IMKB Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi elektrik elektronik teknolojileri alanı öğrencileri yenilebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar tribünü yaptı.
Projenin danışmanlığını elektrik – elektronik öğretmenleri Ender Sinan Şan, Ömer Esen ve Fatih Yazıcı yaptı. Projede öğrenciler Ali Osman Coşkun, Ömercan Olca, Ertuğrul Gündoğdu, Serhat Yavuz, Umutcan Ertuk ve Tunahan Kulak çalıştı.
Yapılan araştırmalar ve çalışmalar neticesinde rüzgar tribünün dönmesi için boyunun 1 buçuk metre, dönmesi için gereken rüzgar hızının 7 km/sn olduğu hesaplandı. Okul bahçesinde uygun bir yer tespit edilerek 1 buçuk metreye 1 metre küp çukur kazıldı. Bu çukura montajı yapılan rüzgar tribününün pervanelerine motor takıldı. Direğin içinden kablo tesisatı çekildi.
Sürdürülebilir Örnek Proje
Yapılan projede maksimum 800W’lık elektrik üretim kapasitesi olan bir rüzgar türbini ve rüzgarın olmadığı zamanlarda dahi güneşten elektrik enerjisi üretimini devam ettirecek olan 260W’lık polikristal güneş paneli kullanıldı. Elde edilen elektrik enerjisi şarj kontrol üniteleri üzerinden uzun süre şarj-deşarj yapabilen ve ortam dayanımı iyi düzeyde olan 12 voltluk 2 adet jel akülerde depolanmaktadır. Bu enerjiyle, tasarlanan ve türbin direği üzerine montajı gerçekleştirilen led aydınlatmalı okul logosu çalıştırıldı. Bu proje ile ileride okul bahçe ve spor alanlarının aydınlatılması da hedeflenmektedir. Ayrıca direk üzerine monte edilecek saat-tarih-sıcaklık göstergesi ve kameraların da enerjisini sistem üzerinden alması planlanmaktadır.
Yapımı 4 ay süren proje sonucunda öğrenciler enerji üretim maliyetlerinin yüksekliğini görerek enerji tasarrufunun ne kadar hayati bir sorumluluk olduğu bilincine vardı.