Havaların ısınmasıyla birlikte artan mantar hastalıklarında ortak kullanım malzemelerine dikkat çeken uzmanlar, mantar hastalığının önemsenmesi gereken bir sorun olduğunu belirtti.
Çoğunlukla yazın karşılaşılan sağlık sorunlardan biri de mantar enfeksiyonları oluyor. Özellikle havuzlar, plajlar, jimnastik kulüpleri, güzellik salonları, yatılı okullar ve camiler gibi ortak kullanım alanları mantar hastalığı için riskli gruplar arasında yer alıyor.
Sıcak havalarda neme bağlı olarak oluşan mantar hastalıklarına dikkat çeken uzmanlar, mantarın bulaşıcı bir cilt hastalığı olduğunu söyledi.
Konuyla ilgili SakaryaRehberim.com mikrofonuna konuşan Özel Vatan Hastanesi Cildiye Uzmanı Erdinç Terzi, "Bahar ve yaz aylarında özellikle güneşin etkisiyle deri etkilenebilir. Güneş, deride kızarıklık ve hasar yapabilir. Güneş hasarına bağlı olarak kişilerde bazı hastalıklar meydana gelebiliyor. Güneş ışınları; foto yaşlanma, alerji, deride yaygın kızarıklık yapabiliyor. Güneşin olumsuz yanlarının yanında olumlu yanları da var. Güneş ışınlarını tedavilerde kullanabiliyoruz. Mesela sedef hastalığının tedavisinde güneş ışınlarından yararlanıyoruz" dedi.
Mantar hastalığının tedavisi
Mantar hastalığının tedavisinde hijyenin önemli olduğunu vurgulayan Terzi, "Mantar hastalıklarına sık rastlıyoruz. Mantar, bulaşıcı olduğu için toplumda özellikle bahar ve yaz aylarında sık görülür. Mantar hastalığı, mantar adını verdiğimiz ve mikroskop altında görebileceğimiz canlılar tarafından oluşur. Bu ortak kullanım alanlarından bulaşır. Havuzlar, kaplıcalar, spor salonları, yurtlar, deniz, askerlik gibi toplu kullanım alanlarında mantar bulaşır. Mantar, nemi sever. Tedavide ise önce hijyenik kurallara uymak gerekiyor. Mesela ne yapılabilir? Çıplak ayakla yere basmamak, ayaklarımızı günde birkaç kez yıkamak ve ayaklarımızı kağıt havluyla kurulamak, ortak terlik-ayakkabı kullanmamak. Mantarda kaşıntı görülür. Deride kalınlaşma, soyulma, tırnak bozukluğu gibi şikayetleri olan vatandaşlar uzman doktora başvurmalı. Çünkü tek başına hijyenik kurallara uymakla bunu tedavi edilmez" şeklinde konuştu.
İşte Erdinç Terzi'nin açıklamaları: