Mezun olan öğrencilere iş bulma imkanı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) 5 yıl önce hayata geçirdiği model ile işletmelerin istediği nitelikli eleman ihtiyacını karşılıyor, mezun öğrencilerine iş bulma imkanı sağlıyor. İşletmelerde tecrübenin yanında iş imkanı da bulan öğrencilerin bu yıl sigortaları ve ücretleri İŞKUR müdürlüğünce ödenecek, üniversite ve işverenin cebinden para çıkmayacak.

Sakarya Üniversitesi 5 yıl önce tüm meslek yüksek okullarını kapsayan 3+1 ile 2 yıl önce başlattığı ve Teknoloji Fakültelerini ilgilendiren 7+1 modeli ile öğrencilerine iş imkanı sağlıyor. Öğrencilerini bir dönem tam kapsamlı olarak işletmelere gönderen üniversite, işletmelerin istediği kalifiyeli eleman sorununa da çözüm oldu. 10 bini aşkın öğrenciyi işletmelerle buluşturan ve öğrencilerine iş imkanı sağlayan Sakarya Üniversitesi, İŞKUR ile yaptığı protokol ile projeyi geliştirdi. Artık öğrencilerin ücret ve sigortası üniversite ve işverenin cebinden çıkmayacak.

Meslek yüksek okullarında uygulama becerisini geliştirebilmek adına çalışmayı hayata geçirdiklerini ifade eden Sakarya Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı ve SAÜ Meslek Yüksek Okulları Genel Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Uygulama becerisi, işletmelerin öğrencileri işe alması bakımından son derece önem arz ediyor. Bu eksikliği giderebilmek için bir çalışma yürüttük. Öğrenciyi bir dönem işyerine gönderiyoruz. Bu modele 3+1 modeli diyoruz. Öğrenci 3 dönem temel derslerden oluşan eğitimi alıyor bir dönemde tam zamanlı olarak işletmelere gidiyor. Böylece öğrencilerimizin uygulama becerisi eksikliğini işletmelerle gidermiş oluyoruz” dedi.

SAÜ ile İŞKUR arasında protokol imzalandı

Uzun süredir yapılan çalışmayı İŞKUR ile yapılan protokolle netleştirdiklerini belirten Sarıbıyık, “Biz öğrencilerimizi işletmelere gönderdiğimizde sigortasını üniversite olarak yapıyorduk. İşletmelerde öğrencilere asgari ücretin belli oranlarında ücret ödüyorlardı. Yeni yapılan protokolle öğrencilerimizi işletmelere gönderiyoruz, iş başı eğitim kapsamına aldığımız öğrencileri günlük harçlığını ve sigorta giderini İŞKUR karşılayacak. Üniversitenin cebinden para çıkmayacak ayrı zamanda işletmenin cebinden de bir şey çıkmayacak, öğrencimizde bu dönem boyunca para kazanmış olacak” diye konuştu.

5 yılda 10 bin öğrenci işletmelerle buluştu

Meslek yüksek okullarında 44 programda bu yıl 2 binin üzerinde öğrencinin işletmelerle buluşacağının altını çizen Sarıbıyık, “Şimdiye kadar 10 bin öğrencimizi işletmelerle buluşturduk. Bunlar içerisinde gitmiş olduğu işletmelerde işe başlayan ya da onların tavsiyesiyle işe başlayan ya da iş tecrübesine sahip olarak mezun olan öğrencilerimiz haline geliyorlar. İşletmelere gittiğimizde öğrencimizi görmek bizi son derece mutlu ediyor. 7+1 programında da yaklaşık 700 öğrencimizi işletmelere gönderdik, bu yıl 150 öğrencimizi daha gönderiyoruz. Sistemimizde 3 binin üzerinde firma kayıtlı. Bizim öğrenciyi işletmeye göndermek ile ilgili bir sıkıntımız yok” şeklinde konuştu.

"İlk başvurumda işe yerleştim"

Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olan ve 7+1 modelinden faydalanan Şahin Solmaz, “Uygulanan bu model ile sanayi ortamını görme fırsatımız oldu. İşbirliği içerisinde çalışma ortamını gördük. Çalışma ortamında ne tür zorluklarla karşılaşacağımızı gördük. Mezun oldum ve gittiğim ilk iş başvurusunda işe yerleştim” dedi.

Üniversiteyle yapmış olduğumuz protokol ile, üniversitenin geliştirdiği 3+1 ve 7+1 modelini İş Başı Eğitim Programlarıyla destekleyeceklerini ifade eden İŞKUR Sakarya İl Müdürü Tekin Kaya ise, “Bu destekler kapsamında öğrenci arkadaşlarımıza günde 38-50 lira üzerinde ay bazında da asgari ücret üzerinde kursiyer ücreti adı altında eğitim ücreti ödeyerek motivasyon sağlayacağız. Sadece kursiyer ücreti veya iş başı eğitim ücreti olarak asgari ücret ödemiyoruz. Bu süre boyunca iş kazası ve meslek hastalığıyla genel sağlık sigortası primlerini de ödüyoruz. Dolayısıyla bu sürecin işverenlerimize bir yük değil de avantaj getirmesini önemsiyoruz” diye konuştu.

"Sanayi üniversitemizi tanıyor"

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da, uygulanan modelin örnek alınması gereken bir proje olduğunun altını çizerek, şu ifadeleri kullandı:
“Dünya hızlı gelişiyor, iş alemi rekabet ediyor dünyayla. Bunların kullandığı araç gereçleri üniversitelerde bulmak, yapmak mümkün değil. Dolayısıyla bizim öğrencilerimizde hazır var olan alanlara giderek kendilerini geleceğe daha iyi hazırlıyorlar. Bu proje örnek alınması gereken bir proje. Çoğu üniversitelerde takip ediyorlar, bilgi alıyorlar. Varsa eksiklerimiz gideriyoruz. Yaklaşık bin 500 firma ile ilişki halindeyiz. Her dönem de 2 bine yakın öğrenciyi gönderiyoruz. Üniversitenin toplumla buluşmasını çok büyük katkısı oldu. Şu anda kiminle konuşsak üniversiteyle bir şekilde ilişkiye girmiş bulunuyor. Hocalarımız sanayiyi tanıyor, sanayi üniversiteyi tanıyor. Şu anda herkes memnun bu süreçten. İŞKUR’un katkısı da bu süreçte önemli bir lokomotif olacak.”
Mezun olan öğrencilere iş bulma imkanı
Mezun olan öğrencilere iş bulma imkanı
Mezun olan öğrencilere iş bulma imkanı
Mezun olan öğrencilere iş bulma imkanı
9 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
274dd9431413863f96ef41bfe1d32540@