Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!

Son bir haftada İstanbul'da 72, Bursa'da 8 ve Kayseri'de 5 kişinin mantar zehirlenmesi belirtisiyle hastanelere kaldırılması, dikkatlerin mineral ve vitamin bakımından zengin olan bu besine çevrilmesine yol açtı. Özellikle bahar aylarında mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde artış olduğunu vurgulayan uzmanlar, araziden toplanan mantarların yenilmemesi uyarısında bulundu.

200 Mantarın 10'u Zehirli

Doğada yetişen 200 kadar zehirli mantarın 10'unun öldürücü özelliğe sahip olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Celaleddin Öztürk, pek çok vatandaşın zehirli türleri anlayamadığı için mantar sebebiyle hayatını kaybettiğini söyledi. Mantarın mükemmel bir besin kaynağı olduğuna işaret eden Öztürk, ülkemizde kültür yetiştiriciliğinin endüstri kolu haline geldiğini belirterek yabani mantarların yenilmemesi gerektiğini kaydetti.

Zehirli Mantar İle Zehirsiz Mantarı Ayırt Etmek Çok Zor

Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Burhanettin Alkan da ormanlık alan ve kırlarda yetişen yenilebilir türleri zehirlilerinden ayırmanın çok zor olduğuna dikkat çekti. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktalarının bulunması gerektiğini kaydeden Dr. Alkan, kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlara itibar edilmemesi gerektiğini ifade etti. Özellikle Marmara ve Karadeniz'de zehirli mantarlara sık rastlandığını kaydeden Alkan, "Seralarda yetiştirilen, marketlerde ambalaj içinde satılan, firma adı ve adresi belli olan kültür mantarlarının tüketilmesiyle zehirlenmeler önlenecektir." dedi. Mantar zehirlenmesinin belirtilerini göz yaşarması, aşırı tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar ve gözbebeklerinde küçülme şeklinde sıralayan Dr. Alkan, bu kişilerin en kısa zamanda doktora götürülmesinin şart olduğunu bildirdi. Mümkünse hastayla beraber, yenilen mantar örneklerinin de hastaneye götürülmesini tavsiye etti. Uzm. Dr. Alkan, yeterli düzeyde tedavi edilemeyen vakaların, ağır karaciğer yetmezliği ve ölümle sonuçlanabileceğinin unutulmaması gerektiğini söyledi.

<p><strong><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Zehirli Mantar İle Zehirsiz Mantarı Ayırt Etmek &Ccedil;ok Zor</font></strong></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><font face="arial,helvetica,sans-serif">Prof. Dr. T&uuml;rkan Akyol G&ouml;ğ&uuml;s Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Burhanettin Alkan da ormanlık alan ve kırlarda yetişen yenilebilir t&uuml;rleri zehirlilerinden ayırmanın &ccedil;ok zor olduğuna dikkat &ccedil;ekti. <font color="#333399">Zehirli mantarları kolayca tanımak i&ccedil;in pratik ayrım noktalarının bulunması gerektiğini kaydeden Dr. Alkan, kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlara itibar edilmemesi gerektiğini ifade etti.</font> &Ouml;zellikle Marmara ve Karadeniz'de zehirli mantarlara sık rastlandığını kaydeden Alkan, <font color="#333399">&quot;Seralarda yetiştirilen, marketlerde ambalaj i&ccedil;inde satılan, firma adı ve adresi belli olan k&uuml;lt&uuml;r mantarlarının t&uuml;ketilmesiyle zehirlenmeler &ouml;nlenecektir.&quot;</font> dedi. Mantar zehirlenmesinin belirtilerini g&ouml;z yaşarması, aşırı t&uuml;k&uuml;r&uuml;k salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, baş d&ouml;nmesi, karın b&ouml;lgesinde kramplar ve g&ouml;zbebeklerinde k&uuml;&ccedil;&uuml;lme şeklinde sıralayan Dr. Alkan, bu kişilerin en kısa zamanda doktora g&ouml;t&uuml;r&uuml;lmesinin şart olduğunu bildirdi. M&uuml;mk&uuml;nse hastayla beraber, yenilen mantar &ouml;rneklerinin de hastaneye g&ouml;t&uuml;r&uuml;lmesini tavsiye etti. Uzm. Dr. Alkan, yeterli d&uuml;zeyde tedavi edilemeyen vakaların, ağır karaciğer yetmezliği ve &ouml;l&uuml;mle sonu&ccedil;lanabileceğinin unutulmaması gerektiğini s&ouml;yledi.</font> </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"></font></p>

İstanbul İl  Sağlık Müdürü Vatandaşları Uyardı

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü de son günlerde artan mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. Müdürlük yetkilileri, zehirlenme sebebiyle hastanelere başvuran 72 kişiden 11'inin tedavisinin devam ettiğini belirtti. Yapılan açıklamada, İstanbul'da en fazla zehirlenmeye sebep olan mantar türünün 'köy göçüren' olduğu, bunun da 'zeytin mantarı', 'kükürtlü mantar', 'çörek mantarı' ve 'deli mantar' gibi çeşitleri bulunduğu bildirildi. Türe göre zehirlenme tablosunun değiştiği kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Zehirlenme hali 3 dakika ile 3 saat arasında görülebilir. Zamanında müdahale edilmezse hasta kalp veya solunum durması ile ölür. Bazı mantarlar da karaciğer üzerine toksit etkilidir. Bu türlerde zehirlenme 6-15 saat devam edebilir. Yüzde 70 oranında ölüme neden olur. Zehirli mantarların bir kısmı da hemoliz yapar. Yani kanı eritir. Bu tür zehirlenmeler, 24 saat sonra ortaya çıkar ve yüzde 20 öldürücüdür."

Bursa da zehirlenme haberlerinin geldiği iller arasında yer aldı. Araziden topladıkları mantarı yiyen 8 kişi tedavi altına alındı. Kayseri'de de kır mantarından yapılan yemeği yiyen aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı.

Doğru Bilinen Yanlışlar

Mantar pişirirken kullanılan gümüş kaşık veya yüzük siyahlaşırsa zehirlidir.

Demir yanında veya yakınında yetişen mantar zararlıdır.

Ağaç üzerindeki mantarlar yenir, zehirlisi yoktur.

Böceklerin yediği mantarlar zehirli değildir.

Kırdan toplanan mantara dikkat!

Üretim şartları sağlıklı olmayan ve ambalajlanmayan mantarları satın almayın.

Kır, dağ, orman gibi açıktan toplananları yemeyin.

Mantar yedikten sonra bulantı, kusma, ishal ve ağrı gibi belirtiler varsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurun.

<p><strong><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">İstanbul İl&nbsp; Sağlık M&uuml;d&uuml;r&uuml; Vatandaşları Uyardı</font></strong></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">İstanbul İl Sağlık M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml; de son g&uuml;nlerde artan mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyardı. M&uuml;d&uuml;rl&uuml;k yetkilileri, zehirlenme sebebiyle hastanelere başvuran 72 kişiden 11'inin tedavisinin devam ettiğini belirtti. Yapılan a&ccedil;ıklamada, İstanbul'da en fazla zehirlenmeye sebep olan mantar t&uuml;r&uuml;n&uuml;n 'k&ouml;y g&ouml;&ccedil;&uuml;ren' olduğu, bunun da 'zeytin mantarı', 'k&uuml;k&uuml;rtl&uuml; mantar', '&ccedil;&ouml;rek mantarı' ve 'deli mantar' gibi &ccedil;eşitleri bulunduğu bildirildi. T&uuml;re g&ouml;re zehirlenme tablosunun değiştiği kaydedilen a&ccedil;ıklamada şu ifadelere yer verildi: <font color="#333399">&quot;Zehirlenme hali 3 dakika ile 3 saat arasında g&ouml;r&uuml;lebilir. Zamanında m&uuml;dahale edilmezse hasta kalp veya solunum durması ile &ouml;l&uuml;r. Bazı mantarlar da karaciğer &uuml;zerine toksit etkilidir. Bu t&uuml;rlerde zehirlenme 6-15 saat devam edebilir. Y&uuml;zde 70 oranında &ouml;l&uuml;me neden olur. Zehirli mantarların bir kısmı da hemoliz yapar. Yani kanı eritir. Bu t&uuml;r zehirlenmeler, 24 saat sonra ortaya &ccedil;ıkar ve y&uuml;zde 20 &ouml;ld&uuml;r&uuml;c&uuml;d&uuml;r.&quot; <br /><br /></font></font><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Bursa da zehirlenme haberlerinin geldiği iller arasında yer aldı. Araziden topladıkları mantarı yiyen 8 kişi tedavi altına alındı. Kayseri'de de kır mantarından yapılan yemeği yiyen aynı aileden 5 kişi hastaneye kaldırıldı. <br /><br /></font><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>Doğru Bilinen Yanlışlar</strong> </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Mantar pişirirken kullanılan g&uuml;m&uuml;ş kaşık veya y&uuml;z&uuml;k siyahlaşırsa zehirlidir. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Demir yanında veya yakınında yetişen mantar zararlıdır. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Ağa&ccedil; &uuml;zerindeki mantarlar yenir, zehirlisi yoktur. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">B&ouml;ceklerin yediği mantarlar zehirli değildir. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Kırdan toplanan mantara dikkat! </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">&Uuml;retim şartları sağlıklı olmayan ve ambalajlanmayan mantarları satın almayın. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Kır, dağ, orman gibi a&ccedil;ıktan toplananları yemeyin. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Mantar yedikten sonra bulantı, kusma, ishal ve ağrı gibi belirtiler varsa derhal bir sağlık kuruluşuna başvurun.</font></p>
16 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
759c0f863a378e509c742e64b4c04dfb@