Liseli öğrencilerden Edirne ziyareti

Tes-iş Adapazarı Anadolu Lisesi öğrencilerini 2 otobüs ile serhad şehri Edirne’ye kültür gezisine götürdü.  Geziye  öğrencilerin yanı sıra okul müdürü M. Asım Bektaşoğlu ile öğretmenler Hülya Seval Özdemir, Habibe Canan Soyhan Akar ve Ali Akıllı katıldı.

Edirne Gezisinde öğrenciler ile birlikte, Tabyalar, Şükrü Paşa Anıtı, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği, yağlı güreşlerin yapıldığı Kırkpınar Er Meydanı, Üç Şerefeli Camii, Eski Cami, Selimiye Camii, Bedesten , Arasta, Külliye, Sağlık Müzesi, Meriç ve Tunca Nehri, Beyazıd Köprüsü , Karaağaç vb yerler rehber eşliğinde ziyaret edildi. Profesyonel rehberden şehrin tarihi hakkında bilgiler alan öğrenciler bir yandan yöresel ürünlerin de tadına bakarken diğer yandan aileleri için hediyelik eşya  alışverişi yaptılar.  

Marmara Bölgesi‘nin Trakya yakasında yaklaşık  400 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Edirne’de Osmanlı Türk sanatını yansıtan 612 tarihi eser bulunuyor. Ziyaret edilen yerler arasında bulunan  Adalet Kasrı, Edirne Sarayı’nda sağlam kalan tek binası. Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin düzenlendiği Sarayiçi semtindedir. Edirne Sarayı’na Kanuni Sultan Süleyman zamanında eklendi. Kanuni’nin kanunlarını burada yazdırdığı söylenir.

Şükrüpaşa Anıtı ve Balkan Savaşı Müzesi, Anıt müze 26 Mart 1913 Balkan Savaşı ve şehitlerin anısına yapılmış olan bir komplekstir. Savaş sırasında Şükrü Paşa anıtına yokluk içinde Edirne’yi savunan Şükrü Paşa’nın Edirne’nin savunma yerlerinden biri olan Kıyık Tabya ya mezarı getirilmiş ve anısına bir anıt yapılmıştır. Anıtla birlikte burada bulunan tabyada Balkan Savaşlarını anlatan ve Edirne halkının elinde bulunan eşyalardan oluşan bir müze oluşturulmuştur.

Selimiye Cami Edirne’de bulunan, Osmanlı padişahı II. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir. Sinan’ın 90 yaşında yaptığı ve “ustalık eserim” dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan’ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli yapıtlarından biridir.

Selimiye Arastası, III. Murat Selimiye camisine gelir sağlamak için Mimar Davut Ağa’ya yaptırtmıştır. 256 m. uzunluğunda, 73 kemerlidir. İçinde iki yanda 124 dükkân vardır. Evliya Çelebi, buranın ‘Kavaflar Çarşısı” olduğunu yazar. Dua kubbesinde, burada dükkânı bulunanların her sabah, doğru iş yapacaklarını ant içtikleri ve dua ettikleri bilinir.
Edirne’de bulunan Sarayiçi Balkan Savaşı Şehitliği, yıl içerisinde şehre gelen birçok turistin gezi noktalarından biridir. 1912-1913 Balkan Savaşı sırasında vatan topraklarını savunan 300 bin askerin anısına ve aynı zamanda 1913 senesinde Sarayiçi’nde aç ve susuz bırakılarak ölen 20 bin askerin anısı için inşa edilmiştir. 1939 yılında ise şehitliğe Balkan Şehitler Anıtı inşa edilmiştir.

Eski Cami, Türkiye’nin Edirne ilinin merkezinde yer alan cami. Edirne’de zamanımıza ulaşmış ilk orijinal abidevi yapı olarak da bilinir. Caminin yan kapısı üzerindeki kitâbeye göre mimarı Konyalı Hacı Alâaddin, kalfası ise Ömer ibn-i İbrahim’dir.

Bayazıd Köprüsü ; II. Beyazıt zamanında (1488 yılında) Mimar Hayrettin tarafından yapılan köprü 6 gözlü ve 115.82 metre uzunluğunda, 5.70 m genişliğindedir. Edirne şehir içinde, Tunca Nehri üzerinde yer alan köprü; Beyazıt Külliyesi ile şehri birbirine bağlamaktadır.

Bir çok yeni bilgi ve gözlem sahibi sahibi olan öğrenciler geziden son derece memnun olarak evlerine döndüler.

Liseli öğrencilerden Edirne ziyareti
Liseli öğrencilerden Edirne ziyareti
Liseli öğrencilerden Edirne ziyareti
8 yıl önce
edirne turu