Mazlumder, Öğrenci Andının Kaldırılmasını İstiyor

Mazlumder Sakarya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Tarhan, ilköğretim okullarında her sabah okutulan “ÖĞRENCİ ANDI”nın insan haklarına aykırı beyanlar içermesi nedeniyle kaldırılmasını gerektiğini açıkladı.

"Tek tipleştirici ve farklılıkları yok sayarak ideolojik nitelik taşıyan “Öğrenci Andı”ın bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz." ifadelerinin yer aldığı basın açıklaması şu şekilde;

Milli Eğitim Bakanlığınca İlköğretim okullarında her sabah okutulan “ÖĞRENCİ ANDI”nın insan haklarına aykırı beyanlar içermesi nedeniyle kaldırılmasını istiyoruz.

2009 – 2010 eğitim öğretim yılında; ideolojik devletin ideolojik eğitimi yerine, farklılıkları zenginlik olarak gören özgürlükçü bir uygulamaya bırakmasını istiyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti, Türk etnik kimliğiyle beraber, kürt, abaza, çerkez, hemşin, laz, gürcü, arnavut, boşnak gibi etnik mozaiğin en güzel örneklerinden birini oluşturan Sakarya gibi yurdumuz otuzu aşkın diğer etnik kimlikleri barındıran, çok kimlikli ve çok kültürlü bir ülkedir.

İlköğretimde her gün okutulan “ÖĞRENCİ ANDI”nda; “Türküm” ile başlayan ve “varlığım Türk varlığına armağan olsun”, “Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.”, “ ve son olarak “Ne mutlu Türküm diyene” ifadeleri, Türkiye Cumhuriyetinin çok kimlikli yapısına uymamaktadır. Bu ifadeler “Türk” ırkını esas alan, Türkiye’deki diğer etnik kimliği görmezden gelen hatta asimile sonucu doğurabilecek ifadeler olmakla birlikte ideolojik devlet algısını küçücük çocuklara dayatan beyanlardır.

Çocuklarımız Ne Türklüğe nede başka bir ırka varlıklarını armağan etme andını içmek zorunda bırakılmamalıdır. Çocuklarımız küçük yaşlardan itibaren bir ideolojinin kalıplarına sıkıştırılan insanlar olmaktan çıkarılmalıdır.

Sonuç olarak; Türkiye’deki tüm etnik ve diğer kimliklerin özgürce var olma, farklı ırkların ve ideolojilerin kendilerine dayatılmadığı özgür bir ortamda yaşama hakkı olması gerektiğini düşünüyoruz.

Tek tipleştirici ve farklılıkları yok sayarak ideolojik nitelik taşıyan “Öğrenci Andı”ın bir an önce kaldırılmasını bekliyoruz.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">İlk&ouml;ğretimde her g&uuml;n okutulan &ldquo;&Ouml;ĞRENCİ ANDI&rdquo;nda;<font color="#333399"> &ldquo;T&uuml;rk&uuml;m&rdquo; ile başlayan ve &ldquo;varlığım T&uuml;rk varlığına armağan olsun&rdquo;,</font><font color="#333399"> &ldquo;Ey b&uuml;y&uuml;k Atat&uuml;rk! A&ccedil;tığın yolda, g&ouml;sterdiğin hedefe durmadan y&uuml;r&uuml;yeceğime ant i&ccedil;erim.&rdquo;, &ldquo; ve son olarak &ldquo;Ne mutlu T&uuml;rk&uuml;m diyene&rdquo;</font> ifadeleri, T&uuml;rkiye Cumhuriyetinin &ccedil;ok kimlikli yapısına uymamaktadır. Bu ifadeler &ldquo;T&uuml;rk&rdquo; ırkını esas alan, T&uuml;rkiye&rsquo;deki diğer etnik kimliği g&ouml;rmezden gelen hatta asimile sonucu doğurabilecek ifadeler olmakla birlikte ideolojik devlet algısını k&uuml;&ccedil;&uuml;c&uuml;k &ccedil;ocuklara dayatan beyanlardır. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">&Ccedil;ocuklarımız Ne T&uuml;rkl&uuml;ğe nede başka bir ırka varlıklarını armağan etme andını i&ccedil;mek zorunda bırakılmamalıdır. &Ccedil;ocuklarımız k&uuml;&ccedil;&uuml;k yaşlardan itibaren bir ideolojinin kalıplarına sıkıştırılan insanlar olmaktan &ccedil;ıkarılmalıdır. </font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sonu&ccedil; olarak; T&uuml;rkiye&rsquo;deki t&uuml;m etnik ve diğer kimliklerin &ouml;zg&uuml;rce var olma, farklı ırkların ve ideolojilerin kendilerine dayatılmadığı &ouml;zg&uuml;r bir ortamda yaşama hakkı olması gerektiğini d&uuml;ş&uuml;n&uuml;yoruz.</font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Tek tipleştirici ve farklılıkları yok sayarak ideolojik nitelik taşıyan &ldquo;&Ouml;ğrenci Andı&rdquo;ın bir an &ouml;nce kaldırılmasını bekliyoruz.</font></p>
15 yıl önce
Yurtlar, Öğrenci Evleri ve Apartlar Yurtlar, Öğrenci Evleri ve Apartlar
Erkek Öğrenci Evleri ve ApartlarıErkek Öğrenci Evleri ve Apartları
Kız Öğrenci Evleri ve ApartlarıKız Öğrenci Evleri ve Apartları
Öğrenci çocukluğu
sakarya erkek öğrenci yurtları