"Kurbanlık yorgun ve stresli olmamalı"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serap Coşansu Akdemir, kurban edilecek hayvanın etinin kalitesi açısından, hayvanın kesim öncesinde dinlendirilmesi ve strese sokulmamasının çok önemli olduğunu söyledi.

Akdemir yaptığı açıklamada, sağlıklı hayvanın etinin ve kas dokusunun steril olduğunu fakat kesimden sonra bıçaktan, kesen kişinin elinden ve çevresel etkilerle ete mikroorganizmalar bulaşabileceğini ifade ederek, "Bu nedenle kesim sırasındaki hijyenik koşullara dikkat etmek gerekiyor. Ne kadar az mikroorganizma olursa, et o kadar dayanıklı olur. Saklamak için de etin hızlı bir şekilde soğutulup, buzdolabına konulması gerekiyor" diye konuştu.

Eğer uzun süre saklanacaksa etin dondurulması gerektiğini vurgulayan Akdemir, etin bozulmasına neden olan mikroorganizmaların dondurma işlemiyle ölmediğini, sadece çalışamaz hale getirildiğini aktardı.

Et çözüldüğünde mikroorganizmaların çoğalmaya devam ettiğini dile getiren Akdemir, "Eğer et birkaç kere dondurulup tekrar çözülürse her seferinde mikroorganizma sayısı artar. Dolayısıyla et daha kolay bozulur hale gelir, hastalık yapan mikroorganizma varsa onların da sayısı çoğalmış olur. Böylece et zehirlenmeye bile neden olabilir. O nedenle et bir kez donduktan sonra çözüldüyse tekrar dondurmamak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Akdemir, etin sağlıklı olabilmesi için kurban edilecek hayvanların kesim öncesinde bir süre dinlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hayvanların yorgun ve stresli olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Akdemir, şöyle devam etti:

"Haberlerde izliyoruz. Hayvanlar kaçıyor, sahipleri yakalıyor ve hemen orada kesiyorlar. Eğer kesim öncesinde hayvan stresliyse, yorgunsa kesimden sonra böyle bir hayvandan elde edilen et daha dayanıksız olur. Çünkü normal şartlarda hayvan kesildikten sonra kas dokusunda laktik asit oluşur ve pH değeri düşer. PH'ın düşmesi etin olgunlaşmasına katkıda bulunur hem de etin daha dayanıklı hale gelmesini sağlar."

Hayvan kesimden önce yorulursa, stres altında olursa ,bu durumun kastaki glikojen deposunu tüketmesine neden olacağına dikkati çeken Akdemir, "Kesim sonrasında yeterince laktik asit oluşmaz. Dolayısıyla PH düşmez. Böyle bir et de dayanıksız olur. Bu nedenle hayvanların kesim öncesinde dinlendirilmesi şarttır. Et kalitesi açısında hayvanın kesim öncesinde dinlendirilmesi strese sokulmaması çok önemli. Mesela uzun yolda taşınan hayvanların, nakledildikten sonra 24 saat dinlendirilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Döverek yumuşatılan etin besin değeri düşüyor

Etin döverek yumuşatılmasının bilinenin aksine yanlış bir uygulama olduğuna değinen Akdemir, "Döverek yumuşatılan etin besin değerinde azalma meydana gelir. Etin yapısı zarar gördüğü için özellikle suda eriyen B grubu vitaminler dövme işlemiyle kaybolur. Yaygın ama yanlış bir uygulama. Eti döverek yumuşatmak yerine, belli bir süre bekletip ince ince doğramak daha doğru bir uygulama" dedi.

Akdemir, özellikle mangalda et pişirecek vatandaşlara, etin ateşe maruz kalmaması uyarısında bulunarak, etin mutlaka antioksidan açısından zengin olan domates ve taze biber, marul gibi sebzelerle tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Et tüketiminde çok aşırıya kaçılmaması gerektiğine işaret eden Akdemir, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kesimden sonra hayvanın kaslarında sertlik meydana geliyor. O nedenle hemen kesimden sonra tüketmemek lazım. Aslında bir gelenek, kurban kesildikten sonra hemen kavrulup, pişirilip yenir ama aslında eti 24 saat bekletmek gerekiyor."

9 yıl önce
Besicilik, Kurbanlık ve Adaklık HayvanBesicilik, Kurbanlık ve Adaklık Hayvan
Kurbanlık oğlak
kurbanlık bıçaklar
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
941d14a05a7570ab72303bab88017bf1@