Sakarya Üniversitesi\'nde (SAÜ) yapılan bir çalışma, midye kabuğu tozunun kimyasallara alternatif, sağlığa zararsız, doğal dezenfektan olarak kullanılabileceğini gösterdi.
SAÜ Gıda Mühendisliği Bölümü\'nde öğrenim gören bir öğrenci tarafından yapılan çalışmada, midye kabuğu tozunun paslanmaz çelik yüzeylerde oluşan biyofilmi temizleme etkisi araştırıldı.
Çalışmada Ankara Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen ve hastalık yapıcı \'listeria monocytogenes, stahpylococcus aureus ve escherichia coli\' isimli patojen bakteri türleri kullanıldı.
Bir gün önceden kültürlenen bakteri türleri, süt ve et işletmelerinden temin edilen peynir altı suyu ve et tezgahı yıkama suyuna aşılandı. Paslanmaz çelik plakalar aşılanmış sıvılara yerleştirilerek yüzeyde biyofilm oluşturması için 20 derecede 48 saat inkübe edildi. Sonra, plakalar sırasıyla kurutulup, steril suyla yıkanıp 1,5 ve 10 dakika boyunca steril suya batırıldı ve plakalar üzerindeki hücre sayısı belirlendi.
Paslanmaz çelik plakalarda oluşan biyofilmleri temizleme etkisini test etmek için farklı konsantrasyonlarda midye kabuğu tozu kullanıldı. Araştırmada doğal bir dezenfektan olan midye kabuğu tozunun serbest hücreleri temizleme etkisinin yanında paslanmaz çeliğe tutunmuş hücrelerini de büyük ölçüde temizleme etkisine sahip olduğu belirlendi.
Araştırmanın sonuç bölümünde, midye kabuğu tozunun, farklı çalışmalarda ortaya çıkan üstün özellikleri ve yüksek oranda biyofilm temizleme özellikleri nedeniyle kimyasallara alternatif, sağlığa zararsız doğal bir dezenfektan olarak işletmelerde kullanılabileceği kaydedildi.