Türkiye\'de sadece Sakarya\'da yetiştirilen Manav Arısı\'nın markalaşması ve bal kalitesinin yükseltilmesi hedefleniyor.
Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul\'u makamında ziyaret etti.
Ziyarette konuşan Kösemusul, arı yetiştiriciliği sektörünün Sakarya genelinde önemli bir ekonomik katkı yaptığını söyledi.
Kösemusul, Sakarya\'da yerlı ırk arı yetiştiriciliği yapıldığına işaret ederek, "Sakarya\'nın yerli ırk arı yetiştiriciliği konusunda markalaşacağına inanıyoruz. SATSO olarak bu konuda olmamız gereken yerde durur, gereken desteği veririz” dedi.
Kösemusul: "Gereken katkıyı yapmaya hazırız"
"Manav arılar" olarak tabir ettiği yerli ırk arıların Türkiye\'de sadece Sakarya\'da yetiştirilmesinin bal kalitesi açısından da çıtayı yükselttiğini ifade eden Kösemusul, "Sakarya\'dan dünyaya arılarımızla ulaşabiliriz, arıcılık sektörünün başarılı öyküsünü herkese anlatmalı ve desteklemeliyiz. Bunun için gereken katkıyı yapmaya hazırız” diye konuştu.
Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ör de Türkiye\'nin hem koloni hem de bal üretimi bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer aldığını anlattı.
Yetiştirilen arı sayısı bakımından Sakarya\'nın, Türkiye\'de önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Ör, şunları söyledi:
"Yılda toplam 800 ila bin 200 ton bal üretimi yapıyoruz"
"Birlik olarak bin 96 üyeye sahibiz ve 79 bin 540 aktif kovan sayısıyla 20 bin arı satışı gerçekleştirdik. Yılda toplam 800 ila bin 200 ton bal üretimi yapıyoruz. Sakarya yerli arı ırkı bütün bölge iklimine uyum sağlayan, oğul verme eğilimi az olan, koloni çoğalması hızlı, hastalıklara dayanıklı bir türdür. Ayrıca dil yapısı dolayısıyla çiçeğin nektarını en derin noktadan çekebilmektedir. Sakarya bölgesinde orman gülü balına çalışabilen tek türdür. Bunun dışında Sakarya bölgesinde yaygın üretilen kestane, akasya, ıhlamur gibi türlerde de rahat çalışabilen bir türdür. Sakarya yerli arı ırkı, sağanak yağışlı bir havada dahi bal üretebilmektedir. Yağmurlu ve sisli havalarda çalışabilen rutubete dayanıklı bir arı ırkımız var."