Küreselleşme 20’nci yüzyılı bitiren bir devrim oldu

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) tarafından “Tarih\'ten Tevarih\'e: Tarih Yazımında Yeni Yönelimler” isimli bir etkinlik düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORMER) tarafından düzenlenen tarih konuşmaları etkinliğinin ikincisi “Tarih\'ten Tevarih\'e: Tarih Yazımında Yeni Yönelimler” konusu üzerine gerçekleştirildi. Sakarya Üniversitesi ORMER Kudüs Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, İstanbul Şehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülhamit Kırmızı konuşmacı olarak katıldı.

Tarih yazımı konusunda yeni yönelimlerin masaya yatırıldığı etkinlikte, tarih yazımının geçmişten günümüze karşılaştırmaları incelendi. Tarihin ölçülebilen bir bilim dalı olması gerektiği konusunun ispatının süre geldiğini belirten Doç. Dr. Kırmızı “Tarih ölçülebilen bir konudur. Bizi hakikate ulaştırır” dedi.

20’nci yüzyıldan itibaren tarih yazımının demokratikleştiğini dile getiren Doç. Dr. Kırmızı, “Eskiden krala, yöneticilere yazılan tarih, 20’nci yüzyıldan itibaren demokratikleşti. Tarih, devletin ve devlet adamlarının değil, herkesin yazabildiği bir durum haline geldi. İşçiler de tarihini yazabiliyor.” Diye konuştu. Küreselleşmenin tarih yazımını değiştirdiğini belirten Doç. Dr. Kırmızı “Bizler hala milli tarih yazıyoruz. Tarih yazımı konusunda kararsız kalıyoruz. Günümüzde ulus ve ulusların ötesinde bağlantı kurulmaya çalışılan tarihler yazılıyor. Malların dolaşımı, teknolojinin tarihi vb. konularda. Biz tarihi bugünden yazıyoruz. Bugünden geçmişi değerlendiriyoruz. Çünkü geçmiş bugünden daha az değişken” şeklinde konuştu.

Küreselleşmenin 20’nci yüzyılı bitiren bir devrim olduğunu belirten Doç. Dr. Kırmızı, “Günümüzdeki global gelişimlere artık karşı koyamayız. Küresel düşünmemiz gerekiyor. Global ölçekte gelişen olayları ve gelişmeleri yakından takip etmeliyiz” dedi.

Etkinlik, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.

Küreselleşme 20’nci yüzyılı bitiren bir devrim oldu
9 yıl önce