MÜSİAD, Sanayi ve Hizmet Sektörü Eylül verilerini açıkladı

Hizmet sektörü son 10 ayın en düşük seviyesine indi. Başkan Opak, hizmet endeksinde yaşanan düşüşü değerlendirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, MÜSİAD tarafından her ay sonunda kamuoyu ile paylaşılan Satınalma Müdürleri Endeksi Verilerini (SAMEKS) açıkladı.

2012 yılından itibaren verileri toplayıp raporlamaları yaptıklarını belirten MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, “Bir yıl bu raporlamaları kamuoyu ile paylaşmadık. Bir nevi kendimizi test etme yoluna gittik. 2014 yılının ocak ayından itibaren de her ayın son günü sonuçlarını açıklıyoruz. Amacımız ekonomimizdeki gelişmeleri ve beklentileri zamanında ve olabildiğince az revizyona gerek duyacak bir şekilde, geçmişe yönelik değil geleceğe yönelik ortaya koymak” şeklinde konuştu.

Sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS ‘bileşik endeksi’ Eylül ayında 1,70 puan düşüşle 52,39 değerine indiğini belirten MÜSİAD Genel Başkanı Nail Opak, “SAMEKS, Eylül ayında 52,39 değeriyle 7 aydır 50 baz puanın üzerinde seyrederek ekonomik canlılığa işaret ediyor. Endekste görülen bir önceki aya göre düşüşün en önemli sebebi, hizmet sektöründeki hız kaybı olmuştur” dedi.
Sanayi endeksinin eylül ayında 56,54 değerine yükselerek sektördeki toparlanmanın hareketlendiğine vurgu yapan Başkan Opak, “Başta girdi adımları olmak üzere, teslim süresi ve istihdamdaki artışlar, sanayi endeksindeki yükselişin en önemli nedenlerini oluşturmuştur. Üretim alt endeksi, Eylül ayında yeni siparişlerin ve satın alımların artmasıyla ağustos ayına göre 0,91 puan artışla 57,94 puana yükselmiştir. İstihdam alt endeksindeki artış ise, sektörde ilave personel alımının devam ettiğini göstermektedir” diye konuştu.

Son olarak Hizmet Sektörü endeksi verilerini açıklayan Opak, “Hizmet sektörü SAMEKS endeksi eylül ayında ağustos ayına göre 3,06 puan azalarak 50,69 puana düşmüştür. Her ne kadar, 50 baz puan üzerinde olsa da, hizmet sektör endeksi bu değerle son 10 ayın en düşük seviyesini tecrübe etmiştir. Satın alımlar, tedarikçilerin teslim süresi ve istihdamdaki azalışların, bu düşüşte en önemli rolü oynadığı görülmektedir. Diğer taraftan bir önceki aya göre stoklar alt endeksinde görülen 6,27 puanlık artış da hizmet sektörü firmalarındaki hız kaybını doğrulamaktadır” ifadelerini kullandı.

Hizmet sektörü endeksinde ortaya çıkan tabloyu yorumlayan Başkan Opak, “Çokça konuşulan küresel likitidenin azalması en önemli faktörlerden birisi diyoruz. Enflasyona etkisi ve faizler üzerindeki baskısıyla birlikte değerlendirdiğimizde temel itibariyle yatırım kararlarının belirli ölçüde ertelenmesi şeklinde söyleyebiliriz. Bütün bunların neticesinde 50 baz puanın bu endeks açışından kritik olduğunu değerlendirdiğimizde hâla endeksin geçmiş aylardan itibaren kırıldığı iki noktayı hariç tutacak olursak, bunlardan bir tanesi 2013 yılında gezi olayları sonrasında Haziran ve Temmuz ayında görülen kırılmadır. İkincisi ise 17 Aralık ve 25 Aralık dediğimiz sürece yönelik olarak ta 50 baz puanın altına gelen kısmıdır. İkisini hariç tutacak olursak, geçtiğimiz endeksi 2013 ocağından itibaren tutuyoruz, bu yaklaşık 19 ay süre içerisinde iki kırılmanın dışında 50 baz puanın üstünde olmasını da olumlu değerlendiriyoruz” diye konuştu.

10 yıl önce
Yorumlar_
[İlk yorum yapan siz olun]
b58053b82bf84d6208c98a665e303dc8@