Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) ve Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Sakarya İli Mesleki Eğitim Sorunları İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.
SATSO’da gerçekleştirilen ve ev sahipliğini Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci’nin yaptığı toplantıya Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, İş Kur İl Müdürü Tekin Kaya, Söğütlü Belediye Başkanı Hüseyin Genç İlimizdeki meslek liselerinin Okul Müdürleri, SATSO Meclis üyeleri ve üyeler iştirak etti.
“YERLİ OTOMOBİLİ ÜRETEN SAKARYA ETİKETİYLE ANILMAK İSTİYORUZ”
Sakarya’daki mesleki eğitimin sorunlarının sektör temsilcileri ile paylaşılması, istihdam ve sanayi işbirliği çerçevesinde mesleki eğitimdeki yeni gelişmelerin görüşüldüğü toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci yaptı. Yılgenci, “Sakarya’mızı çok seviyoruz. Çünkü güzel şehrimizin değerine, potansiyeline, bu şehrin insanına, iş dünyasına inanıyoruz, güveniyoruz. İş dünyası olarak Sakarya’mızın gelişim ve dönüşüm gayretine en yüksek katkıyı nasıl verebiliriz, bunun peşindeyiz. Bölgemizdeki şehirleri dikkatle etüt ederek artı ve eksilerini tespit ediyor, çalışmalarımıza yön veriyoruz. 2023’de Karadeniz’den dünyaya açılmış, ilk yerli treni, yerli tankı ve yerli otomobili üreten bir Sakarya etiketiyle anılmak istiyoruz” dedi.
KALİTELİ EĞİTİM VE NİTELİKLİ İSTİHDAM
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üzerlerine düşen sorumluluğu en güzel şekilde yerine getirmek mecburiyetinde olduklarını ifade eden Yılgenci, “Kaliteli eğitim, nitelikli istihdam, güçlü üretim ve yükselen ihracat için her bir başlığı ayrı ayrı değerlendirmek zorundayız. Hedeflerimizin aslında iki temeli var; kaliteli eğitim ve nitelikli istihdam. Bunlar bizim olmazsa olmazımız. Eğitiminiz güçlü ve istihdamınız nitelikli olursa fark oluşturur, katma değerli üretim yaparsınız. Bu da sizi ayrıcalıklı kılar ve tercih edilmenizi sağlayarak daha çok ihracat yapmanızın önünü açar” diye konuştu.
“ÇALIŞMALARIMIZIN DEVAM EDECEĞİNE İNANIYORUZ”
İş Kur İl Müdürü Tekin Kaya ise Sakarya’nın istihdam sorunun çözümüne yönelik SATSO ile işbirliği çerçevesinde geçmişten bu yana ortak çalışmalar ve projeler üretildiğine dikkat çekerek “SATSO ile ilimizdeki istihdamın daha kaliteli ve düzenli olmasına yönelik güzel çalışmalarımızın bundan sonra da devam edeceğine inanıyoruz” dedi.
“ÖĞRENCİMİZE İSTİHDAM İMKANI YÜKSEK ALANLAR AÇMAK İSTİYORUZ”
Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu ise yaptığı konuşmada “Sakarya’da 40’a yakın meslek lisesi, toplamda 20 bin 400 öğrenci mevcuttur. Sanayi ve işletmelerde mesleki eğitime devam eden 4 bin 962 öğrenci bulunmakta ve okullarımızda 32 farklı alanda eğitim verilmektedir. Biz öğrencimize piyasada istihdam imkanı yüksek olan alanlar açmak istiyoruz. Sakarya’nın sanayi bölgesi olması itibariyle meslek liselerinin çok olması bir avantajdır. 1. OSB müdürlüğü ile çalışmalarımız neticesinde mesleki eğitimin nasıl geliştirileceği konusunda fikir birliğine vardık. Bu doğrultuda ilimizde olmayan diğer illerde örneğinin olduğu OSB’ler içindeki özel meslek liseleri konusunda ve sertifika programları düzenleyen Bursa örneğini inceleme çalışmalarımız başlıyor.” dedi.
TOPLANTININ YAPILDIĞI ÜÇÜNCÜ İL
Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım, ülkemizdeki meslek liselerinin gelişimi ve mevcut durumu ile ilgili değerlendirmede bulunarak bu ve benzeri toplantıların Ankara İstanbul da yapıldığını Sakarya’nın bu konuda toplantı yapılan üçüncü il olduğunu belirtti.
YİĞİT ATEŞ SUNUM GERÇEKLEŞTİRDİ
Milli Eğitim Bakanlığı, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Yıldırım’ın konuşmasının ardından kürsüye gelen SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın işletmelerin nitelikli istihdam arayışına çözüm üretme arayışı neticesinde hayata geçirilmesi planlanan ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İş Kur İl Müdürlüğü işletmelerin paydaşlığında yapılacak “Meslek Lisesi Öğrencilerinin Üretime Kazandırılması” projesi konusunda bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantıda, Sakarya’da işveren ve iş arayanların birbirilerinin taleplerini karşılayamadıkları dile getirilerek, çalışanların mesleki nosyon, mesleki ahlak ve mesleki düşünme yetisi konusunda eksikliklerin giderilmesi gerektiği ve meslek liselerinin tercih edilmesine yönelik özendirme çalışmalarının yapılması gerektiği ifade edildi.