Batı Karadeniz Çevre Platformu Temsilcisi Yüksel Büyükakten, Sakarya’da çeşmeden su içilemeyeceğini iddia etti.
Büyükakten, yaptığı açıklamada, Sapanca Gölü’nün bir kenarından TEM otoyolu, diğer kenarından E-5 karayolu geçtiğini belirterek, bu yollardaki lastik parçaları ve kimyasal maddelerin gölün suyuna karıştığını belirtti. Lastik tozlarının çok küçük tanecikler halinde olduğunu ifade eden Büyükakten, "Yağmur yağmaya başladığında asfalttan simsiyah suyun göle aktığını görüyoruz. Bu sadece yağmur yağdığında olmuyor. Her gün toz bulutu halinde gölün yüzeyine iniyor. En fazla 1 metre derinlikteki yüzey suyu içinde kalıyor. Gölün tabanına çökmüyor." dedi.
"Arıtma yapmadan Sapanca’nın suyunu bize içiriyorlar"
Göldeki su seviyesinin azlığı sebebiyle, Sapanca’dan Çark deresine su tahliyesinin de yapılmadığını hatırlatan Büyükakten, bu sebeple gölün yüzey suyunun temizlenemediğini ileri sürdü. Büyükakten, "Büyükşehir yeni isale hatlarıyla bu suyu Sakaryalılara içilebilir su diye satıyor. Bu ülkede bir zamanlar ‘Çayda radyasyon yok korkmayın için’ dediler. Bardakla çay içerken resim çektirdiler. Sonra Karadeniz bölgesinde yaşananlar hala hafızalarda. Şimdi lastik tozlarıyla hiçbir arıtma yapmadan Sapanca’nın suyunu bize içiriyorlar. Büyükşehir Belediyesi Hızır İlyas Tepesi’ndeki depolarda filtre ile yakalanmayan lastik tozlarını klorla ya da başka yöntemlerle nasıl arttığını açıklarsa onları Nobel Kimya Ödülü’ne aday göstereceğiz." ifadesini kullandı.
Sakarya Büyükşehir Su ve kanalizasyon İdaresi (SASKİ) ise Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre Türkiye’nin en kaliteli suyunu Sakaryalıların içtiğini bildirdi.