MHP'li Vekil Mehmet Şandır SAÜ'deydi

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi\'nde, “Orta Doğu’da Dengeler Değişirken Irak ve Suriye Türkmenleri” konulu bir panel gerçekleştirildi.

SAÜ İnovasyon Kulübü, Genç Yöneticiler Topluluğu, Türkoloji Topluluğu ve Genç Girişimciler Topluluğu tarafından ortaklaşa organize edilen panelin oturum başkanlığını SAÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu yaparken, panele konuşmacı olarak TBMM MHP Grup Başkan Vekili Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi katıldı.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, MHP Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Münir Kutluata, akademisyenler ve çok sayıda öğrencinin katıldığı panelde, Irak ve Suriye’deki Türkmenlerin durumu ele alındı.
Panel öncesi bir açıklama yapan TBMM MHP Grup Başkan Vekili Mersin Milletvekili Mehmet Şandır, "Ülkemizin önemli bir süreçten geçtiği bir dönemde hudutlarımız yanında yaşanan gelişmeleri öğrencilerimizle paylaşacağız. Hemen yanı başımızda yaşanan gelişmelere Türkiye olarak sessiz kalamayız” dedi.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi ise kendisinin de bir Irak Türkmeni olduğunu belirterek, “Irak Türkmelerinin yaşadığı dramlar ve çekilen acılar dile getirilecek. Türkiye’nin Irak politikaları üzerinde duracağız. Öğrencilerimize ve arkadaşlarımıza birikimlerimiz sunacağız. İnşallah Türkmenler de günün birinde hak ettikleri yaşamı yaşayacak. Yeryüzünün en mağdur Türkleri Irak Türkmenleridir. Buradan Türkmeneli’ne selamlarımızı yolluyoruz” dedi.


Paneli izlemeye gelen MHP Sakarya Milletvekili Prof. Dr. Münir Kutluata da, “Türkmenler üzerinde kurulan baskılar ve Suriye’deki gelişmeler ele alınacak. Özellikle Suriye ve Irak’taki Türkmenlerin nasıl baskı altına alınacağı anlatılacak. Ben konferansı izlemek üzere buradayım. MHP Grup Başkan Vekilimiz Mehmet Şandır da konuşmacılardan biri. Orta Doğu’nun yeniden planlandığı ve bu bölgelerde yaşayan Türk halkının baskı altına alındığı bir dönemde böyle bir panelin yapılıyor olması dikkatleri bir kez daha bölgeye çekecektir” diyerek paneli düzenleyen SAÜ’lü öğrencilere teşekkür etti.

Panel öncesi Kuzey Irak’ta yeralan Kerkük ve Musul’da yaşanan dramlar sinevizyon ve Türkmen türküsü eşliğinde misafirlere aktarıldı.
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Mimar Sinan G&uuml;zel  Sanatlar &Uuml;niversitesi Rekt&ouml;r Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saat&ccedil;i ise  kendisinin de bir Irak T&uuml;rkmeni olduğunu belirterek, &ldquo;Irak T&uuml;rkmelerinin  yaşadığı dramlar ve &ccedil;ekilen acılar dile getirilecek. T&uuml;rkiye&rsquo;nin Irak  politikaları &uuml;zerinde duracağız. &Ouml;ğrencilerimize ve arkadaşlarımıza  birikimlerimiz sunacağız. İnşallah T&uuml;rkmenler de g&uuml;n&uuml;n birinde hak  ettikleri yaşamı yaşayacak. Yery&uuml;z&uuml;n&uuml;n en mağdur T&uuml;rkleri Irak  T&uuml;rkmenleridir. Buradan T&uuml;rkmeneli&rsquo;ne selamlarımızı yolluyoruz&rdquo; dedi.<br /><br /></font><br /><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Paneli izlemeye gelen  MHP Sakarya Milletvekili Prof. Dr. M&uuml;nir Kutluata da, &ldquo;T&uuml;rkmenler  &uuml;zerinde kurulan baskılar ve Suriye&rsquo;deki gelişmeler ele alınacak.  &Ouml;zellikle Suriye ve Irak&rsquo;taki T&uuml;rkmenlerin nasıl baskı altına alınacağı  anlatılacak. Ben konferansı izlemek &uuml;zere buradayım. MHP Grup Başkan  Vekilimiz Mehmet Şandır da konuşmacılardan biri. Orta Doğu&rsquo;nun yeniden  planlandığı ve bu b&ouml;lgelerde yaşayan T&uuml;rk halkının baskı altına alındığı  bir d&ouml;nemde b&ouml;yle bir panelin yapılıyor olması dikkatleri bir kez daha  b&ouml;lgeye &ccedil;ekecektir&rdquo; diyerek paneli d&uuml;zenleyen SA&Uuml;&rsquo;l&uuml; &ouml;ğrencilere  teşekk&uuml;r etti.<br /><br />Panel &ouml;ncesi Kuzey Irak&rsquo;ta yeralan Kerk&uuml;k ve  Musul&rsquo;da yaşanan dramlar sinevizyon ve T&uuml;rkmen t&uuml;rk&uuml;s&uuml; eşliğinde  misafirlere aktarıldı.<br /></font></font>
Panelin oturum başkanlığını yapan SAÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu, “Olması gereken gündem maddesini konuşacağız. Osmanlı Devleti'nin 400 yılı aşkın bir süreçte hakimiyetinin bulunduğu bir toprak. Birinci Dünya Savaşı sonrası Osmanlı Devleti'nden çirkin bir şekilde koparılmış. Demokratik değerlere sahip bir yönetime kavuşturulmamışlar. Kendilerine göre bir yapı oluşturmuşlar. Baas rejimlerine teslim edilen bu coğrafyada halka kan kusturulmuştur. Halka kan kusturulmasının yanında bizim Türkmen diye nitelendirdiğimiz aslında Suriye ve Irak Türkleri zulme ve baskıya maruz kalmıştır” dedi.


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi, Musul ve Kerkük’ün yıllardır anavatan tarafından ihmal edildiğini ve izlenen yanlış politikalar sonrası anavatanda yaşayan Türklerin Musul ve Kerkük’te kimlerin yaşadıklarını unuttuğunu söyledi. Saatçi, “Bilindiği gibi Musul bölgesi mütarekeden sonra işgal edilmiştir. Yani uluslarası anlaşmalara aykırı olarak işgal edilmiştir. İngilizler o tarihten sonra Musul’u işgal ettiler ancak Musul konusu Londra’da da keskin tartışmalara neden oldu. Lozan Anlaşması çıkmaza girdi ve anlaşma imzalanmadı. Sonra bir formül bulundu. Musul 9 ay sonra yeniden görüşülecek ve uzlaşma sağlanacaktı. Uzlaşma sağlanamazsa Milletler Cemiyeti'ne gidilecekti. Lozan böyle kabul edildi” dedi.

<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Panelin oturum başkanlığını yapan SA&Uuml;  Tarih B&ouml;l&uuml;m&uuml; Başkanı Prof. Dr. Mehmet Alpargu, &ldquo;Olması gereken g&uuml;ndem  maddesini konuşacağız. Osmanlı Devleti'nin 400 yılı aşkın bir s&uuml;re&ccedil;te  hakimiyetinin bulunduğu bir toprak. Birinci D&uuml;nya Savaşı sonrası Osmanlı  Devleti'nden &ccedil;irkin bir şekilde koparılmış. Demokratik değerlere sahip  bir y&ouml;netime kavuşturulmamışlar. Kendilerine g&ouml;re bir yapı  oluşturmuşlar. Baas rejimlerine teslim edilen bu coğrafyada halka kan  kusturulmuştur. Halka kan kusturulmasının yanında bizim T&uuml;rkmen diye  nitelendirdiğimiz aslında Suriye ve Irak T&uuml;rkleri zulme ve baskıya maruz  kalmıştır&rdquo; dedi.</font></font><p><font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2"><br />Mimar  Sinan G&uuml;zel Sanatlar &Uuml;niversitesi Rekt&ouml;r Yardımcısı Prof. Dr. Suphi  Saat&ccedil;i, Musul ve Kerk&uuml;k&rsquo;&uuml;n yıllardır anavatan tarafından ihmal  edildiğini ve izlenen yanlış politikalar sonrası anavatanda yaşayan  T&uuml;rklerin Musul ve Kerk&uuml;k&rsquo;te kimlerin yaşadıklarını unuttuğunu s&ouml;yledi.  Saat&ccedil;i, &ldquo;Bilindiği gibi Musul b&ouml;lgesi m&uuml;tarekeden sonra işgal  edilmiştir. Yani uluslarası anlaşmalara aykırı olarak işgal edilmiştir.  İngilizler o tarihten sonra Musul&rsquo;u işgal ettiler ancak Musul konusu  Londra&rsquo;da da keskin tartışmalara neden oldu. Lozan Anlaşması &ccedil;ıkmaza  girdi ve anlaşma imzalanmadı. Sonra bir form&uuml;l bulundu. Musul 9 ay sonra  yeniden g&ouml;r&uuml;ş&uuml;lecek ve uzlaşma sağlanacaktı. Uzlaşma sağlanamazsa  Milletler Cemiyeti'ne gidilecekti. Lozan b&ouml;yle kabul edildi&rdquo; dedi.</font></p>
Saatçi bu süreç sonrası yaşanan gelişmelerde Irak’taki Türkmenlerin sürekli olarak baskı zulme maruz kaldığını, toplum liderlerinin feci şekilde katledildiğini anlattı.

Diğer bir panelist olan TBMM MHP Grup Başkan Vekili Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ise Türkiye’nin hemen yanı başında yaşanan gelişmelere sessiz kalamayacağını ve orada yaşayan soydaşlarımızın yanında yer alması gerektiğini belirtti.

Soru cevap kısmı ile tamamlanan panel sonrası, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saatçi kitaplarını öğrenciler için imzaladı.
<font face="arial,helvetica,sans-serif" size="2">Saat&ccedil;i bu s&uuml;re&ccedil;  sonrası yaşanan gelişmelerde Irak&rsquo;taki T&uuml;rkmenlerin s&uuml;rekli olarak  baskı zulme maruz kaldığını, toplum liderlerinin feci şekilde  katledildiğini anlattı.<br /><br />Diğer bir panelist olan TBMM MHP Grup  Başkan Vekili Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ise T&uuml;rkiye&rsquo;nin hemen  yanı başında yaşanan gelişmelere sessiz kalamayacağını ve orada yaşayan  soydaşlarımızın yanında yer alması gerektiğini belirtti.<br /><br />Soru  cevap kısmı ile tamamlanan panel sonrası, Mimar Sinan G&uuml;zel Sanatlar  &Uuml;niversitesi Rekt&ouml;r Yardımcısı Prof. Dr. Suphi Saat&ccedil;i kitaplarını  &ouml;ğrenciler i&ccedil;in imzaladı.</font>
11 yıl önce
mehmet memoğlu