Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Bakırtaş, dünyada etkisini sürdüren küresel krizin temelinde ticaret politikalarının yattığını söyledi.
SAÜ\'de düzenlenen Uluslararası Mavi Karadeniz Kongresi\'nde konuşan Yrd. Doç. Dr. Tahsin Bakırtaş, küresel krizin bir anda ortaya çıkmadığını belirtti. Dünyada yoksulları daha yoksul, zenginleri daha zengin yapan bir ticaret anlayışının bulunduğunu ifade eden Bakırtaş, krizin temelinde uygulanan yanlış ticaret politikalarının yer aldığını vurguladı. Bakırtaş, "Bu politikanın ortaya çıkardığı bir finansal boyut var. Bu kadar sınırsız finansal hareketlerin ortaya çıkması dünyada saldırgan bir ekonomik yapıyı ortaya çıkardı. Saldırgan, bencil ve sınır tanımayan bir ekonomik politika krizin temelini oluşturuyor." dedi.
Bu ekonomi politikasının model olarak sürdürülmesinin olanaksız olduğunu vurgulayan Bakırtaş, bunun yerine daha insancıl, daha kontrol edilebilir bir yapının getirilmesi gerektiğini ifade etti. Bakırtaş, şunları söyledi: "Dünyada uygulanan saldırgan, bencil ve sınır tanımayan ekonomik politikanın sürdürülmesi olanaksız. Yeni bir yapı ortaya çıkmalı. Bazıları şunu diyor: (Eyvah sosyalizm mi geliyor?) hayır o gelmiyor. Ancak bu vahşi kapitalizm bitti. Bunun yerini daha insancıl, daha kontrol edilebilir bir kapitalizm gerekli. Bura da Karadeniz ülkeleri özellikle Sovyetler Birliği\'nden ayrılan Rusya gücünü ortaya çıkardı. Kendi gücünün bile farkında değildi, ama Osetya ile birlikte gücünün farkına vardı. Belkide farkındaydı ama bu gücü dünyaya kabul ettirdi. ABD\'nin egemenliğindeki bir dünyadan çok kutuplu, bölgesel gelişmeye odaklı bir ekonomik modele doğru geçiliyor. Burada Türkiye ve Türkiye gibi devletlerin nerede yer alması gerektiği tartışıldığında, bana göre Türkiye\'nin Avrupa Birliği\'nde (AB) yeri olmadığı çok açık şekilde ortaya çıkıyor. Hem ekonomik yapıları hemde siyasal yapıları uygun değil. Türkiye\'nin kendine özgü bazı olmazsa olmazları var. Onun için yeni bir dünya kuruluyor ve bu dünyada Türkiye AB\'de de değil, Rusya eksenli bir yerde olmalı diye düşünüyorum."
Türkiye'nin En Büyük Partneri Rusya
Türkiye'nin en büyük partnerinin Rusya olduğunu anlatan Bakırtaş, ABD ve AB'nin gücünü kaybetmeye başladığını savundu. Karadeniz ekonomisinin enerji, su, gaz ve tarıma dayalı olduğunu dile getiren Bakırtaş, "Enerji, su, gaz ve tarım batıda artık yok. AB ve ABD gittikçe gücünü kaybediyor. Yeni bir dünya onun için kuruluyor. Öteki tarafta latin Amerika ülkelerine bakıyorsunuz, kendi aralarında yeni sosyalizm dedikleri bir model uyguluyorlar. Diğer taraftan batı tarzı küreselleşmeye karşı reformlar geliştiriliyor. Ve çok büyük bir dalga geliyor. İran öteki tarafta çok güçlü bir hale geliyor. Bunun için yeni bir model ortaya konuluyor. Daha insancıl bir kapitalizm geliyor. Yoksullarını imaj bozukluğu olarak görmeyen, saldırmayan ve paylaşan bir kapitalizm. Bu da Karadeniz bölgesinde Rusya önderliğinde olabilir. Çünkü Rusya'nın bu konuda deneyimi var. Bu deneyimini daha insancıl bir kapitalizm için kullanabilir. Rusya'da şunu gürdü; Bugünkü uygulanan küresel politikalarla krizleri yaşıyorlar. Onun için kimse farkında değil ama Rusya yeni bir modele doğru gidiyor." diye konuştu.
Türkiye'nin krizden etkileneceğini bildiren Bakırtaş, sözlerini şöyle sürdürdü, "Türkiye krizi yaşıyor. Biz krize borsa ne oldu, dolar ne oldu diye bakıyoruz. Aslında kriz reel sektörde başlayıp, ondan sonra finansal piyasalara girecek. Otomotiv, tekstil, elektrik, dericilik sektörü şu an tatile çıktılar. Birkaç ay sonra krediler ödenmemeye başlanacak ve halkın anladığı anlamda kriz başlayacak."