Kuvay-i Milliye Müzemiz Var ama Ziyaret Eden Yok

Geyve İlçesi Alifuatpaşa beldesinde bulunan Türkiye'nin tek Kuvay-i Milliye Müzesi ziyaretçi bekliyor.

Kuvay-i Milliye döneminde görev almış şahsiyetlere ait fotoğraflar, Amasya, Erzurum ve Sivas Kongre metinleri, Atatürk'ün el yazısı ile yazılmış 10.Yıl Nutku fotokopileri, Kuvay-i Milliye dönemine ait kronoloji, fotoğraflar ve haritaların duvarlara asılı olarak sergilendiği müze ziyaretçisizlikten yakınıyor.

Alifuatpaşa Belediye Başkanı Kenan Oran, iki katlı kagir yapının daha önce belediye binası olarak kullanıldığını, 1989 yılında Sakarya İl Özel İdare Müdürlüğü'ne devredilerek Kuvay-i Milliye ve Ali Fuat Cebesoy müzesi olarak ziyarete açıldığını söyledi.

Çok Değerli Eserler Bulunuyor

Oran, müzede çok değerli eserlerin bulunduğu belirterek "İki kattan oluşan müze binasının birinci katı, Kuvay-i Milliye Müzesi olarak düzenlenmiş olup bu katta bir ölüm kalım devri olan bu dönemin önemli şahsiyetleri ile olaylarına ilişkin belgeler ve kitaplar sergileniyor. Bu belgeler arasında Erzrum ve Sivas Kongresi metinleri, Atatürk'ün el yazıları da bulunuyor. Binanın ikinci katında ise ilk Kuvay-i Milliye Genel Komutanı ve Garp Cephesi Komutanı Ali Fuat (Cebesoy) Paşa'dan kalan fotoğraf, belge, hatıra ile O'na ait kişisel eşyalar yer alıyor." dedi.
<font size="2"><font face="Arial"><strong>&Ccedil;ok Değerli Eserler Bulunuyor</strong><br /><br />Oran, m&uuml;zede &ccedil;ok değerli eserlerin bulunduğu belirterek<font color="#333399"> &quot;İki kattan oluşan m&uuml;ze binasının birinci katı, Kuvay-i Milliye M&uuml;zesi olarak d&uuml;zenlenmiş olup bu katta bir &ouml;l&uuml;m kalım devri olan bu d&ouml;nemin &ouml;nemli şahsiyetleri ile olaylarına ilişkin belgeler ve kitaplar sergileniyor. Bu belgeler arasında Erzrum ve Sivas Kongresi metinleri, Atat&uuml;rk'&uuml;n el yazıları da bulunuyor. Binanın ikinci katında ise ilk Kuvay-i Milliye Genel Komutanı ve Garp Cephesi Komutanı Ali Fuat (Cebesoy) Paşa'dan kalan fotoğraf, belge, hatıra ile O'na ait kişisel eşyalar yer alıyor.&quot;</font> dedi.</font></font>
Vatan Nasıl Kurtulmuş?

Bu kadar kıymetli eserlerin bulunduğu müze ilgi görmemesinden üzüntü duyduklarını ifade eden Oran, şöyle konuştu: "Bu müze tarihin bir dönemine tanıklık eden belgelerle dolu. Müzenin mutlaka gezilip görülmesi gerekiyor. Sadece 10 Ocak'da anma töreni ve davetlilerin müzeyi gezmesi yetmez. En azından öğrencilerin müzeye gelip 'vatan nasıl kurtulmuş?' bunları görmesi gerekiyor. Ayrıca kültür turizmin bir durağı da olabilir. Müze ayrıca Sakarya Nehri kenarında bulunan muhteşem doğa manzarası ve tarih burda iç içe."

<font color="#000000"><font size="2"><font face="Arial"><strong>Vatan Nasıl Kurtulmuş?</strong> </font></font></font><p><font size="2"><font face="Arial">Bu kadar kıymetli eserlerin bulunduğu m&uuml;ze ilgi g&ouml;rmemesinden &uuml;z&uuml;nt&uuml; duyduklarını ifade eden Oran, ş&ouml;yle konuştu: &quot;<font color="#333399">Bu m&uuml;ze tarihin bir d&ouml;nemine tanıklık eden belgelerle dolu. M&uuml;zenin mutlaka gezilip g&ouml;r&uuml;lmesi gerekiyor. Sadece 10 Ocak'da anma t&ouml;reni ve davetlilerin m&uuml;zeyi gezmesi yetmez. En azından &ouml;ğrencilerin m&uuml;zeye gelip <strong>'vatan nasıl kurtulmuş?'</strong> bunları g&ouml;rmesi gerekiyor. Ayrıca k&uuml;lt&uuml;r turizmin bir durağı da olabilir. M&uuml;ze ayrıca Sakarya Nehri kenarında bulunan muhteşem doğa manzarası ve tarih burda i&ccedil; i&ccedil;e.&quot;</font></font></font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
401484d5633a4f0adf901fb4a8f6ff52@