Kısa adı MÜSİAD olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, genetiği ile oynanmış ürünlere karşı “helal gıda” özel damga uygulamasının hayata geçirilmesi için bir çalışma başlattı.
MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Necati Atalay, Müslüman ülkelerin tüketebileceği ürünlere “helal gıda” damgasının vurulması konusunda öneri getirdiklerini belirterek, “Bugün dünyada Musevilerin tüketebileceği ürünlerde özel bir damga var. Aynı şekilde Müslüman ülkelerin tüketmesinde sakınca görülmeyen ürünlere de “helal gıda” damgası vurulması için MÜSİAD olarak öneri sunduk. Bu önerimiz hayata geçirilirse Müslüman halkımız hem domuz eti gibi haram ürünlerden uzak durmuş, hem de sağlığını riske atmamış olacak” dedi.
“HARAM MI, HELAL Mİ?” TARTIŞMASI
MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektörü Komitesi Başkanı Dr. Halim Aydın’ın “Domateste domuz geni varsa fetva verilmeli” şeklindeki açıklaması ile birlikte başlayan “Genetiğiyle oynanmış ürünlerin haram mı, yoksa helal mi?” olduğu konusundaki tartışmaları değerlendiren Atalay, şunları söyledi:
“Sakarya MÜSİAD yönetimi olarak bu konuyu aramızda tartışmadık. Yalnız ülkemize ithal edilerek giren ürünler konusunda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının da ihtiyatlı davranılması konusunda açıklaması var. Biz de bu açıklamaya aynen katılıyoruz. Helal gıda damga uygulaması hayata geçerse buna bir çözüm getirilmiş olacak. Olayın ekonomik boyutu da var. Hükümet önerimize sıcak bakarsa bu tartışmalar sona erecek ve iyi bir yol katedilmiş olacak”.
AKAN KAN DURSUN
Necati Atalay, MÜSİAD binasında düzenlediği basınla kahvaltı toplantısında bir başka soru üzerine, demokratik açılım tartışması kapsamında şehit yakınları ve gazilerin tepki gösterilerini değerlendirirken, “Öncelikle akan kanı durdurmak lazım. Akıl bize bunu emrediyor. Gerekli önlemleri almak şart. 25 yıldır verdiğimiz şehit sayısı ortada. Hassas dönemden geçiyoruz. Dikkatli olmamız gerekiyor” dedi.
MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Atalay, ülkede yaşayan halk arasındaki kardeşliğin bozulmaması için çaba gösterilmesini istedi ve “Ayrışmalara izin verilmemeli, ulusumuzu rahatlatacak çözümler üretilmeli” dedi.
TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİNİN TAKİPÇİSİYİZ
Atalay bir soru üzerine Sakarya’da kurulması istenen Teknoloji Üniversitesi konusuna da değindi ve “Bu üniversitenin takipçisiyiz” dedi.
SATSO’nun lobi oluşturulmasına öncülük etme konusuna sıcak baktığını hatırlatan Atalay, “Resmi ve sivil kurumlar ile yürütülecek ortak çalışma umarız sonuç verir ve lobi oluşturulur. Lobi konusunda yeterli adımların atılması şart” dedi.
BUTİK ÜNİVERSİTE OLACAK
Başkan Atalay Sakarya’da kurulması düşünülen Teknoloji Üniversitesinin butik üniversite şeklinde olacağını belirterek, “Bu üniversite bir çok üniversite gibi öğrenci deposu olmayacak” şeklinde konuştu.
“Argeye ve teknoloji ağırlıklı üretime önem vermek zorundayız. Bu anlamda teknoloji üniversitesinin kurulması önem taşıyor” diyen Atalay, ülkede kaliteli bilim adamları yetiştirilmesi için teknoloji üniversitelerine büyük ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
MÜSİAD’ın 2009 Ekonomik Raporu hakkında basın mensuplarını bilgilendiren Başkan Atalay, dernekçe yürütülen faaliyetleri anlattı ve Çerçeve Dergisi ile Çeyrek 3 dergilerinin de tanıtımını yaptı.
Necati Atalay son olarak Sakarya’yı ilgilendiren sorunlara değinerek, “Trafik ve ulaşım, Kentsel dönüşüm projesi, alt geçit, deprem sonrası yapılanmalar ve kaldırım işgali” gibi konulara yönelik Sakarya MÜSİAD’ın düşüncelerini aktardı.
Haber: Hülya Sürücü