Karasu ilçesinde bu yıl 31'ncisi düzenlenen Mersin Balığı Festivali'nde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan 50 mersin balığı Sakarya Nehri'ne bırakıldı.
Dünyanın en değerli balıkları arasında gösterilen ve Türkiye'de nesli azalan mersin balıkları, uzun uğraşlar sonucu ait oldukları sulara kazandırılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve üniversiteler işbirliği ile yürütülen çalışmalar kapsamında 12 yılda 40 binden fazla mersin balığı markalanarak Karadeniz'e bırakıldığı bildirildi. Havyarının pahalı olması nedeniyle 'altın yumurtlayan balık' olarak da adlandırılan mersin balığını çoğaltma çalışmaları kapsamında, Rusya'dan getirilen yumurtalardan elde edilen balıklardan 50'si Karasu ilçesinde gerçekleştirilen Mersin Balığı Festivali'nde Sakarya Nehri'nin Karadeniz'e döküldüğü alanda suya atıldı.
Yenimahalle'de yapılan festivalde konuşan İstanbul Su Ürünleri Fakültesi'nde mersin balıkları üzerine çalışmalar yapan öğretim üyesi Prof. Dr. Devrim Memiş, Türkiye'de Sakarya Nehri, Yeşilırmak, Kızılırmak ve Çoruh nehirlerinde mersin balıklarının yumurtlama alanları bulunduğunu söyledi. Mersin balığıyla ilgili oldukça yoğun çalışmalar yaptıklarını kaydeden Memiş, "2001 yılında oldukça yoğun bir çalışma oldu. 2006'da ve en son 2013 yılında 5 bin adet mersin balığı bıraktık denize. Balıklar nehirlerde yumurtladıktan sonra Karadeniz’e iniyor. Nehir üzerine HES'lerin yapılmasından dolayı balıklar yumurtalarını bırakmaya gidemiyorlar. Balıkların stoklarını artırabilmemiz için 'habitatlarını, yaşam alanlarını nasıl yeniden eski haline dönüştürebiliriz?' şeklinde kafa yormamız gerekiyor. Yoksa balık bırakarak stok artırmak amacımız değil." dedi.
Festival çerçevesinde Yenimahalle'de yerel sanatçıların sahne aldığı bir konser verildi.