Kurbanlık yetiştirenlere uyarılar

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, kurbanlık yetiştiren besicilere yönelik çeşitli uyarılarda bulundu.

Yıldız, yaptığı açıklamada, Kurban bayramına yaklaşık üç ay gibi kısa bir zaman kaldığını ifade ederek besicilere son hazırlıklarını yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Kalan zaman diliminin kurbanlık hayvan yetiştiricileri için çok önemli olduğunu anlatan  Yıldız; "Hayvancılık işletme sahipleri, günlük birçok giderleri mevcuttur. Temel giderlerin başında yem giderleri ,personel, elektrik , bazı işletmelerde kira , su vb. birçok gider mevcuttur. Kurbanlık hayvanlar kilo alsa da almasa da işletme giderleri devam eder. Bu da işletmenin geleceği için çok önemlidir. İşletme kar ediyorsa sorun yoktur. Hayvanlar kilo almayıp zarar ediyorsa eninde sonunda işletme sahibi istemese de işletmeyi kapatmak zorunda kalır. İşletmede böyle bir durum yaşanmaması için üreticilerimizin alması gereken radikal tedbirler mevcuttur" dedi.

KİMSE HASTALIKLI HAYVANI KESMEK İSTEMEZ

 Kurbanlık hayvan yetiştiren üreticilerin hayvanlarını gerek sağlık gerekse üretim kalitesi yönünden son hazırlıklarına zaman kaybetmeden başlamaları gerektiğini ifade eden Yıldız; "Kurban Bayramı’na kalan süre her geçen gün azalıyor. Bu dönemde üreticilerimiz hayvanlarını sağlık yönünden kontrol ve de muayenesi için serbest veteriner hekimlerden yardım almalıdırlar. Tedavide kullanılan ilaçlar gerek antibiyotikler gerekse paraziter ilaçların ette belli bir süre kalıntı süresi vardır. Şimdiden gerek iç ve dış paraziter ilaçlamaları gerekse , deri mantarları yada diğer dahili hastalıklar yönünden gerekli müdahaleleri zaman kayıp etmeden şimdiden yapmalıyız. İşletme sahipleri zoonoz (hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar) ör. Tüberküloz v.b. hastalıklar yönünden şüphelendiklerinde veteriner hekimlerden gerekli testleri yaptırıp ; pozitif çıkan sonuçlarını ilgili kurumlara aktarmalıdırlar. Kimse hasta ,aşırı zayıf ,gebe bir hayvanı kurban olarak kesmek istemez. Ayrıca hayvan üretim işletmesinde işletme sahibi kilo alma performansını kayıt altında tutmalı ve de sürekli veteriner hekimi ile istişare etmelidir.  Hayvanlarda ,kilo almada bir sorun yaşanıyorsa uzmanı olan veteriner hekimi sorunu tespit edip ,işletmedeki kilo kaybına bağlı oluşacak maddi zararı engellemiş olur. Tüm üreticilerimize başarılı bir üretim süreci geçirmeleri dileklerimizle" diye konuştu. 


 

2 yıl önce
Besicilik, Kurbanlık ve Adaklık HayvanBesicilik, Kurbanlık ve Adaklık Hayvan
Kurbanlık teke
adapazarı küçükbaş hayvan kurbanlık
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
0d90bebf4c0b95f0b67cba3b746e2b22@