Kurban Bayramı Müslümanlar tarafından Hicri takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren 4 gün boyunca kutlanmaktadır. Ayrıca İslam aleminde her yıl Mekke'de hac görevi kurban keserek dini ibadetlerle yerine getirilir.
Kurban Bayramı'na sayılı günler kalan iyi bir kurbanlık almak isteyenler Sakarya canlı hayvan pazarlarının yolunu tuttu. Sakarya satış pazarları kurbanlıklarla doldu.
Peki Sakarya'da Kurbanlık Fiyatları Ne Durumda?
Sakarya' da kurbanlık hisse fiyatları hayvanın durumuna ve ağırlığına bağlı değişkenlik göstermek ile birlikte ortalama iyi bir hayvan hissesi 4.000 - 6.500 Tl arasındadır.İyi bir kurbanlık almak isteyenler için kurbanlık alırken ve kesilirken dikkat edilmesi gereken hususları sıraladık;
-Öncelikle güvenilir ve kaliteli bir besicilik bulmanızı öneririz. Sakaryarehberim firma rehberinden Sakarya Besicilik, Kurbanlık ve Adaklık Hayvan hizmeti veren adreslerden yararlanabilirsiniz.
-İlk olarak alınacak olan kurbanın duruşunun canlı olup olmadığına bakılır. Herhangi bir hastalığının olup olmadığını ağız ve burnundan akan salyadan anlaşılabileceği bu durumda besi hayvanın durumunun iyi olup olmadığı iyice dikkat edilmelidir.
-Kurbanlığın görünümü sağlıklı, bakışları canlı olmalı. Ciltte yara, bere olmamalı. Tüyler parlak, düzgün ve yatık olmalı. Hayvan bir süre gözlenmelidir. Eğer geviş getiriyorsa sindirim sistemi çalışıyor demektir.
-Gebelik durumu olabileceğinden dişi hayvan seçiminden uzak durmak gerekir.
-Kurbanlık hayvanın çok zayıf olmaması gerekir.
-En önemli noktalardan biri de kurban edilecek bir koyunun bir yaşını doldurmuş olması gerekirken, sığır ve mandanın ise iki yaşını tam doldurmuş olması gerekiyor. Bunu da hayvanın dişlerinden anlamak mümkün. Bazı uzmanlarda büyükbaş hayvanın üç yaşını doldurması gerektiğini ifade etmektedir.
-Kurban alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da hayvanın iki gözünün görmesi. Eğer bir tanesi görmüyorsa kurbanlık olamaz. Kulaklarının da yerinde olması gerek. Kurbanın kuyruğunun üçte birinin olması gerekmektedir. Ayrıca boynuzlarının da yerinde olması gerekir. Hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, bir kulağı delik veya yırtılmış olması kurban edilmesine mani olmayacaktır.
-Ayaklarında bir hastalık bulunmamalı, kurbanlık hayvanını kesileceği yere götürürken mutlaka hayvan kendi ayakları üzerinde gitmesi gerekmektedir.
KURBANLIK KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
-Kurbanlık hayvan için ideal dinlendirme süresinin şehir içinde nakledilmeyi takiben yaklaşık 12 saattir. Bu süre içinde hayvana su verilmeli ancak yem verilmemeli. Bunun nedeni işkembe ve bağırsaklardaki mikrop sayısını en aza indirmek.
-Hayvan strese sokulmadan ve uygun bir yöntemle yatırılıp tam kontrol altına alındıktan sonra maksimum 30 saniye içinde kesim işlemi yapılmalı.
-Hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekli.
-Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına özen gösterilmeli.
-Kurban edilecek hayvana acı çektirmemeli ve eziyet edilmemeli.
-Hayvanlar uzman kişiler tarafından kesilmeli.
-Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalı.
-Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına özen gösterilmeli.
Ayrıca kurban kesen, satan, vekalet yoluyla kestiren üreticiler, kurbanlık olarak kesilen hayvanların kulak numaralarını bayram sonrasında il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine mutlaka bildirmeli.