Emniyet'in verileri Türkiye'de motosiklet kullanımında önemli bir unsurun göz ardı edildiğini ortaya koydu. Avrupa'da motosiklet sürücülerinin yüzde 100'ü kask takarken, bizde bu oran yüzde 12. Üstelik kask değil plastik başlık takılıyor.
Türkiye'de motosikletlerde kask takma oranı Avrupa ülkelerinin çok gerisinde. Avrupa'da motosiklet sürücülerinin yüzde 100'ü kask takarken, Türkiye'de bu oran sadece yüzde 12. Üstelik kask takan sürücülerin bazılarının polisi kandırmak için plastik veya alüminyumdan başlıklar taktığı ortaya çıktı. Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Uygulama Denetleme Daire Başkanı Celal Uzunkaya, bazı sürücülerin plastik miğferleri bile kask gibi kafalarına taktıklarını belirtiyor.
Uzunkaya, Türkiye'de 2 milyon civarında motosiklet ve motorlu bisiklet bulunduğunu söyleyerek, bu araçların özellikle büyük kentlerde kullanıldığını belirtti. Buna karşın koruyucu kask kullanma oranının sadece yüzde 12 olduğunu ifade eden Uzunkaya, "Ülkemizde hem kask kullanım oranı düşük hem de motosiklete fazla yolcu alınıyor. Bu da trafik kazalarında ağır yaralanma ve ölüm risklerini artırıyor." dedi.
Celal Uzunkaya, son üç yılda motosikletlerin karıştığı ölümlü kazalarda hayatını kaybedenlerin yüzde 88'inin kask takmadığını açıkladı. Yılbaşından bu yana 'Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar ve Çözüm Projeleri' kapsamında motorlu araç denetimlerini sıklaştırdıklarını dile getiren Uzunkaya, geçtiğimiz yılın ilk dört ayında 8 bin 750 motorlu aracın denetlendiğini, bu yılın aynı döneminde ise sayının 13 bine yükseldiğini kaydetti. Bazı sürücülerin polise kask taktığı görüntüsü vermek için kafasına çeşitli başlıklar taktığını anlatan Uzunkaya, "Alüminyumdan, plastikten kafalıklar takıyorlar. Bunlar sadece şekil olarak takıyormuş izlenimi veriyor ama hiçbir koruyucu özelliği yok. Bazı sürücüler plastik miğferleri bile kask gibi kafalarına takabiliyor." diye konuştu.
Kasksız çalışmayan sistem geliştirdi
Kask kullanımına dikkat çekmek isteyen İzmir Güzelbahçe İMKB Anadolu Teknik Lisesi öğrencisi Ahmet Yazgan ve Fırat Çelik, motosikletin çalışmasını kaska bağlayan sistem geliştirdi. Kazalarda yaralanma riskini en aza indirmek istediklerini söyleyen Yazgan ve Çelik, sistemi şöyle anlattı: "Projede RF alıcı ve verici iki adet devremiz var. Bu devreleri kontrol eden entegreler bulunuyor. Devreler aldıkları sinyale göre motoru kontrol ederek çalıştırılıp çalıştırılmamasını sağlıyor. Motosiklet kaskında bulunan kızılötesi sensör, kaskın içine bir cisim girdiğinde devredeki entegreye sinyal gönderip alıcı devresini tetikliyor. Tetikleme ile alıcı devresindeki entegre harekete geçerek motorun çalışmasını sağlıyor. Kask çıkarıldığında sensörler devreye sinyal göndererek motorun çalışmasını engelliyor."