Mera arazilerinin toplu konut alanlarına açılmasına veteriner ve ziraat odaları tepki gösterdi.
30 Ekim 2015 tarih ve 29517 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile mera vasfını yitirmiş alanları kamu yararı gerekçe gösterilerek toplu konut yapımına açıldı. Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, şehir içinde kalan vasfını yitirmiş alanların belki toplu konuta açılabileceğini, ancak bu düzenlemeyi fırsat bilip diğer mera arazilerinin aynı akıbete uğramasından korktuklarını söyledi.
Mera arazinin bulunduğu alanda hayvancılık yapılmıyorsa bile birinci sınıf mera arazilerinin mutlaka korunması gerektiğini vurgulayan Şenoğlu, “Bugün hayvancılık yapılmıyorsa yarın yapılabilir. Mera arazileri hayvancılık açısından çok önemli. Bu sebeple mera arazileri korunmalı. Bu yönetmelik ile mera arazisi vasfını kaybetmiş alanlarla birlikte birinci sınıf mera arazilerinin aynı akıbete uğramasından endişeliyiz.” dedi.
Türkiye’de son yıllarda mera arazilerinin önemli bir kısmının yok olmasıyla birlikte küçükbaş hayvan sayısının da düştüğünü ifade eden Sakarya Ziraat Odası Başkanı, küçük baş hayvanların otlayacağı geniş mera arazilerinin kalmadığını vurguladı. Türkiye’yi hayvancılığın kurtaracağını kaydeden Hamdi Şenoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Hayvancılık merasız yapılamaz. Bugün Türkiye, dışarıdan kaba yem ithal etmeye başladı. Bu üzücü bir durum. Hayvancılık ekonomi için çok önemli bir konu. Et ve süt ürünlerinde dışarıya bağımlı olursak ekonomimiz büyük zarar görür. Bu sebeple Türkiye’yi kurtaracak hayvancılıktır. Geç olmadan meralarımızın kıymetini bilmeliyiz.”
"Büyük hata"
Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız da hayvancılıkta hayati öneme sahip olan meraların yerleşim alanlarına açılmasının büyük bir hata olduğunu söyledi. Şehir içinde kalan mera arazilerinin yeşil alan olarak değerlendirilmesi, diğer alanların ise korunması gerektiğini belirten Yıldız, maliyeti düşük ve sağlıklı hayvan yetiştirmenin en önemli ayağının meralar olduğunu ifade etti. Mustafa Yıldız, bir ülkenin mera arazileri ne kadar genişse, et ve süt üretiminin o denli verimli olacağını vurguladı.
"Et ve süt pahalanacak"
Türkiye’de son zamanlarda mera arazilerinin yerleşim alanlarına açıldığını dile getiren Sakarya Veteriner Odası Başkanı, şunları kaydetti: “Ülkemizdeki hayvansal gıdadaki fiyat artışlarını dizginlemenin bir yolu da meraların hacimsel artışına bağlıdır. Yani meralar azaldıkça, et ve süt fiyatı da artacak. Çünkü meralar hayvancılıkta en önemli girdi olan yem maliyetini düşürecek. Meralar ayrıca sağlıklı et ve süt üretimi için yine meralar hayati önem taşıyor. Meralar azaldıkça da yem maliyetleri daha da artarak bu da et ve süt fiyatlarının artmasına neden olacak. İthalatla da bir yere varılmaz. Taşıma su ile değirmen dönmez. Konutlar başka yere yapılsın. Mutlaka şehirde verimsiz, yerleşime uygun alanlar vardır."