Kuş Gribine Dikkat!!

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, sıcaklıkların 20 derecenin altına düşmesiyle kuş gribi riskinin artacağını belirterek, gerekli tedbirlerin şimdiden alınmasını istedi.

H5N1 virüsü taşıyan kuş gribinin Türkiye'de son 7 yılda 20 kişinin hayatına mal olduğu bilgisini veren Yıldız, alınacak basit önlemlerle riskin asgari düzeye indirilebileceğini kaydetti.

Sıcakların Düşmesiyle Kuş Gribi Tehlikesi Artacak

Yıldız, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin neredeyse bütün bölgelerinin göçmen kuşların yolu üzerinde bulunduğunu ve her yıl milyonlarca yabani kuşun göç ettiğini belirterek, bu bakımdan tedbir alınmadığı zaman riskin büyüdüğünü dile getirdi. Kuş gribinin insan sağlığını ve beyaz et sektörünü olumsuz yönde etkilediğini dile getiren Yıldız, "Artık kışa doğru yol alıyoruz. Önümüzdeki günlerde sıcaklıklar 20 derecenin altına düşecek. Kuşların sıcak bölgelere göçü sürüyor. Kuş gribi 20 derecenin üzerinde çok uzun yaşayamıyor. Ama sıcaklık 20 derecenin altına düştüğünde kuş gribi çok dayanıklı hale geliyor. Kuş gribi taşıyan göçmen kuşların evcil hayvanlarla teması halinde göçmen kuşlar hastalığı evcil hayvanlara bulaştırıyor. Buradan da insana bulaşıyor" dedi.

Hayvanlar, Mutlaka Kümeslere Sokulmalıdır

Sıcaklık değerleri 20 derecenin altına düşmeden bu konuda halkı bilinçlendirici yayınlar yapılmasını isteyen Yıldız şöyle konuştu: "Göçmen kuşlara yönelik av yasağı mutlaka uygulanmalı ve iyi bir denetim yapılmalıdır. Av tüfeği ruhsatı alan kişiler zaten kayıt altında olduğundan onlara uyarıcı ve bilgilendirici yazılar gönderilmelidir. Kırsal kesimdeki kanatlı hayvanlar mutlaka kümeslere sokulmalı ve yabani kuşlarla teması engellenmelidir. Bayat et yetiştiren entegre tesisleri, yabani kuş girebileceği açık alan bırakılmamalı, bu konuda ciddiyetle tedbir almalıdır."




Ölümler Halkın Bilinçsizliğinden Kaynaklıyor

Ölümü şüpheli ve hastalıklı kanatlı hayvanların yenmemesinin ve bu tür durumlarda yetkililerin bilgilendirilmesinin çok önemli olduğunu belirten Yıldız, ölümlerin daha çok bilgisizlikten kaynaklandığının altını çizdi. Yıldız, kuş gribinin hastalıklı hayvana direkt temas halinde bulaşabileceğini, belirtilerinin ise ani başlayan ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, eklem ve kas ağrısı, aşırı yorgunluk gibi normal grip belirtilerine ek olarak solunum güçlüğü olduğunu sözlerine ekledi.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>Hayvanlar, Mutlaka K&uuml;meslere Sokulmalıdır</strong></font></p><p><font size="2"><font face="arial,helvetica,sans-serif"><font color="#333399">Sıcaklık değerleri 20 derecenin altına d&uuml;şmeden bu konuda halkı bilin&ccedil;lendirici yayınlar yapılmasını isteyen Yıldız ş&ouml;yle </font><font color="#333399">konuştu:</font> &quot;G&ouml;&ccedil;men kuşlara y&ouml;nelik av yasağı mutlaka uygulanmalı ve iyi bir denetim yapılmalıdır. Av t&uuml;feği ruhsatı alan kişiler zaten kayıt altında olduğundan onlara uyarıcı ve bilgilendirici yazılar g&ouml;nderilmelidir. Kırsal kesimdeki kanatlı hayvanlar mutlaka k&uuml;meslere sokulmalı ve yabani kuşlarla teması engellenmelidir. Bayat et yetiştiren entegre tesisleri, yabani kuş girebileceği a&ccedil;ık alan bırakılmamalı, bu konuda ciddiyetle tedbir almalıdır.&quot;</font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong><br /><br /><br />&Ouml;l&uuml;mler Halkın Bilin&ccedil;sizliğinden Kaynaklıyor</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif"><font size="2">&Ouml;l&uuml;m&uuml; ş&uuml;pheli ve hastalıklı kanatlı hayvanların yenmemesinin ve bu t&uuml;r durumlarda yetkililerin bilgilendirilmesinin &ccedil;ok &ouml;nemli olduğunu belirten Yıldız, &ouml;l&uuml;mlerin daha &ccedil;ok bilgisizlikten kaynaklandığının altını &ccedil;izdi. </font><font size="2" color="#333399">Yıldız, kuş gribinin hastalıklı hayvana direkt temas halinde bulaşabileceğini, belirtilerinin ise ani başlayan ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, eklem ve kas ağrısı, aşırı yorgunluk gibi normal grip belirtilerine ek olarak solunum g&uuml;&ccedil;l&uuml;ğ&uuml; olduğunu s&ouml;zlerine ekledi.</font></font></p>
16 yıl önce
Dikkat eksikliği
dikkat eksikliği