Kutluata: Türkiye Amerika'nın Gözünde Spastik Ortak

Münir Kutluata, Ermeni ve Kürt açılımlarının Türkiye'yi ayrıştırma noktasına getirdiğini iddia etti.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ekonomik ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Kutluata, Tunatan Tesisleri'nde düzenlediği basın toplantısında, 2010 yılı bütçesini ve demokratik açılımla ilgili gelişmeleri değerlendirdi.

2009 yılının başında ekonominin yüzde 14,7 daralmasına rağmen 2010 yılı için getirilen bütçede hiçbir tedbirin olmadığını belirten Kutluata, gelecek yılki bütçenin hiç bir ciddiyetinin bulunmadığını savundu.

2010 yılı bütçesinde işsizlikle mücadele, yatırım ve ihracatın geliştirilmesine yönelik herhangi bir tedbirin yer almadığını kaydeden Kutluata, "Bir önceki yıl 2009 yılı bütçesi kabul edildi, yüzde 4 büyüme hedefi konuldu. Ekonomi küçülüyor dedik, ama ısrar ettiler. 2009 yılının başında ekonomimiz yüzde 14,7 ekonomimiz daraldı. Böyle bir bütçenin ardından bu yıl getirilen bütçede hiçbir tedbir yok. İşsizlikle yatırımla ilgili ihracatın gelişeceğine dair tedbir yok. İşsizlikle ilgili hiçbir tedbir yok. Yüzde 15'lere çıkmış işsizliğin şu anda nasıl çözecekleri yönünde bir şey yok. Orta vadeli planda işsizliğin çözümü özel sektörün yatırımlarıyla oyacağını söylüyor. Bütçede şu anda 51 milyar lira açık var. 51 milyar lira açık demek hükümetin bankalardaki parayı kullanacağı anlamına gelir. Dolayısıyla özel sektörün kullanabileceği kaynak yoktur. Bütçenin kendi oranı içinde yüzde 6,6 kamu yatırımı görülüyor. Fevkalade yetersiz. Kamu yatırımı yok ki işsizlik azalsın, yabancı sermaye yatırım yok ki işsizlik azalsın." dedi.

Türkiye'de her gün değişen bir gündem ve her gün yoğunlaşan sorunlar bulunduğunu ifade eden Kutluata, Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nin dünyayı şekillendirme çabalarının sonuçlarından büyük oranda etkilendiklerini dile getirdi.

"Ortadoğu'daki yapılanma Amerika'nın kendince köklü şekil verme arzusu ve Türkiye'nin bunun içinde yer almış olması bizi çok derinden ilgilendiriyor." diyen Kutluata, şunları söyledi: "Ülke yönetiminin bu şekillendirmede yer alması ilk bakışta Türkiye'nin lehine olan bir durum olarak değerlendirilmesi gerekir ama sonuçlarına baktığımız zaman sadece Amerika'nın çabalarının icabı olarak ülkemize çeşitli roller biçildiğini görüyoruz. Amerika ve AB ile ilişkiler ülkemizi gerçekten zorlamaktadır. AB ile ilişkilerde önemli bir gelişme görülemiyor. Fasıllar açılamıyor ve açılan fasıllar da kapatılamıyor. AB'ye gireceğiz iddiasına canlı tutmak suretiyle hükümet AB'nin taleplerini yerine getirmekle aklı sıra kendi elini rahatlatıyor."

"ABD'nin menfaatlerini uygulayan Türkiye'nin talepleri dikkate alınmıyor"

Türkiye ve Amerika arasındaki stratejik ortaklığa değinen Kutluata, Amerika'nın menfaatlerini uygulayan Türkiye'nin hiç bir talebinin dikkate alınmadığını söyledi.

Kutluata, "Bu ortaklıkta stratejik ortak Amerika, spastik ortak ise Türkiye'dir. Bu duruma bir çare buldular. Obama Mecliste model ortaklık kavramından bahsetti. Model ortaklıktan anladığım bir ortaklık şekli ortaya çıktı. Türkiye talepleri yerine getirecek ve sonunda denilecek ki; Türkiye ile yapılan ortaklığımız güzel bir ortaklıktı bu da size model olsun denilecek." ifadesini kullandı.

29 Mart yerel seçimlerinde hükümetin azımsanmayacak oranda oy kaybettiğini dile getiren Kutluata, oy kaybeden iktidarın millete dönerek hizmetlerini arttırıp oy kaybını telafi etmek yerine Ermeni ve Kürt açılımı gündeme getirdiğini belirtti. Ermeni ve Kürt açılımlarının Türkiye'yi ayrıştırmaya getirecek bir noktaya getirdiğini savunan Kutluata, "Nasıl oluyor da hükümet oy kaybederken bu tür yollara gidiyor. Türkiye'nin açılım adı altında çözülme siyasetinin içine girdiğini görüyoruz. Türkiye'de 5 ay önce başlayan açılım faaliyetini göz önüne aldığımızda 5 ay önce mi bölücü örgüt daha kendinden emin ve güçlü görünüyordu yoksa şu anda mı? 5 ay önce mi Türkiye'de bölünmenin lafı edilebiliyordu yoksa şu anda mı? Gelinen noktada Türkiye büyük zemin kaybetmiştir. AK Partinin devreye girmesiyle terör örgütünün yok edilme ümidi ortadan kalktı." şeklinde konuştu.

14 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
d276f5bc048a1ed6766b6bd0cf5c61d4@