MEB-DER’den Ailelere Akran Zorbalığı Eğitimi

MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ortaklığındaki ‘’En Yakın Arkadaşım Akranım Projesi’’ kapsamında Tes-iş Adapazarı Anadolu Lisesi’nde öğrencilere yönelik Akran Zorbalığı eğitimi gerçekleştirdi.

En Yakın Arkadaşım Akranım Projesi Eğitmenlerinden Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen Merve Kayacı; zorbalığı durdurmada çocuklara yardım etmenin önemli olduğunu vurguladı.

Kayacı, zorbalığın kabul edilemez olduğunu ve devam ettiği takdirde evde, okulda ve toplum içinde olumsuz anlamda ciddi sonuçlar doğurur.

Zorbalık yapan çocuğunuzun davranışının ardında yatan sebepleri anlamaya çalışmak lazım. Bazı durumlarda çocuklar öfke, hayal kırıklığı ya da güvensizlik gibi güçlü duyguları yönetmekte zorlandıkları için zorbalık ederler. Başka durumlardaysa çatışmaları çözmek ve farklılıkları anlamak için dayanışma içeren yolları öğrenmemişlerdir.

Çocuklara, başkalarına saygı ve nezaketle yaklaşılması gerektiğini öğütleyen Kayacı; Arkadaşınızı küçük düşürmenin yanlış olduğunu bilin ve farklı olan çocuklara empati duygusu ile yaklaşma fikrini özümseyin. Başkalarından farklı çocuklarla etkileşime girebileceğiniz bir sosyal gruba onunla birlikte dahil olmayı aklınızda bulundurun şeklinde konuştu.

MEB-DER Milli Eğitimciler Birliği Derneği Başkanı Ali Akıllı ise Akran Zorbalığı projeleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada; Çocuklara zorbalığı durdurmada yardım etmek ne kadar zor ve yıpratıcı olabilse de kötü davranışların kendi kendilerine son bulmayacağını biliyoruz dedi.

Velilere seslenen Akıllı, Zorbalığı ciddiye alın. Çocuğunuzun evde ya da başka herhangi bir yerde zorbalığı hoş görmeyeceğinizi anladığından emin olun. Zorbalığa dair kurallar belirleyin ve onlara sadık kalın. Eğer çocuğunuzu ayrıcalıkları kaldırarak cezalandırıyorsanız, anlamlı olduğundan emin olun. Örneğin, çocuğunuz diğer çocuklara e-posta, cep telefonu mesajları ya da sosyal ağ siteleri yoluyla zorbalık ediyorsa telefon ve bilgisayar ayrıcalıklarını bir süreliğine kesin. Eğer çocuğunuz evde kardeşlerine ya da başkalarına saldırgan bir şekilde davranıyorsa bunu durdurun. Tepki vermenin yürüyüp gitmek gibi daha uygun (ve şiddet içermeyen) yollarını öğretin şeklinde konuştu.

İyi davranışları yüreklendirin. Olumlu pekiştirme olumsuz cezadan daha güçlü bir yol olabilir. Çocuklarınızı iyi hallerde yakalayın – ve başlarına gelen durumları olumlu ya da yapıcı bir biçimde ele aldıklarında farkına varın ve onları bu davranışları için ödüllendirin dedi.

Akıllı, çocuklara iyi bir örnek olun. Çocuklarınız etraftayken nasıl konuştuğunuz, sorunları ve çatışmaları nasıl çözdüğünüz konusunda dikkatli olun. Eğer çocuklarınıza ya da onların yanında saldırgan bir şekilde davranırsanız sizi örnek alma şansları oldukça yüksek. Bunun yerine, başkalarındaki olumsuzlukları değil olumlu yönleri vurgulayın. Kendi hayatınızda çatışmalar ortaya çıktığında ise hayal kırıklıklarınız ve hislerinizle nasıl baş ettiğiniz konusunda açık olun diye ifade etti.

Akıllı son olarak; Bir çocuğun zorbalığı durdurmasına yardım etmek için, öğretmenlerle, danışmanlarla ve zorbalığa yol açan durumları tespit etmede size yardımcı olabilecek ve destek sağlayabilecek diğer okul memurlarıyla konuşun şeklinde uyarılarda bulundu.
7 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
eefc098b0f96cb9285321d8d74292989@