İstanbul'un su ihtiyacının bir kısmını karşılamak üzere yapılan Melen Suyu Projesi'nde su hattının geçtiği Karasu ve Kocaali ilçelerinde istinat duvarı yapılmadığı için toprak kayması meydana geliyor.
Köylüler, heyelanın fındık bahçelerini tehdit ettiğine dikkat çekerek, su hattının geçtiği 15 kilometrelik alana istinat duvarı yapılmasını istiyor.
Düzce sınırları içindeki Melen havzasında toplanan suyu İstanbul'a getirmek için yapılan ve önceki yıl tamamlanan 180 kilometre uzunluğundaki Melen su hattının geçtiği bazı bölgelerde istinat duvarı yapılmaması sebebiyle heyelanlar meydana geliyor. Sakarya'nın Kocaali ve Karasu ilçelerinde su hattının geçtiği 15 kilometrelik alanda heyelanlar oluştu. Tarım alanları tehdit altında bulunan köylüler, yetkililerden önlem almalarını bekliyor.
Karasu'nun Kuzuluk Mahallesi'nde yaşayan Süleyman Mucin, su hattı için açılan, daha sonra borular döşendikten sonra kapatılan alanlarda toprak kaymaları meydana geldiğini söyledi. Toprak kayması nedeniyle fındık bahçesinin zarar gördüğünü anlatan Mucin, "Toprak kayması sebebiyle 14 dönümlük fındık bahçemin büyük bir bölümü zarar gördü. Bu nedenle Devlet Su İşleri'ni (DSİ) mahkemeye verdim. Her yağmurda toprak iyice kayıyor. Tarlamın üst kısmında bulunan evimin de zarar görmesinden korkuyorum." dedi.
DSİ'den yetkililerin heyelanın olduğu alanda incelemede bulunduğunu ifade eden Mucin, şimdiye kadar hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekti.
DSİ 14. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise heyelanın olduğu bölgelerde teknik çalışmaların yapıldığını, sorunun en kısa sürede çözüleceğini belirtti. Yetkililer, heyelanın durdurulması için istinat duvarı ve zarar gören alanların rehabilasyon işlemlerinin yapılacağını ifade etti. Yetkililer, çalışmaların bu yıl sonuna kadar tamamlanacağını kaydetti.