramı