Bilinçsiz avlanma nedeniyle stokları azalan ve kırmızı listeye alınan mahmuzlu camgöz köpekbalığının Sakarya Nehri\'nin Karadenize döküldüğü bölgede yumurtlama alanı bulundu. Uzmanlar, yumurtlama alanının bulunduğu bölgede koruma alanı oluşturulması çağrısında bulundu.
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Saadet Karakulak, Batı Karadeniz\'de balık stoklarının belirlenmesine yönelik yürüttükleri çalışmada, nesli tehlikede olan mahmuzlu camgöz köpekbalığının yumurtlama alanlarına rastladıklarını söyledi. Mahmuzlu camgözün Karadeniz\'de dağılım gösteren ve stokları azalan bir köpekbalığı olduğunu kaydeden Karakulak; "Bu balık ekonomik bir tür olduğu için bir dönem avcılığı yoğun yapıldı ve ihraç edildi. Stokları tehlike altına girdi. Bu nedenle IUCN tarafından kırmızı listeye alındı. Son zamanlarda avcılığı çok az yapılmakta" diye konuştu.
Batı Karadeniz\'de balık stoklarının belirlenmesine yönelik 40 istasyonda yürüttükleri çalışmalar sırasında Sakarya Nehri\'nin Karadenize döküldüğü bölgede Mahmuzlu camgözün yumurtlama alanına rastladıklarını dile getiren Prof.Dr. Karakulak, şunları söyledi; "Trol ağıyla 82 birey yakaladık. Aynen canlı olarak bıraktık. Üreme alanını bulduğumuz için çok sevindik. Bu balık dünya için hepimiz için önemli. Mayıs, haziran başı üreme zamanı. Bu bölgenin koruma altına alınmasını ilgili Bakanlıklara söylüyoruz. Bu bölgeyi balıkçılığa kapatmamız gerekecek. Aynı bölgede yine nesli tehlikede olan Mersin balıklarına rastladık. Maalesef Karadeniz\'de deniz koruma alanımız yok."