Mezarlardan Ne Beklenir ki?

Sakarya Müzesi Vekili Mürşit Yazıcı, Sakarya'da çok sayıda kaçak kazı yapıldığını belirterek, "Mezardan ne beklenir ki, mezarı tahrip edip içerisinde altın bulacaklar.  Böyle bir şey yok" dedi.
 
Sakarya Müzesi Vekili Mürşit Yazıcı, Sakarya Müzesi ve il genelindeki tarihi eserlerle ilgili açıklamalarda bulundu. Sakarya Müzesi'nin 1989 yılında kurulduğunu belirten Yazıcı, "Müzelerin kurulmasıyla gelişme göstermesi beklenemez. Araştırma ve kazanma uzun bir zaman dilimi ister. Arkeolojik kazılar, yakalanan eserlerin mahkeme yoluyla alınmasıyla, müzeler eser kazanır" dedi.

Bina Arayışındayız

20 yıllık süre sonunda bin 162 adet esere ulaşıldığını anlatan Yazıcı, şunları söyledi: "Şu an toplam eser sayımız bu. Bu eserleri sergilemede biraz zorluk çekiyoruz. Sergi salonlarımız müsait değil. Bina eser teşhirine müsait değil. Bir arayış içerisindeyiz. Sakarya için nerede nasıl iyi bir müze olabilir diye çalışıyoruz. Şu an müzenin bulunduğu bina sivil mimari bir eser. Mustafa Kemal Atatürk'ün annesiyle buluştuğu bina burası. Daha sonra burası müzeye dönüştürüldü. 85 metrekarelik bir salonumuz var.Bu salondaki vitrinlere ne kadar eser koyabilirseniz, teşhirimiz o kadar sınırlı. Diğer bir sıkıntı ise bu salonda hem arkeolojik hem etnografik hem de sikke teşhiri yapmak durumunda kalıyorsunuz. Bu da bugünkü müzecilik anlayışına uygun değil."

Yeni bir binaya ihtiyaç olduğunu anlatan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak bu kısa sürede gerçekleşecek bir olay değil. Uzun vadede belli bir plan proje dahilinde ele alınması gerekiyor."  

Araştırmak Gerekiyor

Yazıcı, müzede, yakın tarihe ait ateşli, delici, kesiciler ile silahlar, el yazması kitap örnekleri, bakır eşyalar, el işlemeleri, Mustafa Kemal Atatürk'ün kullandığı eşyaların bulunduğunu söyledi. Bizans, Roma ve Helenistik dönemlerden kalma eserlerde olduğunu anlatan Yazıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bölgemizden çıkan gerek kaçak kazılarda gerek kurtarma kazılarında ele geçirilen bu arkeolojik buluntular içerisinde Roma ve Helenistik dönemde mezara hediye olarak konulan kaplar, tespihler ve şişeler var. Ayrıca Tunç Çağı el baltaları örneklerimiz var. Bu da gösteriyor ki Sakarya'da 10 ya da 8 bin yıl öncesine kadar insanların yaşadığı izler var. Bunun daha da araştırılması gerekiyor tabi." 

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>Araştırmak Gerekiyor</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Yazıcı, m&uuml;zede, yakın tarihe ait ateşli, delici, kesiciler ile silahlar, el yazması kitap &ouml;rnekleri, bakır eşyalar, el işlemeleri, Mustafa Kemal Atat&uuml;rk'&uuml;n kullandığı eşyaların bulunduğunu s&ouml;yledi. Bizans, Roma ve Helenistik d&ouml;nemlerden kalma eserlerde olduğunu anlatan Yazıcı, s&ouml;zlerini ş&ouml;yle s&uuml;rd&uuml;rd&uuml;: <font color="#333399">&quot;B&ouml;lgemizden &ccedil;ıkan gerek ka&ccedil;ak kazılarda gerek kurtarma kazılarında ele ge&ccedil;irilen bu arkeolojik buluntular i&ccedil;erisinde Roma ve Helenistik d&ouml;nemde mezara hediye olarak konulan kaplar, tespihler ve şişeler var. Ayrıca Tun&ccedil; &Ccedil;ağı el baltaları &ouml;rneklerimiz var. Bu da g&ouml;steriyor ki Sakarya'da 10 ya da 8 bin yıl &ouml;ncesine kadar insanların yaşadığı izler var. Bunun daha da araştırılması gerekiyor tabi.&quot;&nbsp;</font> </font></p>
Bu Bölge Zengin

Sakarya ili genelinde arkeolojik kazılar yapılması gereken yerler olduğunu belirten yerler olduğunu anlatan Yazıcı, şunları söyledi: "Ancak, Samanlı Dağları'nın Karadeniz'e bakan yönü bitki örtüsü açısından çok yeşil. Karasu, Kaynarca ve Kocaali bölgelerinde yoğun bir bitki örtüsü olduğu için olayı görme imkanına sahip değiliz. Ancak Geyve, Taraklı ve Pamukova bölgesinde geçmiş dönemlere ait yerler çok daha kolay ortaya çıkarılabiliyor. Bu bölge arkeolojik olarak daha zengin."

Mezardan Ne Beklenir ki..

Bölgede kaçak kazıların yoğun olduğunu belirten Yazıcı, şöyle konuştu: "Bölgemizde kaçak kazılar yoğun. Kazılarda tahribat çok fazla. Bu çok bilinçsizce yapılan bir olay. Mezardan ne beklenir ki, vatandaş mezarı tahrip edip içerisinde altın bulacakmış. Böyle bir şey yok. Hiç kimse gidip mezara altın gömmez. Ancak bir vatandaş taş bulduğunda vah efendim altın var. Bazı mezarlara hediye olarak konulan ziynet eşyaları yüzüktür, küpedir, sikkedir, koku kapları bulunuyor. Ancak bunlar pişmiş toprak, bronz, bakır oluyor. Altın eşya pek fazla olmuyor. Şu şekilde düşünün. Bölgede geçmiş zamanda yaşayan insan ne kadar zengin ki. Onun çok altın birikimi onu birlikte götürsün."

<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>Bu B&ouml;lge Zengin</strong></font> <p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sakarya ili genelinde arkeolojik kazılar yapılması gereken yerler olduğunu belirten yerler olduğunu anlatan Yazıcı, şunları s&ouml;yledi: <font color="#333399">&quot;Ancak, Samanlı Dağları'nın Karadeniz'e bakan y&ouml;n&uuml; bitki &ouml;rt&uuml;s&uuml; a&ccedil;ısından &ccedil;ok yeşil. Karasu, Kaynarca ve Kocaali b&ouml;lgelerinde yoğun bir bitki &ouml;rt&uuml;s&uuml; olduğu i&ccedil;in olayı g&ouml;rme imkanına sahip değiliz. Ancak Geyve, Taraklı ve Pamukova b&ouml;lgesinde ge&ccedil;miş d&ouml;nemlere ait yerler &ccedil;ok daha kolay ortaya &ccedil;ıkarılabiliyor. Bu b&ouml;lge arkeolojik olarak daha zengin.&quot;</font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>Mezardan Ne Beklenir ki..</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">B&ouml;lgede ka&ccedil;ak kazıların yoğun olduğunu belirten Yazıcı, ş&ouml;yle konuştu: <font color="#333399">&quot;B&ouml;lgemizde ka&ccedil;ak kazılar yoğun. Kazılarda tahribat &ccedil;ok fazla. Bu &ccedil;ok bilin&ccedil;sizce yapılan bir olay. Mezardan ne beklenir ki, vatandaş mezarı tahrip edip i&ccedil;erisinde altın bulacakmış. B&ouml;yle bir şey yok. Hi&ccedil; kimse gidip mezara altın g&ouml;mmez. Ancak bir vatandaş taş bulduğunda vah efendim altın var. Bazı mezarlara hediye olarak konulan ziynet eşyaları y&uuml;z&uuml;kt&uuml;r, k&uuml;pedir, sikkedir, koku kapları bulunuyor. Ancak bunlar pişmiş toprak, bronz, bakır oluyor. Altın eşya pek fazla olmuyor. Şu şekilde d&uuml;ş&uuml;n&uuml;n. B&ouml;lgede ge&ccedil;miş zamanda yaşayan insan ne kadar zengin ki. Onun &ccedil;ok altın birikimi onu birlikte g&ouml;t&uuml;rs&uuml;n.&quot;</font></font></p>

Eski Harabelerden Önemli Eserler Çıkıyor

Sakarya sınırları içerisinde büyük bir antik şehir olmadığını anlatan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti: "Veya biz bulamadık, ancak olsaydı şimdiye kadar izleri çıkardı. Kent yerleşmesi daha önce yok burada. Hemen yanı başımızda İzmit, eski adı Nicomedia Bitinya'nın başkenti. Antik çağda o bölgenin adı. Orada çok büyük bir yerleşim var tabi. Şimdiki İzmit o bölgeye kuruldu. Eski harabeler tarih oldu ama çok önemli eserler de çıkıyor. Oradan çıkan eserler İzmit Müzesi'nde sergileniyor."

Yazıcı ayrıca, Sakaryalıların müzeye ilgi göstermediğini sözlerine ekledi.

<p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><strong>Eski Harabelerden &Ouml;nemli Eserler &Ccedil;ıkıyor</strong></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Sakarya sınırları i&ccedil;erisinde b&uuml;y&uuml;k bir antik şehir olmadığını anlatan Yazıcı, s&ouml;zlerine ş&ouml;yle devam etti: &quot;<font color="#333399">Veya biz bulamadık, ancak olsaydı şimdiye kadar izleri &ccedil;ıkardı. Kent yerleşmesi daha &ouml;nce yok burada. Hemen yanı başımızda İzmit, eski adı Nicomedia Bitinya'nın başkenti. Antik &ccedil;ağda o b&ouml;lgenin adı. Orada &ccedil;ok b&uuml;y&uuml;k bir yerleşim var tabi. Şimdiki İzmit o b&ouml;lgeye kuruldu. Eski harabeler tarih oldu ama &ccedil;ok &ouml;nemli eserler de &ccedil;ıkıyor. Oradan &ccedil;ıkan eserler İzmit M&uuml;zesi'nde sergileniyor.&quot; </font></font></p><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Yazıcı ayrıca, Sakaryalıların m&uuml;zeye ilgi g&ouml;stermediğini s&ouml;zlerine ekledi.</font></p>
15 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
43b48f3fe7842ec74a993f57b542730b@