Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!

Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Yıldız, ormanlarımızda doğal yollarla yetişen mantarları toplayan vatandaşlarımızı mantar zehirlenmelerine karşı uyardı. Özellikle bugünlerdeki sonbahar yağmurlarıyla ormanlarda daha sık rastlanacak mantarlara karşı Sakaryalı vatandaşları uyararak; kesinlikle tanınmayan mantarların yenilmemesini hatta el bile sürülmemesini söyledi.

Bölge Müdürü Hasan Yıldız yaptığı açıklamada, ormanlarımız içinde yetişen birçok tali ürün bulunduğunu belirterek: ’’Ormanlarımız içinde yetişen ıhlamur, kestane, defne yağı, defne yaprağı, mantar vb. sayılamayacak denli çok ürünle insanoğlunun yararlandığı en büyük doğal kaynaktır. Bu tali ürünlerden faydalanmak isteyen Sakaryalı vatandaşlarımız ormanlardan mantar toplarken çok dikkatli olmak zorundadırlar. Bir mantarın zehirli veya zehirsiz olduğuna karar vermek için hiçbir kural yoktur. Tek çare her mantarı tek tek tanımaktır. Fakat halk arasında gerçekle ilgisi olmayan birtakım yaygın fikirler vardır ki, insanı kolayca yanıltıp zehirli bir mantarın yenmesine neden olabilir. Mantarlar hakkında, halk arasında yayılmış bu yanlış düşünce ve inanış nedeniyle ciddi sonuçlar doğuran zehirlenmeler her yıl tekrarlanmaktadır’’ dedi.

Bölge Müdürü Hasan Yıldız insanları yanıltan, bu nedenle zehirlenmelerine yol açan sayısız yanlış inanışların en göze çarpanları ise şöyle sıraladı: "Canlı odunda gelişen mantarlar zehirsiz, ölü odundakiler zehirlidir." Böyle bir kural yoktur. Her iki çeşit odun üzerinde hem zehirli hem de zehirsiz mantarlar rahatça gelişebilmektedir. Örneğin canlı ağaçlar üzerinde büyüyen mantarlardan istiridye mantarı, bal mantarı, biftek mantarı yenebilir, Ganoderma ve Fomes türleri yenmez. "Kolayca soyulabilen, pişirilirken gümüş kaşığı karartmayan, çayırlıkta yetişen mantarlar zehirsizdir." Bu inanış doğru değildir. Zehirli mantarlar içinde yukarıda söylenenlere uygun türler bulunmaktadır. "İlkbaharda çıkan mantarlar yenebilir." Kesinlikle yanlış bir inanıştır. İlkbaharda yetişen ve çok zehirli olan mantar türleri vardır. "Tuzlu ve sirkeli su ile yıkanırsa mantarın zehiri gider." Zehirli bir mantar türü herhangi bir muamele ile hiçbir zaman yenebilir hale getirilemez. Özellikle amatoksin içeren mantarların yapısı hiçbir işlem altında bozulmaz ve zehirleyici etkilerini yitirmezler. "Böcek vs. hayvanların yediği mantarlar zehirsizdir." Pek doğru değildir. Böcek gibi hayvanlar ile insanların biyolojisi farklı olduğu için, insanı öldüren bir mantar böceklere veya diğer hayvanlara bir şey yapmayabilir. Örneğin insanlar için en tehlikeli bir mantar olan ve zehirlenmelerin neredeyse % 95'inden sorumlu Amanita phalloides (ölüm meleği) mantarını, Amerikan tavşanı (Lepus americanus) severek, bolca yer ve hiçbir zaman zehirlenmez. "Yüzeyi yapışkan olan mantarlar zehirlidir." Böyle bir genelleme yapılamaz. Örneğin Çam Kabara Mantarı ve en iyi yemeklik mantarlardan Çörek Mantarı gibi mantarların şapkası yapışkandır. "Kırıldığı veya ezildiği zaman süt gibi sıvı akıtan mantarlar zehirlidir." Böyle bir genelleme de yapılamaz. En lezzetli mantarlardan biri olan Kanlıca Mantarı turuncu renkte bir sıvı çıkarır. bunun yanı sıra zehirli olup, sıvı çıkarmayan Russula gibi mantar türleri vardır. "Suda kaynatıldığında mantarın zehiri gider. " Bazı türler için kısmen doğru olabilir, ancak genelde zehirli bir mantar kaynatmayla zehirinden arındırılamaz.
<font face="Arial" size="2">B&ouml;lge M&uuml;d&uuml;r&uuml; Hasan Yıldız insanları yanıltan, bu nedenle zehirlenmelerine yol a&ccedil;an sayısız yanlış inanışların en g&ouml;ze &ccedil;arpanları ise ş&ouml;yle sıraladı:<font color="#333399"> &quot;Canlı odunda gelişen mantarlar zehirsiz, &ouml;l&uuml; odundakiler zehirlidir.&quot;</font> B&ouml;yle bir kural yoktur. Her iki &ccedil;eşit odun &uuml;zerinde hem zehirli hem de zehirsiz mantarlar rahat&ccedil;a gelişebilmektedir. &Ouml;rneğin canlı ağa&ccedil;lar &uuml;zerinde b&uuml;y&uuml;yen mantarlardan istiridye mantarı, bal mantarı, biftek mantarı yenebilir, Ganoderma ve Fomes t&uuml;rleri yenmez.<font color="#333399"> &quot;Kolayca soyulabilen, pişirilirken g&uuml;m&uuml;ş kaşığı karartmayan, &ccedil;ayırlıkta yetişen mantarlar zehirsizdir.&quot;</font> Bu inanış doğru değildir. Zehirli mantarlar i&ccedil;inde yukarıda s&ouml;ylenenlere uygun t&uuml;rler bulunmaktadır. <font color="#333399">&quot;İlkbaharda &ccedil;ıkan mantarlar yenebilir.&quot;</font> Kesinlikle yanlış bir inanıştır. İlkbaharda yetişen ve &ccedil;ok zehirli olan mantar t&uuml;rleri vardır. &quot;<font color="#333399">Tuzlu ve sirkeli su ile yıkanırsa mantarın zehiri gider.&quot;</font> Zehirli bir mantar t&uuml;r&uuml; herhangi bir muamele ile hi&ccedil;bir zaman yenebilir hale getirilemez. &Ouml;zellikle amatoksin i&ccedil;eren mantarların yapısı hi&ccedil;bir işlem altında bozulmaz ve zehirleyici etkilerini yitirmezler.<font color="#333399"> &quot;B&ouml;cek vs. hayvanların yediği mantarlar zehirsizdir.&quot;</font> Pek doğru değildir. B&ouml;cek gibi hayvanlar ile insanların biyolojisi farklı olduğu i&ccedil;in, insanı &ouml;ld&uuml;ren bir mantar b&ouml;ceklere veya diğer hayvanlara bir şey yapmayabilir. &Ouml;rneğin insanlar i&ccedil;in en tehlikeli bir mantar olan ve zehirlenmelerin neredeyse % 95'inden sorumlu Amanita phalloides (&ouml;l&uuml;m meleği) mantarını, Amerikan tavşanı (Lepus americanus) severek, bolca yer ve hi&ccedil;bir zaman zehirlenmez. <font color="#333399">&quot;Y&uuml;zeyi yapışkan olan mantarlar zehirlidir.&quot;</font> B&ouml;yle bir genelleme yapılamaz. &Ouml;rneğin &Ccedil;am Kabara Mantarı ve en iyi yemeklik mantarlardan &Ccedil;&ouml;rek Mantarı gibi mantarların şapkası yapışkandır. &quot;Kırıldığı veya ezildiği zaman s&uuml;t gibi sıvı akıtan mantarlar zehirlidir.&quot; B&ouml;yle bir genelleme de yapılamaz. En lezzetli mantarlardan biri olan Kanlıca Mantarı turuncu renkte bir sıvı &ccedil;ıkarır. bunun yanı sıra zehirli olup, sıvı &ccedil;ıkarmayan Russula gibi mantar t&uuml;rleri vardır. <font color="#333399">&quot;Suda kaynatıldığında mantarın zehiri gider. &quot;</font> Bazı t&uuml;rler i&ccedil;in kısmen doğru olabilir, ancak genelde zehirli bir mantar kaynatmayla zehirinden arındırılamaz.</font>
Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!
Mantar Zehirlenmelerine Dikkat!
16 yıl önce
Dikkat eksikliği
mantar katmanlı ahşap zemin sistemleri
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
dc4d2bfb49d010af7c4e4dd4679d63cd@