Meslek Liselerinin Katsayı Mağduriyeti Sona Erdi

YÖK Genel Kurulu, dünkü toplantısında katsayı sorununu masaya yatırdı. Yusuf Ziya Özcan başkanlığındaki kurul, 4'e karşı 14 üyenin oyu ile katsayı uygulamasını kaldırdı. Muhalif üyelerden Fikret Şenses, karara şerh düştü.

YÖK, imam-hatip ve meslek liselerinin önünü tıkayan katsayı uygulamasını kaldırdı. 2010 yılından itibaren uygulanacak yeni sistemle öğrencilerin hangi fakülteyi seçerse seçsin puanı düşmeyecek. Ortaöğretim başarı puanı bütün lise mezunları için 0,15 ile çarpılacak.   
 
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), üniversiteye girişte 10 yıldır yüz binlerce öğrenciyi mağdur eden 'farklı katsayı' sistemini kaldırdı. 28 Şubat sürecinde dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in kurula gönderdiği 'gizli yazı' sonrasında Kemal Gürüz başkanlığındaki YÖK'ün aldığı 'katsayı' kararı, dün tarihe karıştı. Alanı dışında tercih yaptıkları zaman ortaöğretim başarı puanları 0,3 katsayı ile çarpılan meslek liseliler, ÖSS'de puan kaybına uğradıkları için istedikleri bölümlere gidemiyordu.

Katsayılar Nasıl?

Yeni sistemde öğrenciler, sınavdaki başarılarına göre üniversitelere yerleştirilecek. Öğrenci hangi fakülteyi seçerse seçsin puanı düşmeyecek. Ortaöğretim başarı puanı da bütün lise mezunları için 0,15 ile çarpılacak. Meslek liseliler ile öğretmen liselileri kendi alanlarındaki programları tercih ederlerse ortaöğretim başarı puanları 0,15'e ilave olarak 0,06 ile çarpılacak. 

Meslek Lisesi Memleket Meselesi

Katsayı sisteminde en büyük darbeyi meslek liseleri yedi. Ara ve teknik eleman sıkıntısı çeken iş çevreleri 'giderek eriyen mesleki eğitimi' kurtarmaya yönelik projeleri gündeme getirdi. Koç Holding, Türkiye genelinde 81 ildeki 258 okulda ve 8 bin meslek lisesi öğrencisini hedef alarak 2006 yılında 'Meslek lisesi memleket meselesi' sloganıyla bir proje başlattı. TOBB başta olmak üzere iş dünyasının diğer temsilcileri de 'kalifiye eleman' açığına sürekli dikkat çekerek, bu durumdan duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.

Toplantı Tartışmalı Geçti

YÖK Genel Kurulu dünkü toplantısında katsayı meselesini masaya yatırdı. Yusuf Ziya Özcan başkanlığındaki kurul, 4'e karşı 14 üyenin oyu ile katsayı uygulamasını kaldırdı. Karara muhalif kalan Necmi Yüzbaşıoğlu, Ali Ekrem Özkul, Fikret Şenses ve Atilla Eriş'in Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) kontenjanından seçilenler olması dikkat çekti.

Yüzbaşıoğlu, eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'in yakın arkadaşı olarak bilinirken, Özkul ve Şenses eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından, Eriş ve Necmi Yüzbaşıoğlu ise Abdullah Gül tarafından YÖK üyeliğine atanmıştı. Tartışmalı geçen toplantıda muhalif üyeler 'katsayının kaldırılmasının laikliğe aykırı olacağını ve sadece imam-hatip liselerine yarayacağını' iddia etti. Karara şerh yazan Şenses, 'kamuoyunu bu gelişmeler karşısında vakit geçirmeksizin daha duyarlı olmaya' davet etti.

İki Basamaklı Sisteme Geçildi

2010 yılından itibaren uygulanacak yeni üniversiteye giriş sistemiyle ÖSS rafa kalktı. 1999 öncesinde uygulanan iki basamaklı sınav sistemine geçildi. Yeni sistemde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) adı verilen birinci basamak sınavı ile Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) adıyla ikinci basamak sınavları yapılacak. Bu sınavlarda en yüksek puan 100 ile 500 arasında olacak. Ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı da 100 ile 500 aralığında hesaplanacak. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları lise ayrımı yapılmaksızın 0,15 katsayı ile çarpılacak. Bu durumda öğrenciler lise başarısından 80 yerine en fazla 75 puan alacak.

Sınavlar Nasıl?

Bütün lise öğrencilerinin gireceği YGS, 160 soru olacak. Farklı günlerde yapılacak sınavlardan oluşacak LYS'de ise soru sayısı ve verilecek süre farklı olacak. 50 matematik, 30 geometri sorusunun sorulacağı LYS1 ile 56 Türk dili ve edebiyatı, 24 coğrafya sorusunun sorulacağı LYS3 için 120 dakika verilecek. Fizik, kimya ve biyolojiden 30'ar sorunun sorulacağı LYS2 ile 44 tarih, 16 coğrafya ve 30 felsefe sorusunun sorulacağı LYS4 için 135 dakika verilecek. Yabancı dilde ise 80 soruya 120 dakika süre tanınacak.


Mehmet Sağlam (Eskİ YÖK başkanI): On yıllık haksızlık giderildi

Eski sistem, mesleki ve teknik eğitime darbe vuran haksız bir uygulamaya dönüştü. Mesleki liselere ilgi azaldı. Bu karar, mesleki liselerdeki öğrencilere uygulanan bir haksızlığın düzeltilmesidir. Bir gencin her zaman önü açık olmalıdır. İnsanlar belli yaştan sonra meslek bile değiştiriyor, biz 10 yıldır üniversiteye gitmesine engel olduk. İmam-hatiplerin önünü kesme diye getirdiler ama bu, gülünç bir durumdu. İmam-hatip öğrencileri, bu seneki mezunların sadece yüzde 2'sini bile bulmuyor. Böyle ideolojik saplantıyla pedagojik konuları değerlendirmek yanlıştı.


Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu (Demokratik Üniversite Platformu BaşkanI): YÖK, baskılara boyun eğmemeli

Bunu, çok doğru ancak gecikmiş bir karar olarak değerlendiriyorum. 10 yıllık mağdurlar vardı. Bunları herhalde sineye çekeceğiz. Burada önemli olan, YÖK'ün bu kararının arkasında durmasıdır. Biliyorum ki, belli gruplardan baskı gelecektir. 28 Şubat'ın bir kararıydı, sırf imam-hatip liselerine engel olmak için bütün meslek lisesi öğrencileri yakıldı, mağdur edildi. 10 yıldır kamu vicdanı rahatsız idi. Zararın neresinden dönülse kârdır. 10 yıllık mağduriyet giderilmiş oldu.

ZAMAN 

15 yıl önce
hendek meslek yüksek okuluna yakın öğrenci evleri
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
ae044905eed0a1ca1eefcd09e6c131d9@