Maliye Bakanı Naci Ağbal ziyaret ve görüşmelerde bulunmak üzere bugün ilimize geldi.
Bakan Ağbal, Adapazarı'nın Serdivan ilçesinde, bir restoranda Sakarya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası üyeleriyle bir araya geldi, yaptıkları çalışma ve teşvikleri katılımcılara aktardı.
Ağbal, 4. dönem geçici vergi beyannamesini kaldıracakları müjdesini vererek, "İnşallah bir sıkıntı olmaz. Bu BASF formlarıyla ilgili daha ileri bir noktada çalışma yapıyoruz. Yani burada sizleri her ay bu kadar külfet altında tutmak yerine, 'Acaba o verileri başka bir noktada daha kolay şekilde alabilir miyiz?' diye bir çalışmamız var. Sizlerden o konuda destek bekliyoruz." diye konuştu.
Bir ülkede ekonomik istikrara, kalkınmaya işaret eden en önemli faktörün o ülkedeki büyüme oranları olduğunu vurgulayan Ağbal, şunları söyledi:
"Bir ülke eğer sürekli bir şekilde büyüyorsa ve yüksek oranlarda büyüyorsa, o ülkede kalkınma, büyüme var demektir. Bugün herkesin ölçüt aldığı dönem 2009 global krizi. Türkiye ekonomisi, 2009'dan bu yana yüzde 6,8 büyümüş durumda. Yani bunu OECD ülkeleri içerisinde karşılaştırın, ister gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırın, Türkiye global krizin bütün etkilerine rağmen son 7 yıldır ortalama yüzde 6,8 büyüdü. Sürekli büyüme var ve bu büyüme oranları Türkiye'yi, Avrupa Birliği milli gelir seviyelerine daha da yakınlaştırdı. İnşallah önümüzdeki dönemde bu büyüme oranlarını koruyacak her türlü reformu da mutlaka yapmamız gerekiyor, onun da gayreti içerisinde olacağız."
Ağbal, bir ülkede ekonomik büyümenin yanında istihdam yaratılmasının da son derece önemli olduğuna işaret ederek, Türkiye ekonomisinin 2009'dan bu yana yaklaşık 7 milyon insanına yeni iş verdiğini aktardı.
Aynı dönemde AB bölgesine bakıldığında daha yeni 2009'daki istihdam seviyelerine geldiklerini vurgulayan Ağbal, "Bu son derece önemli. Yani bugün İspanya'da, İtalya'da, Belçika'da, birçok başka Avrupa ülkesinde hala istihdam seviyesi 2009 noktasına gelmiş değil. Halbuki biz bu dönemde çok ciddi anlamda istihdamda önemli ilerlemeler kaydettik. Dolayısıyla burada ülkede istihdam yaratan ekonomiyi üreten bir ekonomi politiği olduğunu açıkça ifade edeyim." ifadelerini kullandı.
- "Vatandaşın KDV iadesi alacağını 1 gün dahi bekletme hakkımız yok"
Yıl içerisinde hayata geçirdikleri "Süper Teşvik" sistemiyle ilgili katılımcılara bilgi veren Ağbal, mevcut teşvik sisteminde de önemli iyileştirmeler yapıldığını söyledi.
Maliye Bakanlığı olarak Katma Değer Vergisi (KDV) iadelerine gerçekten özel önem verdiklerini vurgulayan Naci Ağbal, "Vatandaşın KDV iadesi alacağını 1 gün dahi bekletmeye hakkımız yok. Onun için bu konuda düzenlemeler yapıyoruz, teknolojiyi kullanıyoruz, bürokrasiyi azaltıyoruz ve en önemlisi de illerde ihtisas vergi daireleri kuruyoruz." dedi.
İhtisas Vergi Dairesinin Sakarya'ya kurulması için de talimat veren Ağbal, "Nerede mükellef varsa mükellefe özel hizmet yapacağız. Yeter ki vatandaş iadesini almak için beklemesin. O anlamda özel takipçisi olacağım. Sakarya'da da mutlaka bunu yapalım istiyorum. Ankara, İstanbul, Bursa, Adana, İzmir'de bunları yapıyoruz ama mutlaka bunu Sakarya'da da yapalım." ifadesini kullandı.
Ağbal, Kredi Garanti Fonu'nu çok önemli yeni destek olarak uygulamaya koyduklarına işaret ederek, burada 250 milyar liralık kredi teminatı mekanizması oluşturduklarını dile getirdi.
- "KDV Kanununa inşallah neşter vuracağız"
Uygulamanın çok iyi gittiğini vurgulayan Naci Ağbal, "Özel bankalarımız, kamu bankalarımız, işletmelerimiz bu imkanlardan yararlandırıyor. Anladığım kadarıyla daha şimdiden 70 milyar lirayı aşmış durumdayız. İnşallah bu kredi imkanı, bir yandan işletmelerimizin mevcut kredilerini yeniden yapılandırmaları için imkan sağlayacak, diğer taraftan da yeni kredi almalarına fırsat verecek." şeklinde konuştu.
Ekonomide köklü bir değişim ve dönüşümün başlatılmaması durumunda, bu yarışta geride kalacaklarını vurgulayan Ağbal, "Teknolojiye, Ar-Ge'ye, inovasyona daha fazla önem vereceğiz ve teknoloji seviyesi yüksek, katma değeri yüksek bir ürün ve sanayi yapısına geçeceğiz. Bunu da inşallah bir bir hayata geçiriyoruz." diye konuştu.
Ağbal, anayasada yapacakları köklü yönetim sistemi reformunun ikinci ayağının kamu yönetimi reformu olacağına işaret ederek, şunları söyledi:
"Yani anayasada bugün yaptığımız değişiklikler aslında yapacağımız değişikliklerin olmazsa olmaz birinci merhalesini oluşturuyor. Anayasada bu değişikliği yaptıktan sonra çok kapsamlı, kamu yönetimini temelden değiştiren yasaları da inşallah ardı ardına getireceğiz. Daha küçük, efektif, rasyonel ve daha vatandaş odaklı bir kamu yönetimini inşallah inşa edeceğiz. Kamu maliyesi bakanlık olarak bizim en fazla önemsediğimiz alan. Bugün kamu maliyesine baktığınızda bütçemizin iki yakası Allah'a şükür bir arada, bütçe açıklarımız yüzde 1'ler seviyesinde, borcun milli gelire oranı yüzde 30'un altında.
Buralarda hiçbir sorun yok, yani Türkiye'nin kamu maliyesinin sürdürülebilirliği noktasında herkes mutabık ama yetmez, ne yapmamız lazım? Kamu gelirlerinin ve harcamalarının kalitesini artırmamız, mali sürdürülebilirliği kurumsal anlamda pekiştirmemiz lazım. Onun için diyoruz ki, Vergi Sulh Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu reformu ve en son da bu Katma Değer Vergisi Kanununa inşallah neşter vuracağız. KDV Kanununda da köklü değişiklikleri inşallah hayata geçireceğiz."