Kurban keseceklerin dikkatine!

Türkiye Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, veteriner ilaçların kalıntı süresi geçmeden kesilen kurbanlık etinin insan sağlığı için zararlı olduğunu belirterek, kurbanlıklara ilaç verilirken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Yıldız, Kurban Bayramı\'nda vatandaşların pek dikkat etmediği hususlarda önemli uyarılarda bulundu. Hayvanlara verilen bazı veteriner ilaçlarının bir hafta ile 40 gün arasında arınma süresi bulunduğunu belirten Yıldız, bu süre içerisinde hayvanın sütünün ve etinin tüketilmemesi gerektiğini kaydetti. "Kalıntı süresi geçmeden kesilen hayvanın etindeki kimyasallar ve antibiyotikler insana geçiyor. Bu da insan sağlığı açısından çok zararlı." uyarısında bulunan Yıldız, hayvan sahiplerinin buna dikkat etmesi ve veteriner hekim kontrolünde olmadan özellikle kurbanlık hayvanlarda gelişigüzel ilaç kullanılmaması gerektiğini vurguladı.

Kurbanlıklara ilaç verilip verilmediğinin mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Yıldız şunları kaydetti: "Doğudan batıya kurbanlık hayvanlar getirilmesine yakında başlanacak. Hayvan gelirken yolda uzun bir yolculuk geçirdiği için hava şartlarından dolayı bazı soğuk algınlığı problemleri yaşayabiliyor. Bunlarla ilgili ilaç kullanılmak zorunda kalınıyor. Bu ilaçların kullanma süreleri var. Öyle ilaçlar var ki 40 gün ette ve sütte kalabiliyor. Kalıntı süresi geçmeden hayvanın kesilmesi sağlık için zararlı. Yasalar izin vermiyor ama bir kısım yetiştiriciler kalıntı süresi uzun ilaçları kesimden önce hayvanlara verebiliyor. Hayvan kesildikten sonra insanlar maalesef kimyasallarla ve antibiyotiklerle kirlenmiş bir eti yemek zorunda kalabilirler. Bu sağlık açısından çok zararlı." diye konuştu.

Kurban kesenler bulaşıcı hastalık taşımamalı

Vatandaşın, son yıllarda kurbanını kendisi kesmek yerine kurulan mezbahane, çiftlik gibi toplu kesim yerlerinde kestirmeyi tercih ettiğini belirten Yıldız, kurban kesicilerden bulaşıcı hastalık taşımadığına dair sağlık raporu istenmesi gerektiğini ifade etti. Yıldız: "Kurban kesen kişi, bulaşıcı bir hastalık taşıyor olabilir. Kişi, belki bunun farkında değildir. Kesim sırasında elini kesen kişi, bulaşıcı hastalığını kolaylıkla kanıyla ete bulaştırabilir. Kurban kesen kişilerin sağlık raporunun olup olmadığı mutlaka kontrol edilmeli."
10 yıl önce
Kurban kesimi
sakarya adaklık kurban