Milli Egemenlik Tartışmaları Bilboardlara Taşındı

Ortak Akıl Hareketi Platformu, iktidar olan AK Parti'nin kapatılması davası ve Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili anayasa değişikliğini esasa girerek iptal etmesinden sonra gündeme gelen milli egemenlik tartışmalarını bilboardlara taşıdı. Platform tarafından Adapazarı Atatürk Bulvarı'ndaki bilboardlara verilen ilanlarda "Kayıt yok, şart yok egemenlik milletindir" ifadeleri yer alıyor.

Türkiye Gönüllü Teşekkürler Vakfı, Memur-Sen Konfederasyonu, Hak-İş Konfederasyonu, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin de (MÜSAİD) aralarında bulunduğu 74 sivil toplum kuruluşu ve Prof. Dr. Mümtazer Türköne, araştırmacı-yazar Ahmet Taşgetiren, araştırmacı-yazar Altan Tan, Prof. Dr. Yasin Aktay'la birlikte 27 aydının destek verdiği Ortak Akıl Hareketi, Adapazarı Atatürk Bulvarı'ndaki bilboardlara verdiği ilanlarla eğemenliğin sadece millete ait olduğunu vurguladı. Vatandaşların da dikkatini çeken ilanlarda "Kayıt yok, şart yok egemenlik milletin" ifadeleri yer alıyor.

Öte yandan, Ortak Akıl Hareketi'nin www.ortakakilhareketi.org adlı internet sitesinde şu ifadeler yer alıyor: "Bu platform; ülkemizde yaşanan demokrasi ve özgürlük mücadelesine aktif katılım sağlamak, temel hak ve özgürlüklerin alanını genişletmek, millet iradesini her tür vesayet ve ipotekten arındırmak, toplumdaki her tür inanç, yaşam tarzı ve eğilimleri eşit olarak hukuk güvencesine alacak yeni bir anayasa talebini diri ve canlı tutmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. Böylece, Türkiye'de yaşayan herkesin kendisini ana vatanında ve ülkenin gerçek sahibi, ev sahibi emniyeti içinde hissedebilmesi sağlanmalıdır. Özgürlüklerin zihniyet zemini olarak teminatı tam anlamıyla işleyen bir demokrasidir. Özgürlükler, demokrasiyle birlikte genişler. Demokratik işleyişin daraltıldığı zamanlarda en büyük zarar özgürlükler üzerinde görülür. Özgürlüklere sahip çıkmak demokrasiye sahip çıkmakla eş anlamlıdır. Türkiye'nin gücü birlik ve beraberliğindedir. Ülkemizde çok güçlü tarihi ve sosyal temelleri bulunan birlik ve beraberliğin kısaca ülke bütünlüğünün korunması hürriyetlerin esas, kısıtlamaların istisna olduğu hukukun üstünlüğü temelinde gelişen ve ona dayanan yeni bir anayasadır. Devlet, milletin belirlediği hukuku uygulayan, topluma hizmet eden bir kurumdur. Demokratik devletin resmi ideolojisi olamaz. İnsanlar belirli bir ideolojik kalıba sokulmaya çalışılmamalıdır. Devlet, hukuku kendi düşüncesi ve inancı doğrultusunda kullanmamalıdır. Devlet, düşünceler karşısında eşit mesafede ve tarafsız olmalıdır. Yeni bir Anayasa bu ilkeler üzerine inşa edilmelidir."
<font size="2"><font face="verdana,geneva"><font color="#cc0000">&Ouml;te yandan, Ortak Akıl Hareketi'nin</font> </font></font><a href="http://www.ortakakilhareketi.org/"><font face="verdana,geneva" size="2">www.ortakakilhareketi.org</font></a><font face="verdana,geneva" size="2"> <font color="#cc0000">adlı internet sitesinde şu ifadeler yer alıyor:</font> &quot;Bu platform; &uuml;lkemizde yaşanan demokrasi ve &ouml;zg&uuml;rl&uuml;k m&uuml;cadelesine aktif katılım sağlamak, temel hak ve &ouml;zg&uuml;rl&uuml;klerin alanını genişletmek, millet iradesini her t&uuml;r vesayet ve ipotekten arındırmak, toplumdaki her t&uuml;r inan&ccedil;, yaşam tarzı ve eğilimleri eşit olarak hukuk g&uuml;vencesine alacak yeni bir anayasa talebini diri ve canlı tutmak amacıyla kurulmuş bir platformdur. B&ouml;ylece, T&uuml;rkiye'de yaşayan herkesin kendisini ana vatanında ve &uuml;lkenin ger&ccedil;ek sahibi, ev sahibi emniyeti i&ccedil;inde hissedebilmesi sağlanmalıdır. &Ouml;zg&uuml;rl&uuml;klerin zihniyet zemini olarak teminatı tam anlamıyla işleyen bir demokrasidir. &Ouml;zg&uuml;rl&uuml;kler, demokrasiyle birlikte genişler. Demokratik işleyişin daraltıldığı zamanlarda en b&uuml;y&uuml;k zarar &ouml;zg&uuml;rl&uuml;kler &uuml;zerinde g&ouml;r&uuml;l&uuml;r. &Ouml;zg&uuml;rl&uuml;klere sahip &ccedil;ıkmak demokrasiye sahip &ccedil;ıkmakla eş anlamlıdır. T&uuml;rkiye'nin g&uuml;c&uuml; birlik ve beraberliğindedir. &Uuml;lkemizde &ccedil;ok g&uuml;&ccedil;l&uuml; tarihi ve sosyal temelleri bulunan birlik ve beraberliğin kısaca &uuml;lke b&uuml;t&uuml;nl&uuml;ğ&uuml;n&uuml;n korunması h&uuml;rriyetlerin esas, kısıtlamaların istisna olduğu hukukun &uuml;st&uuml;nl&uuml;ğ&uuml; temelinde gelişen ve ona dayanan yeni bir anayasadır. Devlet, milletin belirlediği hukuku uygulayan, topluma hizmet eden bir kurumdur. Demokratik devletin resmi ideolojisi olamaz. İnsanlar belirli bir ideolojik kalıba sokulmaya &ccedil;alışılmamalıdır. Devlet, hukuku kendi d&uuml;ş&uuml;ncesi ve inancı doğrultusunda kullanmamalıdır. Devlet, d&uuml;ş&uuml;nceler karşısında eşit mesafede ve tarafsız olmalıdır. Yeni bir Anayasa bu ilkeler &uuml;zerine inşa edilmelidir.&quot; </font>
16 yıl önce
Milli eğitim bakanlığı onaylı sertifika
milli egemenlik
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
13c8c1eae40b987497a2c45d87d57771@