MSN Kullananlar Okumadan Geçmeyin

Güvenli parola, başkalarının tahmin yoluyla veya otomatik programlar kullanarak belirlemesi çok zor olan paroladır. Peki daha güvenli şifre nasıl oluşturulur?    
 
Sizin açınızdan hatırlanması kolay ancak başkalarının belirlemesi güç, güvenli bir parola oluşturmak için şu tekniklerden birini deneyin:

İki veya daha çok sözcüğü bir araya getirip, sözcükleri sayılar ve simgeler ile birleştirin. Örneğin: Benim[Köpeğimi]Gezdir, Pa#34tates, Şampiyonlar=1995.

Hatırlayacağınız bir tümcenin baş harflerini kullanın. Sayıları ve simgeleri veya sözcüklerin yerine kullanabileceğiniz sayıları ve simgeleri içerebilir. Örneğin: Her Cumartesi 5 km bisiklet sürerim tümcesiyle şu parola oluşturulabilir: HC5kbs.

Noktalama işaretlerini ve sayıları kullanarak, en sevdiğiniz sporcular, arkadaşlar, filmler, kitaplar veya tarihi şahsiyetler gibi bilindik bir gruba ait kişilerin veya nesnelerin baş harflerini birleştirin. Örneğin: Gandhi, Abraham Lincoln ve Jeanne D'arc ile şu parola oluşturulabilir: 1G,2AL,JA.

Sevilen bir deyişteki tüm sesli harfleri çıkarın ve sonra sayılar ve simgeler ekleyin. Örneğin: Ne Mutlu Türküm Diyene! ile şu parola oluşturulabilir 1N2Mtl3Trkm4Dyn.

Bir parolanın güvenli olması için şu özelliklere sahip olması gerekir:

En az yedi, en çok 16 karakter içermelidir.

Farklı türden dört karakterin üçünü birleştirin:

Büyük harfler (örneğin: A, B, C).

Küçük harfler (örneğin: a, b, c).

Rakamlar (örneğin: 1, 2, 3).

Simgeler (' ~ ! @ # $ % ^ & * ( ) _ + - = { } | [ ] : " ; ' < > ? , . /).

Yaygın bir sözcük veya ad ya da yakın bir varyasyon olmamalıdır.

Bazı servis sağlayıcıları güvenli bir parolanın ayrıca şu özelliklerde olmasını gerektirir:

Önceki dört sevilen parolanızdan biriyle aynı olamaz.

Eski parolanızın az değiştirilmişi olamaz. Örneğin, eski parolanız Şampiyonlar=1995 ise, yeni parolanızın Şampiyonlar=1996 olması kabul edilemez.

Önemli:

Yukarıda verilen örneklerden birini parolanız olarak kullanmayın.

Parolanızı bir yere yazmayın.

Parolanızı asla bir anlık ileti görüşmesinde başkalarına vermeyin veya kimseyle paylaşmayın. Microsoft Passport Network hiçbir zaman bir e-posta içinde sizden parola isteminde bulunmayacaktır.

Birden fazla e-posta hesabınız varsa (örneğin, biri iş biri kişisel kullanım için), her bir hesap için farklı bir parola kullanmalısınız
 
Kaynak: Samanyoluhaber.com

15 yıl önce
Yorumlar
[İlk yorum yapan siz olun]
bd6658da7b7e8af6b65bc92fd365c2df@