'Lise öğrencilerinin yüzde 85'i yalan söylemeyi günah olarak görüyor'

Sakarya\'da ergenlerde yalan söyleme tutumlarının incelenmesine yönelik yapılan çalışma, dini tutumları yüksek olan ergenlerin, yalana daha az başvurduğunu ortaya koydu. Erkekler daha çok arkadaşlarına yalan söylerken, kızların ise daha ziyade annelerine yalan söyledikleri tespit edildi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü\'nde yüksek lisans eğitimi alan bir öğrenci tarafından 15-18 yaş arasındaki ergenlerin yalan davranışına ilişkin tutumlarını belirlemek üzere anket çalışması yapıldı.

Adapazarı, Kaynarca ve Kocaali ilçelerinde yaşayan, ruh sağlığı açısından problemi olmayan ve normal ilişkilerini sürdürebilen, imam-hatip, lise ve endüstri meslek liselerinin herhangi birinde okuyan öğrenciler arasında yapılan anket çalışmasına 472 öğrenci katıldı.

Araştırmaya giren öğrencilerin yüzde 33, 5’i 15, yüzde 26,5’i 16, yüzde 20,2’si 17 ve yüzde 19,8’ini ise 18 yaş grubundayken yüzde 44,3\'ünü erkek ve yüzde 55,7\'sini ise kız öğrenciler oluşturdu.
Katılımcıların yüzde 69,7’si dindar, yüzde 17,5’i az dindar, yüzde 11,9’u çok dindar olarak kendini tanımlarken, yüzde 0,7’si dinle ilgisinin olmadığını ifade etti.

Anketler yaş ve cinsiyet faktörü göz önünde bulundurularak hazırlandı.
Araştırmaya katılan ergenlerin yüzde 15,2’si yalanı alışkanlık haline getirdiklerini belirtirken, yüzde 71’i yalanı alışkanlık haline getirmediğini ifade etti.

Ergenlerin yüzde 45,1’i televizyon gibi medya araçlarını yalana yönlendirmede etkili birer araç olarak görürken yüzde 29,3’ü ise bu görüşe katılmadıklarını belirtti. Yüzde 25,5\'i de kararsız kaldı.
Öğrenciler, kendilerine yöneltilen \'yalancının mumu yatsıya kadar yanar\' sözüne katılıp katılmadıkları sorusuna yüzde 81,3’ü katıldığını söyledi.

Araştırmaya katılan ergenlerin yüzde 85,3’ü yalan söylemeyi günah bir davranış olarak kabul ettiklerini kaydetti. Yüzde 80’i de yalan yere yemin etmediğini ifade etti. Öğrencilerin yüzde 79,1’i de yalan söylediğinde huzursuzluk duyduğunu dile getirdi.

Ergenlerin yüzde 32,4’ü yasaklar ve engeller karşısında yalana başvurduğunu ifade ederken, yüzde 48,9’u bu ifadeye katılmadıklarını yasak ve engellerler karşısında dahi yalan söylemediklerini kaydettiler.
Öğrencilerin yüzde 73’ü sanal ortamda diğer zamanlara göre yalana daha sık başvurmadığını, yüzde 16’sı başvurduğunu belirtti.

Kızlar sanal ortamda yalana daha az başvuruyor

Çalışmada dini tutumları yüksek olan ergenlerin, yalana daha az başvurduğu, dini tutumları yüksek olan ergenlerin, yalana daha az başvurdukları, anne-baba eğitim düzeyi ve dindarlığı yüksek olan ergenlerin yalana başvurma eğilimleri anne - baba eğitimleri ve dindarlığı düşük olan ergenlere göre daha az olduğu sonucu ortaya çıktı.

Ayrıca, kızların erkeklere göre yalana sanal ortamlarda daha az başvurduğu belirlendi.

Kızların yalana daha az tahammül ederken, yalan söyleme sonucunda daha çok huzursuz oldukları, erkeklerin daha çok arkadaşlarına yalan söylerken, kızların ise daha ziyade annelerine yalan söyledikleri tespit edildi.
10 yıl önce
Taşıma ücreti ödenmiş olarak teslim